Ce pasta de dinti sa folosim? Recomandarea medicului stomatolog

Data

Cuprins

Ce pasta de dinti sa folosim? Recomandarea medicului stomatolog 

In timpul consultatiilor si al tratamentelor stomatologice sunt adesea intrebata de catre pacienti ce pasta de dinti le recomand. Astazi pe piata exista numeroase paste de dinti care promit ca fac minuni, vindeca boala parodontala, albesc dintii, omoara toate bacteriile si indeparteaza mirosul neplacut. Adevarul este ca multe dintre aceste paste de dinti contin detergenti si substante chimice, coloranti, conservanti si arome artificiale care din pacate fac mai mult rau decat bine. 

Pastele de dinti cu proprietati de albire

Pastele de dinti cu proprietati de albire sunt printre cele mai periculoase si toxice. Eu le recomand pacientilor sa foloseasca paste de dinti cu ingrediente naturale, le pot gasi in plafar sau magazine de specialitate sau isi pot prepara chiar si singuri o pasta de dinti acasa. 

Esential este ca fiecare dintre noi sa aiba o igiena riguroasa, un periaj corect in fiecare seara si dimineata, sa respectam igienizarile profesionale in cabinetul stomatologic odata la 6 luni pentru indepartarea tartrului care nu se poate indeparta prin periaj normal si deasemenea folosirea mijloacelor de igiena orala auxiliare: dusul bucal care inlocuieste cu succes ata dentara, dispozitiv care se foloseste dupa efectuarea periajului si indeparteaza resturile alimentare ce nu au fost indepartate prin periajului normal. 

Pastele de dinti comerciale

Pastele de dinti din comert contin foarte multe igrediente toxice cum ar fi: triclosanul – acesta este o substanta care se gaseste si in detergenti, sapun lichid, deodorante. Este o substanta cu puternice proprietati antibacteriene si antifungice, insa este asociata si cu multe probleme de sanatate. 

Triclosanul 

Triclosanul interfereaza cu functionarea glandei tiroide, actioneaza ca un perturbator endocrin si poate cauza cancer. A fost de asemenea corelat cu afectiuni cauzate debacterii rezistente la antibiotice. Atentie: Triclosanul se foloseste in marcile cele mai cunoscute de pasta de dinti. 

Fluorul

Fluorul este un perturbator endocrin care calcifica glanda pineala si poate reduce functionarea glandei tiroide si a celei suprarenale. Fluorul mareste riscul de cancer, afecteaza ADN-ul, inactiveaza enzimele din corp, accelereaza imbatranirea, ataca sistemul imunitar si ar trebui evitat atat in pasta de dinti cat si in apa. Microgranulele sau polipropilena, polietereftalatul si polimetil metacrilatul sunt granule mici de plastic prezente in pasta de dinti ca abraziv. 

Aceste mici granule de plastic pot curata placa de pe dinti, insa afecteaza in acelasi timp si smaltul acestora si patrund tesutul gingiilor sensibile. Si pentru a inrautati si mai mult lucrurile, absorb atat bacterii cat si reziduuri chimice si sunt considerate perturbatori endocrini.

blank

Autor:

Dr. Laura Mircea

Medic stomatolog

Mai Multe
articole