Laserul in chirurgie – CHIRURGIE DENTARA LASER, ATRAUMATICA, TEHNOLOGIE ULTRAMODERNA
Anii de inginerie si de cercetare au condus la descoperirea laserului YSGG cu lungimea de undă 2.780 nm și a piesei de mână cu aer si apă – ambele patente BIOLASE – care se combină pentru a obține o excitație a moleculelor de apă din interiorul spray-ului și a celor din țesutul țintă.
Acesta are rezultate de natură biologică, respectiv o micro ablație eficientă a structurii dintelui, a oaselor sau a țesuturilor moi. Setarile prestabilite ale laserului ofera posibilitatea de a taia structurile mineralizate, dure, fara a leza tesutul moale. Puterea este presetata in functie de tipul de densitate osoasa. Acest lucru faciliteaza interventia chirurgicala, ii confera o mai mare precizie si nu in ultimul rand reduce semnificativ disconfortul resimtit de pacient postchirurgical.
Este indicat pentru osteotomie, osteoplastie, extractia chirurgicala atraumatica, remodelare osoasa si in tehnica ridicarii membranei sinusale (sinus lift), unde elimina riscul perforarii membranei in timpul descoperirii acesteia.
Avantajele utilizarii laserului:
• Precizie superioara in taierea osului, fara pierdere osoasa
• Control mai bun al piesei comparativ cu instrumentarul rotativ
• Diminueaza sangerarea la nivelul campului operator
• Protejeaza tesuturile moi (membrane sinusala, vase, nervi) evitand astfel aparitia complicatiilor intraoperatorii
• Procesul de vindecare si de regenerare osoasa este accelerat prin lipsa necrozei in zona osteotomiei
• Elimina riscul emfizemului cutanat care poate sa apara prin folosirea instrumentarului rotativ, acesta generand un effect de spray aer-apa
• Reduce stresul traumatic pentru pacient
• Reduce durerea si edemul postchirurgical
- Vindecare rapida prin impulsurile unice de energie ale laserului WaterLase care stimuleaza in acelasi timp osteogeneza, reduce inflamatia locala si favorizeaza inchiderea plagii postchirurgical
Conceptul potrivit căruia energia ușoară dintr-un laser poate reduce durerea și inflamația, poate accelera vindecarea în țesuturile deteriorate, relaxa mușchii și stimulează regenerarea nervilor pare neatinsă. Știința ne spune însă că aceste efecte apar. Întrebarea este, în ce măsură și aceasta se bazează pe lungimea de undă și pe putere? „Lungimea de undă și puterea determină capacitatea pătrunderii laserului în corp. După ce te afli în spectrul infraroșu și peste 800 nanometri în lungime de undă, energia laser pătrunde ca razele X, dar pentru a atinge adâncimea ai nevoie de putere sau energie semnificativă ”, a spus dr. Bruce Coren pentru SpineUniverse.
Ameliorarea durerii: „Laserul scade sensibilitatea nervului prin scăderea bradinininei; o durere care provoacă durere. Normalizează canalele ionice [portarii celulari] și eliberează endorfine [calmante naturale ale durerilor] și encefaline [legate de endorfine] care produc un efect analgezic. De asemenea, are un efect de blocare a durerii asupra anumitor fibre nervoase.
Efectul Antiinflamator / Vindecarea: „Laserul crește ATP, care este energia stocată [ATP este acronimul pentru adenozina trifosfat]. Această energie crescută accelerează procesele de reparație ale celulei. Laserul provoacă, de asemenea, o lărgire a arterelor și venelor din jurul vătămării, care ajută la eliminarea resturilor celulare deteriorate și la creșterea nutrienților și a oxigenului. Activitatea globulelor albe este îmbunătățită ceea ce duce la un proces de reparare mai rapid. De asemenea, unele molecule care cresc inflamația sunt reduse, iar antioxidanții benefici precum superoxidul dismutaza sunt crescute.
Repararea accelerată a țesuturilor și creșterea celulelor: „Fotonii de lumină de la lasere pătrund profund în țesuturi și accelerează reproducerea și creșterea celulară. Ca rezultat al expunerii la lumina laser, celulele tendoanelor, ligamentelor, nervilor,mușchi, gingie sunt reparate mai rapid.
Activitate vasculară îmbunătățită: Lumina cu laser crește formarea de noi capilare în țesutul deteriorat, care grăbește procesul de vindecare și închide rapid rănile.
Formarea redusă a țesuturilor fibroase: Terapia cu laser reduce formarea țesutului cicatricial în urma deteriorării țesuturilor din leziuni sau intervenții chirurgicale repetitive.
Vindecarea rănilor mai rapide: Lumina cu laser stimulează blocurile de colagen, care sunt importante în vindecarea rănilor țesuturilor deteriorate. Colagenul este proteina esențială necesară pentru înlocuirea țesutului vechi sau pentru repararea rănilor. Drept urmare, laserul este eficient asupra rănilor deschise și arsurilor.
Activarea celulelor stem: Laserul crește numărul de celule stem, ceea ce îmbunătățește vindecarea.
Chirurgia orala acopera urmatoarele servicii: microchirurgie, extractia dentara, rezectia apicala, chistectomia, amputatia radiculara, chirurgie orala parodontala, chirurgie orala plastica gingivala, regularizarea de creasta. Toate aceste interventii pot fi asistate laser aducand urmatoarele beneficii:
- dureri mai mici post-operatorii;
- vindecare mai rapida;
- indepartarea firelor mai rapida (dupa 4 zile);
- rezultate estetice mai bune, plaga chirurgicala fiind mai mica, fara tesut cicatricial.