Cele 10 alimente care vă pătează cel mai mult dinții
blank

Data

Dinții „galbeni” sunt considerați de majoritatea a fi o imperfecțiune, care uneori implică o pierdere a stimei atât pentru zâmbet, cât și pentru sine. Acest lucru îi determină pe mulți să caute soluții mai mult sau mai puțin agresive pentru a obține un zâmbet mai alb: cu toții am auzit de paste de dinți improbabile care promit o albire miraculoasă în mai puțin de o săptămână sau de vechi „remedii ale bunicii” precum periajul energic cu bicarbonat de sodiu. sau lămâie.

Aceste metode, pe lângă faptul că nu au eficacitate dovedită, pot provoca, de asemenea, leziuni grave dinților și gingiilor și, în cele din urmă, pot înrăutăți și mai mult culoarea acestora!

 

Dinții se pot îngălbeni din diverse motive:

 • utilizarea unor medicamente,
 • igiena orală slabă (acumulare de placă bacteriană și tartru),
 • înaintarea în vârstă,
 • consumul anumitor alimente. Cu referire la alimente în special, vorbim de pete, întrucât unele alimente și băuturi au coloranți naturali care depun pete pe smalțul dinților. În mod similar, alimentele prea acide consumă smalțul, expunând dentina (și, prin urmare, galbenul dintelui).

 

Așadar, iată o listă cu cele 10 alimente care vă pătează cel mai mult dinții:

 1. CEAI ȘI CAFEA.  Ceaiul și cafeaua conțin taninuri, care adesea provoacă decolorarea dinților.
 2. VIN ROȘU. Este bine să te bucuri de un pahar de vin din când în când. Atenție la vinul roșu, însă! Nu abuza de el, întrucât provoacă pete pe dinți.
 3. BAUTURI TIP COLA.  Acizii și culoarea închisă a băuturii atacă smalțul, provocând pete și carii.
 4. SUCURI DE FRUCTE.  Sucurile de fructe de culoare închisă, făcute din afine sau alte fructe de pădure, pot lăsa pete pe suprafața dinților.
 5. SOS PE BAZĂ DE ROȘII.  Roșiile sunt o sursă de mulți nutrienți importanți, dar pigmentul care le provoacă culoarea roșie poate provoca pete.
 6. CURRY.  A devenit un aliment la modă, dar prin colorarea sa poate lăsa urme pe dinți.
 7. OȚET BALSAMIC.  Delicios și bogat în multe proprietăți benefice. Cu toate acestea, vă poate păta dinții. O alternativă bună poate fi oțetul de mere.
 8. SOS DE SOIA.  Pentru cei care iubesc sushi-ul și bucătăria orientală, este bine să acorde atenție consumului excesiv al acestuia, culoarea închisă a soiei poate rămâne pe dinți mult timp după ce masa este terminată. De asemenea, poate provoca carii dentare.
 9. FRUCTE DE PĂDURE.  Afinele, murele și zmeura conțin antioxidanți, care sunt aliați excelenți pentru sănătate. Dar de petele pe care le lasă pe dinți este greu de scăpat. De aceea, dupa ce le consumați, este bine sa vă spălați imediat pe dinți.
 10. SFECLA ROȘIE. Sfecla roșie este plină de vitamine și minerale și are multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, sfecla roșie poate păta dinții. 

 

Bineinteles că nu trebuie să evităm consumul acestor alimente, ci doar să păstrăm un echilibru. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi utile pentru a evita pătarea dinților:

 • Periați-vă bine dinții după mesele principale timp de cel puțin 2 minute!
 • Utilizați dușul bucal și ața dentară!
 • Folosiți un pai pentru a bea lichide care vă pot păta (sau vă pot deteriora) dinții!
 • Poate ajuta și consumarea unei gume de mestecat.
 • Vă reamintim că o vizită obișnuită de igienizare profesională la medicul dumneavoastră dentist elimină 100% din pete.

 

De asemenea, dacă doriți să profitați la maximum de zâmbetul dvs., cereți informații în clinicile Life Dental Spa despre modalitățile noastre profesionale de albire dentară!

Mai Multe
articole