Ce este implantul dentar?
Inserarea implantului dentar este o intervenție chirurgicală simplă, care presupune realizarea unui orificiu în interiorul osului care corespunde cu înălțimea și diametrul viitorului implant și aplicarea imediată a unui implant dentar sub diferite forme.
Pacienții au, în general, o multitudine de întrebări înainte de o intervenție chirurgicală, majoritatea fiind speriați sau confuzi după ce se interesează din diverse surse de pe internet. De multe ori, internetul poate genera o serie de informații eronate sau pot conduce la teama privind intervențiile chirurgicale.
Cele mai frecvente întrebări adresate medicului implantolog/ chirurg sunt:
-
Inserarea unui implant dentar este dureroasă?
Aceasta este cea mai frecventă întrebare, majoritatea pacienților fiind speriați de aproape orice intervenție chirurgicală care necesita anestezie. Răspunsul la această întrebare este ca intervenția de inserare a implantului dentar NU este dureroasă, deoarece se efectuează sub anestezie locală sau sedare și anestezie locală, fiind în general o intervenție rapidă, precisă și ușor de tolerat, astfel ca, la finalul intervenției, pacienții sunt surprinși de cât de ușor a fost.
-
Pentru inserarea unui implant dentar este nevoie de anestezie locală sau anestezie generală?
O alta întrebare frecventă adresată medicului este dacă intervenția de inserare a implantului dentar necesită anestezie locală sau o anestezie generală.
În majoritatea cazurilor, inserarea implanturilor dentare se face sub o anestezie locală, sedarea intravenoasa fiind alocată doar cazurilor complexe sau pacienților anxioși, cu reflex de vomă sau care nu suportă ideea de a fi conștienți în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, fiecărui pacient îi este efectuată o anamneză amănunțită și, într-un final, se stabilesc aceste priorități de comun acord cu medicul chirurg/implantolog.
-
Cât de mult rezistă un implant dentar după inserare?
Majoritatea pacienților care vor un implant dentar vor să știe care este predictibilitatea implanturilor în timp. Aceasta intrebare nu are un răspuns exact, depinzând foarte mult de factorii locali și generali ai pacienților. Ce trebuie luat în seamă este că implanturile dentar, spre deosebire de dinți, nu au ligamente parodontale care ajută dinții să supraviețuiască mai mult timp. Igiena trebuie să fie foarte riguroasă în ceea ce privește implanturile dentare, mai riguroasă decât înainte de a pierde dinții naturali, prin folosirea mijloacelor uzuale de periaj, control periodic, igienizări periodice, precum și folosirea mijloacelor ajutătoare de igienizare la domiciliu precum ața dentară, dușul bucal și apa de gură antiseptică.
-
Cât durează recuperarea după operația de inserare a implantului dentar?
Recuperarea postoperatorie este variabila, aceasta depinzând în principal dacă intervenția a fost ușoară și rapidă, dacă s-au asociat și alte intervenții chirurgicale auxiliare precum sinus lift, extracții dentare, augmentări sau adiții osoase, transpoziții nervoase, etc.
În principiu, etapele vindecării postoperatorii sunt standard, recuperarea fiind de asemenea influențată de bolile cronice și medicația specifică acestora, statusul loco-regional și general al pacienților, condițiile efectuării igienizărilor și frecvența acestora, respectarea indicațiilor postoperatorii, precum și administrarea tratamentului recomandat de către medicul curant.
Cele mai frecvente fenomene loco-regionale întâlnite postoperator sunt: edem, echimoza, durere sau jenă locală, trismus , etc.
Fiecare pacient răspunde în mod particular la starea postoperatorie dar, cu toate acestea, fenomenele de vindecare urmează un traseu standard și anume: edemul postoperator durează, în medie, între 3 și 6 zile, durerea cedează progresiv mai ales dacă se asociază cu un tratament eficient antialgic sau antiinflamator, jena locală este normală și se datorează intervenției în sine, ale cărei efecte cedează progresiv .
Trismusul este datorat unor intervenții laborioase sau intervenții care vizează mandibula , acesta cedând de asemenea progresiv, mai ales dacă pacientul respectă indicațiile postoperatorii.
-
De la ce vârstă se pot aplica implanturile dentare?
Anumiți pacienți își pierd dinții permanenți în urma unor traumatisme sau procese carioase care au determinat distrugerea țesuturilor dentare. După extracția dentară , se așteaptă răspuns la întrebarea, când pot să-mi pun implant dentar?
E bine de știut că implantul dentar nu trebuie aplicat înainte de încheierea fenomenelor de creștere la sexul feminin / masculin, adică nu mai devreme de 19 ani la băieți și 18 ani la fete. Cu toate acestea, această vârstă este variabilă, anumiți pacienți având o dezvoltare mai îndelungată , mai ales dacă sunt implicați și anumiți factori endocrini.