Ce este stomatologia viitorului?

Data

Cuprins

Desi baza manoperelor stomatologice este la fel, medicina dentara si-a schimbat mult din abordare.

In ziua de astazi se urmareste conservarea tesuturilor dentare sanatoase, vindecarea , se evita agresiunile asupra tesuturilor si nu in ultimul rand, estetica. 

Pacientii isi doresc frumos si sanatos, astfel incat medicul trebuie sa urmareasca aceste doua deziderate.

Metodele de tratare a afectiunilor si-au schimbat protocoalele si au aparut tehnici, materiale, instrumente si aparatura care sa ajute calitatea oferita pacientilor.

Daca acum 20-30 de ani o carie superficiala era transformata intr-una medie pentru ca materialul sa poata avea adeziunea necesara, slefuind de fapt mai mult decat este necesar, in ziua de astazi este inacceptabil.  Inainte, obturatiile coronare (plombele) erau dintr-un material inestetic, in vreme ce astazi exista o serie de culori din care medicul poate alege astfel incat obturatia coronara sa fie cat mai estetica, cu diferente minime de culoare. 

Tehnologia, prin intermediul laserului dentar, a evoluat atat de mult incat este inlaturat doar tesutul infectat de bacterii, ramanand maximum posibil din tesutul dentar sanatos. 

Laserul are capacitatea de a indeparta doar tesutul carios. 

Acest lucru este de mare ajutor atat in cariile superficiale, unde va ramane mult tesut dentar sanatos, cat si in cele profunde, acolo unde este necesar sa ramana orice milimetru sanatos din dinte. Prin modul sau de actiune, diferit de freza, laserul nu atinge dintele, riscul de a aparea in viitor o carie secundara scade considerabil, apropiinduse de 0. 

Dintele va fi in permanenta racit in timpul manoperei, astfel incat caldura care ajunge la nivelul dintelui este minima, nervul nu va fi in suferinta nici pe termen scurt (riscul de durere imediat dupa manopera este minim), nici pe termen lung (riscul de aparitie a unei patologii la nivelul nervului este minim). 

Datorita racirii permanente si a faptului ca temperatura nu are o crestere semnificativa la nivelul nervului, pacientul nu simte durere in timpul manoperei, chiar si atunci cand este vorba despre o carie profunda, fara a fi necesara anestezia.

Dupa ce tesutul cariat este inlaturat, cavitatea urmeaza a fi umpluta cu material compozit. Pe piata exista o gama variata de materiale compozite. In clinica Life Dental Spa folosim doua tipuri de compozit. Ambele sunt biocompatibile si prietenoase cu tesutul dentar. Unul dintre ele, cel mai recent intrat in portofoliul nostru este cel non-toxic. 

Sunt studii care spun ca pe termen lung, exista o serie de compusi din materialul compozit care produc iritatie la nivelul nervului, afectandu-l in timp. Producatorii acestui compozit non-toxic, au inlocuit compusii respectivi astfel incat sa creeze un produs care sa fie mai bun pe termen lung.

Dintii puternic afectati de carie, care inainte aveau indicatie de extractie, astazi se trateaza si retrateaza pe canal , oferindu-le toate sansele pentru a rezista pe arcada cativa ani, amanand cat de mult posibil extractia. Principiul stomatologiei actuale este ca nu este ceva mai bun decat dintele propriu. In plus, fiecare interventie asupra dintelui va necesita o ingrijire ulterioara mai atenta. Ideea pacientilor conform careia daca isi pun un implant scapa de probleme este gresita. Implantul necesita mai multa igiena si atentie pentru a benefica de el pe o perioada lunga de timp.

Un dinte cu pierdere mare de tesut, dar cu radacinile integre, va beneficia de tratament de canal, astfel incat sa poata fi restaurat coronar. Chiar daca dintele a avut un tratament de canal in antecedente sau a avut o infectie situata in os, acestea vor fi tratate. Microscopul ajuta medicul sa aibe o vizibilitate mai buna asupra canalelor, sa caute si sa gaseasca toate canalele si sa scoata instrumente fracturate de pe canale. 

Laserul dentar

Laserul dentar va avea un rol important in dezinfectia canalelor, crescand sansa reusitei tratamentului si a conservarii dintelui pe arcada, in special in cazul retratamentelor si a patologiei periapicale.

Din ce in ce mai multi pacienti, atat femei, cat si barbati, indiferent de varsta, isi doresc un zambet stralucitor, sanatos si natural. Pentru acestia, eu recomand albirea cu laserul

Albirea cu laserul dentar

Este o metoda de albire rapida, sanatoasa care ofera pacientului incredere in sine si dorinta de a zambi mai mult. 

In cazul albirii cu laserul, gelul de albire actioneaza cateva minute pe dinti, laserul potentandu-I actiunea si durerea este minima sau deloc deoarece laserul nu degaja caldura care sa afecteze nervul si sa existe sensibilitate ulterior manoperei. Este recomandata oricui doreste sa zambeasca mai mult, mai frumos si mai sanatos.

 

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist, specialist laser dentar

Mai Multe
articole