Pana acum ceva vreme, nimeni nu se preocupa prea tare de biocompatibilitatea materialelor dentare si nici nu existau dezbateri si controverse pe aceasta tema. Oricum, cel putin in Romania, multa vreme s-a folosit o gama restransa de materiale, destul de limitata, care in principal trebuia sa asigure doua deziderate: sa fie ieftine si rezistente.
Asadar, unii dintre noi isi amintesc, sau poate inca mai detin, lucrari metalice de Gaudent, plombe de amalgam (cu continut de mercur), si tot felul de aliaje metalice pentru punti si coroane dentare, cu fatete de acrilat.
Tipuri de materiale stomatologice pe care ar fi bine sa le evitam
Gaudentul de exemplu, un metal galben, este interzis in acest moment pe piata, desi a fost creat de un medic roman, dr. Gaucan. Acest Gaudent s-a dovedit a avea efect cancerigen, se denatureaza in mediul salivar si isi schimba culoarea. Este clar de evitat, iar daca stiti ca aveti lucrari din acest material va recomand sa le schimbati cu unele noi, din materiale biocompatibile.
Crom-nichelul este un aliaj rezistent, folosit pe scara larga in zilele noastre ca si infrastructura pentru lucrarile de portelan (ceramica), insa la unii pacienti poate da reactii de tip alergic, cum ar fi gingii inflamate si care sangereaza la cel mai mic stimul.
Acrilatul este un material ieftin, de culoare asemanatoare dintelui natural, dar care in timp se deterioreaza, se sparge, se infiltreaza, isi schimba culoarea si devine rugos. In acest fel, acrilatul devine iritant pentru gingie, o inflameaza si creeaza un miros neplacut. In timp se distrug, se creeaza spatii intre gingie si coroana care favorizeaza aparitia cariilor, devin inestetice. Acrilatul in sine este un plastic! In acest moment, singura indicatie a acrilatului as spune ca sunt coroanele provizorii, care se poarta doar cateva zile, pana cand lucrarea definitiva este gata, si in niciun caz pentru restaurari pe termen lung.
Amalgamul cu mercur – cat de periculos este?
Amalgamul dentar este un celebru material pentru plombe, de culoare metalica, cu care inca se mandresc multi romani ca i-a “tinut” zeci de ani fara sa le creeze probleme. E adevarat ca rezistenta amalgamului este punctul lui forte si de aceea a avut atat de mult succes, plus, bineinteles, costul foarte scazut. Din pacate, insa, nu sunt importante doar aceste doua considerente, ci si influenta acestui material asupra organismului.
Amalgamul are ca si componenta de baza mercurul, care stim cu totii ca are potential toxic pentru intregul organism. Desi Colegiul Medicilor din Romania sustine ca acest material este sigur pentru sanatatea umana, exista numeroase studii care demonstreaza contrariul. Multe dintre aceste studii sustin ca vapori de mercur se elibereaza constant din aceste plombe, atunci cand mestecam, frecam dintii unii de altii, ingeram bauturi fierbinti sau in timpul periajului dentar. De asemenea, se pare ca mercurul eliberat din plombe ne influenteaza starea de sanatate generala, in special pe cea a copiilor, favorizand afectiunile autoimune sau imunodeficientele, scleroza multipla, afectiuni ale rinichilor, alergii si hipersensibilitati, afectiuni genetice, etc.
Amalgamul a fost interzis sau limitat ca si uz dentar in mai multe tari din lume: Norvegia, Suedia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Italia, Elvetia, Franta, Austria, Canada, Germania. Din pacate, in Romania nu exista nicio reglementare cu privire la acest material si inca este folosit in destul de multe cabinete dentare, cand vine vorba de carii. In clinica Life Dental Spa, acest material nu este folosit si nici recomandat de medicii nostri.
Care sunt cele mai potrivite materiale pentru restaurarile dentare (materiale non-toxice)?
Inca de cand s-a nascut conceptul Life Dental Spa, am fost preocupata sa ofer pacientilor nostri cele mai biocompatibile materiale si cele mai minim-invazive metode de tratament. Cand am ales materialele cu care se lucreaza acum in clinica, am facut-o ca si cum le-as fi ales pentru mine, personal. Intotdeauna, cand propun un plan de tratament unui pacient, ma gandesc daca mie mi-ar conveni sau placea sa fiu tratata astfel. Cred ca este cel mai sanatos mod de gandire pentru un medic.
Asadar, am facut o selectie in ceea ce priveste materialele dentare, de la simple plombe si pana la lucrari protetice complexe. In consecinta, le-am ales pe cele cu grad inalt de biocompatibilitate, precum:
- Ceramica (portelanul) – este un material foarte prietenos cu corpul si in acelasi timp ofera o estetica deosebita coroanelor, fatetelor, inlay-urilor dentare. Culoarea si textura este stabila in timp, lucrarile nu se ingalbenesc si nu devin rugoase, impregnate ci dimpotriva, isi pastreaza frumusetea pe termen lung. Coronitele din ceramica integrala sunt foarte estetice, se aseamana foarte mult cu dintii naturali, si imita foarte bine transparenta si transluciditatea acestora. Din acest motiv, sunt recomandate in cazul coroanelor si fatetelor pe dintii frontali, vizibili in zambet. Din punctul de vedere al rezistentei sunt totusi mai sensibile decat restaurarile din zirconiu, de exemplu. Gingia accepta usor acest tip de material care nu o irita.
- Zirconiul – este un material alb, care poate fi adaptat destul de usor estetic, foarte bine primit de catre gingie si organism in general. Lucrarile pot fi executate integral din zirconiu, sau pot avea o infrastructura din acest material, placata apoi cu ceramica. Zirconiul ofera rezistenta lucrarilor si durabilitate in timp, fara sa afecteze din punct de vedere estetic- nu se va mai observa acea dunga inchisa la culoare de la nivelul contactului lucrarii cu gingia, asa cum se intampla in cazul lucrarilor ce contin metal. Rezultatul este deopotriva estetic si durabil in timp.
Din zirconiu realizam la noi in clinica si pivotii (reconstructiile corono-radiculare). Pentru aceasta, radacina dintelui este tratata endodontic corect, apoi preparata (frezata) dupa anumite reguli si amprentata. Amprenta va fi trimisa la laborator si va servi drept matrita pentru noul pivot de zirconiu.
-
- Fibra de sticla – o folosim in clinica noastra pentru pivoti si pentru imobilizari parodontale. Are o biocompatibilitate si o estetica ridicate.
Plombe non-toxice
Le acordam o atentie speciala, fiindca vorbim despre un material avangardist, relativ nou in medicina dentara. De altfel, Life Dental Spa a fost prima clinica din Romania care a pus la dispozitia pacientilor compozitul non-toxic pentru plombe, in tratamentul cariilor.
Sa va explic despre ce este vorba si cu este mai special acest material de obturatie dentara. Cu totii cunoastem plombele de compozit obisnuit, de culoarea dintilor, care se fotopolimerizeaza cu o lampa speciala, UV. Probabil cei mai multi dintre noi poseda astfel de plombe in cavitatea bucala, deoarece au fost si inca sunt folosite pe scara larga in stomatologie. Ultimele studii, insa, au demonstrat ca acestea contin niste compusi numiti metacrilati, cu potential toxic pentru dintele pe care se aplica, dar si la distanta, in organism.
Pe scurt, metacrilatii UDMA, TEGDMA, HEMA pot afecta dezvoltarea dintilor si capacitatea acestora de autoreparare, fiind toxice pentru odontoblasti (celulele dintelui), fibroblasti (celulele gingiei), putand produce sensibilitate si chiar necroza nervului dentar. Mai mult decat atat, pot produce alergii si toxicitate la nivelul celulelor pulmonare.
Recunosc ca in momentul in care am asistat la conferinta de specialitate care a prezentat aceasta problema am fost putin uimita si sceptica, insa am continuat apoi sa studiez subiectul si am concluzionat ca astfel de studii nu sunt de neglijat. Asadar, am cautat o alternativa de compozit FARA METACRILATI si am gasit acest compozit non-toxic pe care il recomand cu drag tuturor pacientilor nostri.
In acest moment, consider ca tratamentul cariilor cu laser si obturarea cu plombe non-toxice reprezinta unul dintre cele mai eficiente, de calitate si biocompatibile metode. Exista mai multe tipuri de plombe pe piata (din amalgam, ciment glassionomer, compozit obisnuit, etc) insa eu le recomand pacientilor nostri cu mare incredere plombele non-toxice.
Fiind o clinica ce promoveaza tratamente stomatologice laser, Life Dental Spa recomanda acesta tehnologie pentru tratare carii, deoarece este blanda, fara durere, fara anestezie si cu eficienta pe termen lung. Nu uitam insa ca cel mai important lucru este sa-i educam pe pacientii nostri sa adopte in stilul lor de viata acele metode care sa ajute in prevenirea cariilor, si aici vorbim in special de alimentatie si igiena.