Ce inseamna tratamentul de canal la microscop asistat laser?

Cuprins

Tratamentul de canal cunoscut si sub numele de tratament endodontic este asociat in mod eronat unei experiente dureroase si neplacute. In fapt, tratamentul de canal la microscop  aduce un disconfort pacientului in cazuri exceptionale si inafara duratei mai lungi a interventiei(in comparatie cu alte manopere),nu prezinta vreo dificultate pentru pacient. 

Ce reprezinta tratamentul de canal?

 Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui. Canalul contine  nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste 2 elemente formeaza ‘pulpa dentara’.

Pulpa dentara are rol de ‘hranire’ si protective pentru dinte. De asemenea poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti discomfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti.

Cat de dureros este tratamentul endodontic?

 Cea mai mare frica a pacientilor o reprezinta durerea cand vine vorba de tratamente stomatologice. Tratamentul endodontic este in cele mai multe cazuri lipsit de durere. In acest caz disconfortul sau durerea pot sa apara in cazul in care inflamatia sau infectia pulpei dentare este importanta si chiar afecteaza suportul osos in care este implantat dintele. Acest lucru este deseori combatut cu anestezii suplimentare.

Dupa tratament o usoara jena in timpul masticatiei este absolut normal si de cele mai multe ori se rezolva cu medicatie antiinflamatoare. In unele cazuri medical dentist va poate prescrie si un tratament cu antibiotic de la 5 la 10 zile.

Complicatile tratamentului de canal

Ca in orice procedura medicala si in tratamentul endodontic pot aparea complicatii.

*Cateodata din cauza anatomiei diverse medical dentist poate identifica de exemplu doar 3 canale pe un dinte care are 4 canale. In acest caz sansele ca infectia sa se vindece sunt mai mici si pot aparea complicatii. Cand este folosit microscopul dentar sansele ca acest lucru sa aiba loc sunt mai mici.

*Daca tratamentul de canal nu este facut pe toata lungimea canalului infectia poate sa se extinda in suportul osos al dintelui afectat.

*In timpul tratamentului de canal exista riscul de fractura al acelor endodontice sau al dintelui daca acesta este foarte slabit. Daca un ac a fost fracturat in interiorul canalului dar canalul a fost tratat pe toata lungimea lui, de cele mai multe ori dintele se va vindeca si nu vor aparea complicatii nedorite.

Pentru a evita alte complicatii pacientii trebuie sa urmeze indicatile medicului stomatolog.

O data ce tratmentul de canal a fost terminat plasarea unei plombe sau a unei coroane este necesara pentru a proteja dintele de fractura si pentru a stabili o bariera importanta intre bacteriile care exista in mediul oral si tratamentul de canal efectuat.

 Preventia

Pentru a preveni infectii ce pot afecta pulpa dentara va recomand:

*Spalarea dintilor de 2 ori pe zi dimineata si seara.

*Folosirea unei periute de dinti eficienta si inlocuirea ei 1 data la 3 luni

*Folosirea atei dentare sau a dusului bucal.

*Vizite regulate pentru control si igienizare de 2 sau 3 ori pe an.

*Evitarea alimentelor si bauturilor bogate in zahar si limitarea la 5 mese si gustari pe zi.

Tratamentul de canal modern.

Stomatologia ca si alte ramuri medicale evolueaza semnificativ de la un an la altul. Odata cu avansarea tehnologiei, in ajutorul medicului stomatolog vin o sumedenie de aparate si instrumente performante care sa imbunatateasca sansa de reusita a tratamentelor acordate pacientilor. Fata de acum 20+ ani in mult mai multe clinici un pacient poate avea parte de o interventie cu instrumente performante si de un tratament de canal la microscop. In momentul de fata, Romania este tara din Europa cu cele mai multe microscoape dentare in cabinetele de stomatologie.

Acum, anestezicele sunt mai performante si acele de canal manuale sunt folosite din ce in ce mai putin in detrimentul celor rotative. Tehnicile de curatare si de inchidere a canalelor s-au imbunatatit si au aparut cimenturi biocompatibile pe piata astfel incat sansele de videcare sa creasca si sansele de sensibilitate post interventie sa scada.

ltimele studii au aratat o eficienta considerabila a tratamentului de canal asistat laser. Laserul dentar actioneaza mult mai bine pe S. faecalis si reduce sansele de aparitie a unei parodontite apicale cronice(infectie dupa varful radacinii). Tratamentul laser este total nedureros si se face in asociere cu spalaturi endodontice si activari ultrasonice ale substantelor dezinfectante.

Tratamentul de canal la microscop a ridica mult standardele acestei interventii deoarece ofera operatorului un camp vizual mult mai bun, dezinfectia si spalarea canalelor se face mai bine si sansele de identificare a tuturor canalelor cresc considerabil.

Concluzii

Tratamentul de canal la microscop aduce un plus de calitate in tratament si asta isi doreste  orice pacient. Laserul dentar trebuie folosit concomitent cu microscopul dentar pentru steriliza eficient canalele si pentru a creste sansele de reusita. Uzul aparatului ultrasonic, a acelor rotative si digii dentare reprezinta o prioritate si trebuie utilizate pentru un tratament mai performant.

Daca si tu crezi ca poti beneficia de un tratament de canal la microscop, te asteptam intr-o clinica stomatologica laser care practica aceasta interventie moderna.

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Vlad Marius

Medic dentist generalist

Mai Multe
articole