Cele mai des intalnite probleme stomatologice din 2020

Data

Cuprins

Printre cele mai raspandite probleme dentare se numara caria dentara, boala parodontala, cancerul oral (locul 7 in Europa) si traumatismul dentar.

La nivel global, prevalenta cariei dentare este de aproximativ 80-90% in randul copiilor cu varsta de pana la 12 ani si aproape 100% in cazul adultilor. 

Aproximativ 530 milioane de copii din lumea intreaga prezinta carii la dintii de lapte. Desigur, primul gand al parintilor cand aud ca un dinte de lapte este afectat e o carie este “oricum acel dinte va cadea, nefiind un dinte permanent”. Intr-adevar, dintii de lapte nu apartin dentitiei definitve, insa orice dinte cariat poate sa doara, orice carie netratata sa poate complican transformandu-se intr-un timp relativ scurt dintr-o carie simpla (care se poate trata usor, rapid si nedureros pentru copil) intr-o carie complicata, cu afectarea nervului dentar, lucru care se traduce prin dureri acute, sedinte de tratament mai complicate si mai greu de acceptat de catre micuti. 

Totodata ne dorim ca dintii permanenti sa erupa intr-un mediu bucal cu o igiena foarte buna, astfel incat acesta sa nu se carieze imediat. Trebuie sa avem grija la acest lucru in special pentru ca in jurul varstei de 6 ani erupe prima masea definitiva, si anume molarul de 6 ani. Eruptia acestei masele nu este precedata de caderea unui dinte de lapte, asa cum se intampla de obicei atunci cand dintii de lapte sunt inlocuiti de cei permanenti de aceea, de multe ori, parintii nu identifica corect aparitia acestui dinte definitiv pe arcada si il confunda de multe ori cu un dinte temporar.

Fiind primul molar definitiv aparut in cavitatea bucala la o varsta asa frageda, din pacate, de obicei este si primul dinte pe care il pierdem din cauza cariei dentare nediagnosticate, de aceea va recomand ca in momentul eruptiei dentare acest dinte sa fie protejat cu lacuri speciale prin procedura rapida si complet nedureroasa pentru copil, numita “sigilare”.

Un alt “inamic” de temut care ne pune santatea orala in pericol este boala parodontala,aceasta afectand un numar alarmant de mare de adulti (peste 50%) si aproape 70% din populatia cu varste peste 65 de ani.

Boala parodontala este supranumita si “silent killer” pentru ca evolutia ei este de cele mai multe ori fara simptome alarmante pana in ultimele stadii, cand dintii ajung sa aiba un grad avansat de mobilitate iar sansele de a-i salva si a-i mentine pe arcada scad considerabil.

De aceea recomandam pacientilor un consult de specialitate inca de la primul semn al bolii, si anume sangerarea gingivala.

Mai Multe
articole