Așa cum există mai multe specialități în medicină, stomatologia este, de asemenea, împărțită în diferite domenii. Un medic stomatolog poate efectua restaurări dentare, igienizări profesionale și verificări clinice și radiologice, de exemplu, dar nu este același profesionist care sugerează utilizarea aparatelor ortodontice sau efectuează intervenții chirurgicale.
Specializarea fiecărui medic stomatolog din cadrul clinicilor Life Dental Spa
Dacă ai o problemă de sănătate orală, la cine ar trebui să apelezi? Descoperă mai jos ce face fiecare medic stomatolog specialist în parte și care sunt tipurile de tratament pe care le oferă:
- Medicul stomatolog generalist. După cum indică și numele, medicul dentist generalist este cel care examinează cavitatea orală la prima vizită sau la vizitele periodice. El pune diagnosticul și tratează cariile, gingivita. De asemenea, el este cel care efectuează igienizări dentare profesionale, albiri dentare, coroane, tratamentul urgențelor dentare și multe altele. Dacă este necesar, el trimite pacientul la ceilalți specialiști.
- Parodontolg. Medicul stomatolog, specialist în parodontologie , se ocupă de diagnosticare, prevenirea și tratarea complicațiilor care atacă gingiile și susținerea dinților. Osul, țesutul gingival și ligamentele din gura au nevoie de protecție, deoarece joacă un rol foarte important în menținerea dinților în poziție. Prin urmare, este important ca pacientul să fie supus unei examinări la medicul parodontolog pentru a trata, dacă este cazul, bolile gingivita și parodontoza, pentru a preveni pierderea osoasă care facilitează, la rândul său, pierderea dinților.
- Ortodont. Medicul ortodont este profesionistul responsabil de poziționarea și funcționalitatea dinților din arcadele dentare prin aparate ortodontice fixe și/sau mobile, în funcție de problema prezentată de fiecare pacient. Activitatea sa implicată, de asemenea, prevenirea și tratarea problemelor legate de mușcătură.
- Pedodont. După cum sugerează și numele, acesta este specialistul care se ocupă de sănătatea orală a copiilor. Este primul stomatolog cu care ar trebui să ne consultăm în viață, îngrijind bebelușii la începutul primei dentiții. Rolul acesta presupune monitorizarea dezvoltării arcadelor dentare a copiilor, asigurandu-se că dinții de lapte sunt conservați până când sunt înlocuiți cu cei permanenți. Acest profesionist joacă un rol fundamental în educarea copiilor în ceea ce privește sănătatea orală și igiena orală, precum și îndrumarea părinților, pe lângă observarea dezvoltării vorbirii și a mușcăturii.
- Endodont. Endodonția este domeniul legat de tratamentul canalelor dentare, așa că oricine caută un medic endodont trebuie să trateze afecțiunile clinice legate de sănătatea canalelor și a pulpei dentare. O carie netratată, de exemplu, poate ajunge la nerv – iar acest specialist este cel mai potrivit pentru îndepărtarea contaminată. În acest caz, este necesar un tratament de canal .
- Protetician. Protetica are că scop restaurarea și înlocuirea dinților sparți, ciobiți, fracturați etc. sau a dinților lipsă – asigurând sănătatea dentară a pacientului, confortul și, totodată, estetica dentară. Printre responsabilități sale, proteticianul reface dinții cu ajutorul coroanelor, fațetelor dentare, protezelor dentare (fixe sau mobile).
- Chirurg. Chirurgul este specialistul care se ocupă de tratarea mai multor tipuri de probleme dentare: de la efectuarea extracțiilor dentare atunci când un dinte nu poate fi salvat, inserarea implanturilor dentare și până la reabilitarea întregii danturi.
De unde știi cărui tip de specialist în stomatologie să îi ceri ajutorul?
Când ai o problemă dentară, un medic stomatolog generalist te poate îndruma către alți specialiști în stomatologie. Este important să consulti medicul stomatolog generalist de două ori pe an, o dată la șase luni, nu doar pentru igienizarea dentară, ci și pentru un control de rutină care să iti asigure sănătatea bucală. Obținerea unei opinii profesionale te poate ajuta să gestionezi potențialele probleme dentare înainte ca acestea să devină grave.
Subliniem întotdeauna ca fiecare caz dentar are tratamentul sau soluția lui. Amintește-ți că zâmbetul este prima impresie, așa că trebuie să fie aliniat și armonizat cu fața pentru a reflecta starea bună a întregii cavități orale.