De cate tipuri este pasta dentara?
Asa cum ati observat pana acum pe piata veti gasi numeroase tipuri de pasta si o oferta foarte larga.Indicat este sa va cumparati o pasta conform recomandarii medicului stomatolog. In mare pastele de dinti sunt cuprinse in cateva mari catergorii:
1. Pasta de dinti pentru albit(whitening)
Cu totii ne dorim dinti mai albi si mai frumosi si suntem tentati sa alegem o metoda rapida si ieftina pentru a obtine acest lucru. Din pacate, pentru a obtine un usor efect de albire aceste paste de dinti contin particule abrazive care curata petele de pe dinti si lustruiesc suprafetele. Pacientii care prezinta sensibilitate dentara pot observa o agravare a acesteia odata cu folosirea pastei de dinti ‘whitening’. Un medic stomatolog poate recomanda alte variante de albire care sunt mai indicate si mai conservatoare.
2. Pasta de dinti pentru controlul tartrului
Placa se acumuleaza pe dinte in fiecare zi si daca nu este indepartata ea se transforma in tartru mult mai usor. Pacientii care depun de regula mult tartru se pot orienta catre aceasta pasta de dinti care contine citrat de zinc si triclosan.
3. Pasta de dinti pentru copii
Acest tip de pasta contine diverse arome ca sa faca periajul ceva mai atractiv pentru cei mici. Cel mai des intalnite sunt cele aroma de struguri, guma de mestecat, fructe de padure.
4. Pasta de dinti pentru dinti sensibili
Daca aveti sensibilitate atunci cand consumati alimente si bauturi reci sau calde este posibil ca dintii dumneavoastra sa beneficieze de acest tip de pasta. Aceasta pasta contine substante care reduc sensibilitatea si de asemenea nu contine lauril sulfat de sodiu- un aditiv care poate da sensibilitate dentara.
5. Pasta de dinti din produse naturale
Pentru consumul larg acesta este cea mai buna pasta de dinti. Este un tip de pasta care nu contine aditivi sau substante daunatoare pentru organism si de asemenea este o pasta de dinti fara fluor. Odata ce am trecut de perioada copilariei fluorul incepe sa aibe mai multe dezavantaje si efecte negative pentru organism.
Ce marca de pasta de dinti sa aleg?
Marca nu este neaparat importanta si dupa cum se poate observa nu exista o mare diferenta intre pastele gasite pe piata. Ca si costuri, pretul Sensodyne este asemanator cu Oral-b, Parodontax, Lacalut si altele. Important este sa gasiti o pasta cu cat mai putine produse sintetice si care sa fie potrivita pentru dumneavoastra.
Ce periuta de dinti sa aleg?
Si aici piata este larga si cuprinzatoare dar in mare periutele se impart de doua categorii:
-
Periuta de dinti manula
-
Periuta de dint electrica
In general noi recomandam aceasta periuta pentru toti pacientii care nu prezinta dizabilitati sau dificultati in efectuarea periajului dentar. Indicate sunt periutele ‘soft’ pentru pacientii fara afectiuni parodontale iar pentru cei care prezinta parodontoza indicam periutele ‘supersoft’ sau ‘ultrasoft’.
Periuta de dinti electrica poate fi foarte folositoare pentru copii si pentru pacientii care nu prezinta indemanarea necesara pentru a realiza un periaj corect. Acesta periuta trebuie folosita cu atentie pentru ca poate leza gingia si astfel poate provoca retractii gingivale dupa un timp indelungat de folosire. Recomandarea noastra este sa cautati si pentru acest instrument capete ‘soft’.
Cum se efectueaza periajul?
Periajul dentar se face de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare. El trebuie completat mereu de o metoda suplimentare de curatare si anume dusul bucal sau ata dentara. Indicat si foarte usor de folosit este dusul bucal. Acesta arunca un jet puternic de apa intre dinti, pe sub lucrari si coroane si pe langa implanturi si indeparteaza si curata foarte bine acele suprafete. De notat este ca folosirea lui nu este optionala! In cabinetul stomatologic deseori gasim carii intre dinti. Este drept ca tratarea cariilor cu laserul este una placuta si nedureroasa pentru pacient dar daca putem evita aceasta interventie toata lumea ar fi mai fericita.
Ce tehnica de periaj sa folosesc?
Multi pacienti muta periute pe suprafetele dentare din spate in fata si invers. Din nefericire aceasta metoda inlatura placa intr-o mica masura si impinge bacteriile si resturile alimentare intre dinti.
O metoda eficienta este miscarea blanda de ‘maturare’ a dintilor dinspre gingie spre dinte astfel inlaturand corespunzator placa bacteriana. Miscarile de ‘maturare’ se fac in numar de 10 pe fiecare grup de 3 dinti. Se efectueaza aceasta tehnica pe toate suprafetele dentare inclusiv cele interne, cele care sunt indreptate spre limba si spre cerul gurii.
Concluzii:
Foarte important este sa va igienizati dintii de 2 ori pe zi dimineata si seara. Seara dupa periaj sa nu mai consumati nimic altceva in afara de apa. Periajul trebuie acompaniat de dusul bucal sau ata dentara pentru a preveni cariile interdentare. Tehnica de periaj trebuie sa fie una blanda, cat mai eficienta si sa evite acumularea bacteriilor intre dinti.
Pasta de dinti de preferat sa aiba cat mai putine ingrediente sintetice si sa fie prietenoasa cu toata cavitatea orala. Indicat este sa nu prezinta particule abrazive si nici alt substante care sa declanseze o sensibilitate dentara.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!