Cele mai frecvente intrebari despre implantul dentar
Implant Dentar

Data

De cele mai multe ori pacientii au multe intrebari atunci cand le este propus un tratament cu implanturi dentare. Pentru a veni in intampinarea gandurilor pe care acestia le incearca voi incerca sa raspund la cele mai frecvente intrebari pe care acestia le adreseaza.

 

1. Ce inseamna implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv medical folosit pentru inlocuirea radacinii dentare. Implantul in sine reprezinta doar portiunea intraosoasa. Pe aceasta se fixeaza apoi un bont protetic si coroana de acoperire. Coroana de acoperire este cea care inlocuieste portiunea vizibila a dintelui si care arata identic cu un dinte natural.

 

2. De cate implanturi dentare am nevoie?

In cazul lipsei unui singur dinte, implantul dentar reprezinta solutia de electie pentru inlocuirea sa. Deci, in acest caz, de un singur implant. Se evita astfel slefuirea dintilor de langa zona edentata si efectuarea unei punti care poate fi greu igienizabila.

In cazul lipsei mai multor dinti, in functie de caz, se poate opta fie pentru inlocuirea fiecarui dinte cu cate un implant, fie pentru efectuarea unor punti pe implanturi. In situatia extrema, in care pacientul nu mai are niciun dinte pe o arcada se poate realiza o punte pe un numar mic de implanturi care sa sustina o lucrare protetica fixa. 

Numarul acestora este dat de fortele de masticatie ale pacientului, varsta acestuia, starea sa generala de sanatate, tipul dintilor de pe arcada opusa.

 

3. La varsta mea se pot pune implanturi dentare?

Raspunsul este in general “DA”. Varsta pacientului nu reprezinta aproape niciodata un impediment in ceea ce priveste tratamentul implantar. In afara situatiilor in care pacientul nu si-a terminat cresterea scheletala – pacient copil sau adolescent, varsta nu reprezinta niciodata o contraindicatie.

Bolile asociate ale pacientului pot reprezenta contraindicatii pentru tratamentul  prin implanturi dentare. Cat timp acestea nu sunt tinute sub control, medicate corespunzator sau tratate, exista afectiuni generale grave care interfera cu integrarea implanturilor, vindecarea si metabolismul osos. Solutia prin care acesti pacienti pot beneficia si ei de implanturi dentare este ca mai intai sa isi rezolve problemele generale de sanatate.

 

4. Oare corpul meu va respinge implantul dentar?

Din punct de vedere statistic, rata de integrare a implanturilor dentare este de peste 95% la o perioada de 5 ani (LE GUÉHENNEC, Laurent, et al. Surface treatments of titanium dental implants for rapid osseointegration. Dental materials, 2007, 23.7: 844-854.). 

Nu a fost demonstrat ca exista o reactie alergica semnificativa a pacientilor  la titan (Javed F, Al-Hezaimi K, Almas K, Romanos GE. Is titanium sensitivity associated with allergic reactions in patients with dental implants? A systematic review. Clin Implant Dent Relat Res. 2013 Feb;15(1):47-52. doi: 10.1111/j.1708-8208.2010.00330.x. Epub 2011 Mar 17. PMID: 21414135.)

Pe langa aceste doua informatii, experienta clinica ne dovedeste ca materialele utilizate in fabricarea implanturilor dentare, respectiv titanul medical, reprezinta o alegere foarte buna. Situatia neplacuta in care implantul nu se integreaza nu are ca si cauza materialul implantului. 

De cele mai multe ori, bolile asociate ale pacientului, ocluzia pacientului (muscatura) sau conditiile locale ale osului reprezinta cauza esecului implantar.

 

5. Care este durata de viata a unui implant dentar? Cat va tine?

Raspunsul la aceasta intrebare este urmatorul: va tine cat timp va tine si osul din jurul sau. Implantul dentar nu este o piesa degradabila, este un dispozitiv creat dintr-un metal foarte rezistent, capabil sa sustina forte mari. 

Tesuturile din jurul sau sunt acelea care determina de obicei durata de viata a unui implant. Cat timp starea generala de sanatate a pacientului este corespunzatoare si metabolismul osos nu are de suferit, osul va avea o densitate suficienta sa sustina implantul. 

De asemenea gradul de igiena a pacientului va determina sanatatea tesuturilor periimplantare. O gingie inflamata va duce la resorbtie consecutiva a osului de langa implant. Infiltrarea microbiana poate provoca periimplantite. 

Utilizarea mijloacelor uzuale de control a placii bacteriene trebuie intotdeauna completata cu utilizarea dusului bucal si a periutelor interdentare atunci cand pacientul are implanturi dentare. In caz contrar, exista sanse bune ca in jurul implantului sa existe microbi.

Pacientul trebuie sa vina la controalele periodice si sa raporteze orice problema sesizeaza la nivelul implanturilor inserate.  

Un bun control al placii bacteriene, dispensarizarea corecta a pacientului si o stare generala de sanatate buna pot fi premisele pentru un tratament implantar de succes. In acest caz exista sanse ca pacientul sa se poate bucura de o masticatie buna pe implanturi dentare o perioada foarte lunga de timp. 

Mai Multe
articole