Realizarea unui tratament endodontic corect presupune prepararea, dezinfectarea si obturarea etansa a canalul radicular pe toată lungimea lui. Facand acest lucru, asiguram șanse maxime în prevenirea apariției unei infecții la nivelul osului din vecinătatea rădacinii sau în cazul în care infecția exista înainte de tratament mărim șansele de vindecare.
Medicul trebuie sa respecte acurat anumite etape predefinite in realizarea unui tratament endodontic corect. In acest sens, pe langa cunostintele medicale ale medicului specialist endodont, sunt necesare aparaturi performante.
Clinica Life Dental Spa are in dotare tehnologii, aparatura si materiale ce cresc rata de succes pe termen lung a tratamentelor endodontice, precum microscop, laser, micromotor, instrumentar rotativ. Microscopul dentar permite medicului sa identifice, observe si trateze cu acuratete interiorul canalelor. Acesta mareste imaginea canalelor de peste 20 de ori. Astfel, se pot identifica fisuri sau fracturi ale radacinii care fara microscop ar trece neobservate si ar putea cauza ulterior grave probleme.
Izolarea dintelui
Tratamentul endodontic are ca prima etapa izolarea dintelui. Este una dintre cele mai importante etape si impiedica saliva, care contine cele mai multe bacterii din tot organismul, sa intre in spatiul endodontic al dintelui. In caz contrar, daca izolarea atentă a dintelui de cavitatea bucală nu este realizata, tratamentul va fi un esec. Izolarea se face cu diga dentară. Acest lucru permite si o irigare eficientă cu soluție concentrată de hipoclorit de sodiu. Daca nu s-ar utiliza folia de diga, patrunderea solutiilor chimice utilizate in cavitatea orala a pacientului cu riscul de inghitire ar duce la afectarea tractului digestiv (faringe, esofag, stomac).
Canalul radicular, în special, reprezintă un mediu propice de viață și dezvoltare a bacteriilor patogene. Prin tratament căutăm să sterilizăm cât mai bine canalul și să îl acoperim cu material care să elimine orice fel de pungă de aer și implicit orice loc în care bacteriile pot să se multiplice. Daca nu se respecta cu rigoare regulile de izolare si antiseptizare, tratamentul va fi un esec.
Sterlizarea cu ajutorul laserului stomatologic
Nu există sterilizare perfecta, insa utilizarea laserului stomatologic ne ajuta sa eliminam cel mai mare procent de bacterii din canalele radiculare . Prin scăderea semnificativă a numărului de bacterii de la acel nivel, organismului are șanse mari să vindece leziunea, reactivitatea individuală avand un rol important.
Reușita tratamentului depinde de ecuația în care numarul de bacterii care ajung în os este mai mic decât numărul de bacterii care poate fi anihilat de sistemul imunitar al pacientului.
Prepararea canalelor radiculare
Prepararea canalelor radiculare se face utilizând diverse sisteme de ace manuale sau actionate mecanic, împreună cu un aparat numit apex locator care ajută medicul la stabilirea lungimii canalelor radiculare. Urmează apoi umplerea etanșă și tridimensională a canalelor radiculare.
Dupa terminarea tratamentului endodontic, se realizeaza o radiografia de control care permite evaluarea corectitudinii obturației endodontice. Se vor observa pe radiografie linii albe (radioopace) de formă ușor conică care se întind pe toată lungimea rădăcinii.
Daca nu se respecta regulile de antiseptizare, daca se omit canale, daca nu este indepartat nervul de pe toata lungimea canalelor, se pot forma infectii. Aceste infectii pot conduce la compromiterea totala a dintelui ce va trebui extras. Pe lângă durere, există posibilitatea apariției unei infecții la nivelul osului maxilar și a țesuturilor moi învecinate, aceasta putându-se extinde la nivelul țesuturilor oro-faciale (adesea însoțită de durere).
De cele mai multe ori consecințele unui tratament endodontic incorect nu sunt vizibile imediat și e posibil ca în prima fază să nu apară dureri sau umflături, iar pacientul este mirat de existenta unor infectii ce au evoluat din dinte in osul inconjurator de sustinere al dintelui in cauza, fara sa fi simtit vreodata durere.
Pacientii asociaza lipsa durerii cu o corectitudinea tratamentului executat. Nimic mai fals. Anumite afectiuni evolueaza silentios si nedepistate la timp, pot duce pana la pierderea dintelui. Daca atunci cand se realizeaza prima data tratamentul endodontic bacteriile nu sunt îndepărtate, acestea vor înainta până în vârful rădăcinilor ajungând într-un final la os.
Se poate identifica un tratament incorect si daca exista afectiuni asociate, cu ajutorul unei radiografii panoramice. Aceasta ofera medicului o imagine de ansamblu a situatiei stomatologice ale pacientului.