In mare aceasta manopera consta intr-o curatare profunda a dintilor folosind instrumente manuale(chiurete), ultrasonice si laserul dentar. Aceasta procedura este indicata cu precadere in afectiunile gingivale dar mai ales parodontale cand exista riscul de a pierde dintii afectati.
Cine are nevoie de un chiuretaj dentar?
Ultimele studii facute pe populatia tarii noastre au aratat ca 9 din 10 romani se confrunta cu o afectiune parodontala(parodontoza/gingivita) si nu sunt constienti de asta. din pacate, nefiind diagnostica si tratata la timp, parodontoza duce la pierderea dintilor.
Sunt cazuri in care apar pungi parodontale(ca niste buzunare in dreptul dintilor,in care raman resturi alimentare), retractii gingivale si este nevoie de aceasta interventie minim invaziva. Important este ca orice afectiune parodontala prinsa din timp poate fi stopata si tratata eficient in stomatologie.
Ce simptome avem in afectiunile parodontale?
- respiratie urat mirositoare
- depozite purulente in dreptul dintilor
- gingii inflamate,sangerande si dureroase la atingere
- mobilitate dentara crescuta
Cum se diagnosticheaza?
La fiecare 6 luni pacientii trebuie sa se prezinte intr-un serviciu de stomatologie pentru igienizarea periodica. Din multitudinea de servicii stomatologice, aceasta este o procedura simpla si necesara pentru mentinerea sanatatii orale. In timpul manopere pacientul va beneficia de un detartraj cu ultrasunete, un periaj si o curatare airflow. De asemenea cand exista suspiciunea de parodontoza sau gingivita medicul masoara eventulele pungi parodontale cu o sonda pentru a identifica daca exista sau nu o afectiune in desfasurare.
Cum se desfasoara chiuretajul dentar?
In cazul in care sunt depistate pungi parodontale, in plus pe langa etapele igienizarii, este nevoie si de un chiuretaj dentar cu chiurete Gracy dar si cu laserul dentar. Suprafetele dentare expuse in urma retractiei gingivale vor fi planate(finisate) cu ajutorul chiuretelor pentru ca gingia sa se poate reatasa de o suprafata neteda si neabraziva. Dupa aceasta “finisare”, pungile parodontale sunt curatate cu ajutorul laserului dentar.Acesta este un tratament fara durere,minim invaziv si indicat inaintea optiunii chirurgicale. Acest instrument inlatura eficient bacteriile care au declansat afectiunea parodontala si creste considerabil sansele de vindecare in comparatie cu metodele clasice.
De asemenea trebuie avut in vedere ca in unele cazuri plombele vechi isi pierd adaptarea si formeaza ‘trepte’ la intersectia cu dintele. Aceste defecte de adaptare duc la retentie alimentara(de multe ori pacientii simt ca agata atat dentara cand o folosesc). Asadar plombele trebuie inlocuite, de preferat cu materiale biocompatibile ce pot fi aplicate in urma tratamentului cariilor cu laserul.
Unde poti beneficia de acest serviciu medical?
Intru-un cabinet stomatologic din Bucuresti pacientii nostri pot beneficia de tratamente minim invazive si obturatii(plombe) biocompatibile. Chiuretajul dentar este o manopera blanda, nedureroasa si impreuna cu igienizarea si dezinfectarea laser a pungilor parodontale, tine pe loc si tratateaza afectiunile parodontale.
Laserul dentar este un instrument de ultima generatie ce nu ar trebui sa lipseasca din orice cabinet stomatologic. Cu ajutorul lui se pot trata parodontoza si gingivita, se pot face albiri, cresc sansele de reusita a unui tratament de canal si nu in ultimul rand se pot realiza plombe fara uzul frezei si fara anestezie.
Autor:
Vlad Marius
Medic stomatolog generalist