Cheia succesului unei danturi sanatoase
blank

Data

Igienizarea dentara

 

Mulți oameni se tem de curățarea dinților (detratrajul profesional). 

Aceasta retinere apare in urma zgomotelor ciudate și disconfortului aparut in timpul igienizarii si de aceea este ușor de înțeles reținerea lor, mai ales daca pacientul nu vine des la medic pentru a efectua aceasta procedura iar tartrul acumulat si placa bacteriana se afla depuse in cantitati foarte mari. 

Dar pentru majoritatea, curățarea dinților este simplă și nedureroasă.

Știind exact ce se întâmplă în timpul procesului acestei manopere stomatologice, vă poate ușura stresul și vă va permite să vă bucurați mai bine de rezultatele bune obtinute.

 

  1. Examenul intraoral

Cele mai multe curățări ale dinților sunt efectuate de un igienist dentar sau de medici stomatologi specializati in stomatologie generala.

Înainte de a începe procesul de curățare propriu-zis, se începe cu un examen intraoral al întregii guri.

Se folosește o mică oglindă pentru a verifica în jurul dinților și gingiilor dacă există semne de gingivită (gingii inflamate), paradontoza (infectii gingivale însoțite de resorbtii osoase și retracții gingivale), carii, fracturi dentare sau alte probleme potențiale.

Dacă se detectează probleme majore, se va da pacientului o radiografie care sa cuprinda situația întregii cavitati orale și se restabilește o nouă întâlnire cu pacientul pentru a discuta în detaliu.

  1. Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului

Medicul dentist folosește un aparat cu ultrasunete pentru a scăpa de placa bacteriană și tartrul din jurul dintelui situat la nivelul liniei gingivale, precum și între dinți. Se aud sunete asemănătoare cu răzuirea, dar acest lucru este normal. Cu cât este mai mult tartru în gură, cu atât vor avea nevoie de mai mult timp pentru a curata un anumit loc.

Periajul dentar regulat, folosirea aței interdentare și a dușului bucal împiedică formarea plăcii bacteriene și întărirea acesteia ducand la tartru. 

După ce aveți format tartrul, îl puteți îndepărta numai la cabinetul medicului stomatolog. 

  1. Curățarea cu pasta de dinți profesională și folosirea air flow-ului

După ce dinții sunt complet fără tartru, medicul îi periază cu o perie rotativa de mare putere, special concepută pentru aceasta procedura. 

Curățările profesionale folosesc pastă de dinți specială care miroase și are gust ca pasta de dinți obișnuită, deci puteți alege adesea între arome în funcție de ceea ce va place. Cu toate acestea, are o consistență rugoasa care vă freacă ușor dinții si ajuta la o curatare foarte buna. 

Detartrajul este realizat de un medic profesionist, iar această lustruire a dinților este considerată necesara de două ori pe an, o data la 6 luni. Doar în cazul pacienților cu boli parodontale, după ce se realizeaza tratamentele de rigoare, se necesita igienizari de mentenanta a rezultatelor obținute o data la 3 luni timp de 1-2 ani si apoi o data la 6 luni.

În ajutorul detartrajului cu ultrasunete și a periajului profesional, vine air flow-ul care ajuta la îndepărtarea petelor și coloratiilor de la nivelul smaltului, curată zonele interdentare și ofera stralucire danturii.

 

Indiferent dacă aveți nevoie de pași suplimentari sau programari ulterioare, cheia succesului unei danturi sănătoase este să vă întoarceți la dentist pentru curățarea regulată a dinților pentru a preveni cu totul sa apara noi probleme. Înțelegând ceea ce se întâmplă în avans, vă veți simți mai în largul dumneavoastra și poate chiar veți aștepta cu nerăbdare aceste întâlniri.

 

Mai Multe
articole