Ce este si cum functioneaza stomatologia digitala?

Data

Intr-o lume a vitezei si intr o cautare a noastra continua de evolutie si dezvoltare, medicina dentara face si ea pasi mari catre un viitor digital care vine in ajutorul pacientului cu solutii menite sa ii creasca starea de confort si de a ii oferi o experienta cat mai placuta in cabinetul stomatologic. Avand in vedere ca multi dintre oameni recunosc ca au o teama fata de serviciile stomatologice din cauza experientelor traumatizante din trecut sau pur si simplu din cauza unei idei gresite despre faptul ca vizita la dentist inseamna durere noi, stomatologii incercam in fiecare zi sa schimbam aceasta parere.

 

Ce ne ajuta? Laserul stomatologic. Ce este laserul stomatologic, ce face si cum functioneaza?

Laserul este o minune a stomatologiei ce inlocuieste cu succes freza dentara, aceasta fiind declarata una din cele mai neplacute, dureroase si zgomotoase manopere. Cu ajutorul laserului se poate indeparta caria dentara fara a mai fi nevoie de freza, intr-un timp mult mai scurt si fara durere. Nu necesita anestezie deoarce este o manopera non-contact, piesa de mana a laserului se tine la aproximativ 1 mm distanta de dinte, este minim-invaziv indepartand strict tesutul afectat de carie si nimic in plus. Intensitatea laserului se regleaza in functie de sensibilitatea pacientului.

Laserul stomatologic nu supraincalzeste nervul dintelui, nu il afecteaza, si sterilizeaza cavitatea in care se lucreaza, omoara bacteriile ceea ce face ca riscul de aparitie a unei noi carii pe langa sau sub plomba efectuata cu laserul sa fie extrem de scazuta. El poate fi folosit cu succes la copii, femei insarcinate sau pacienti cu diverse boli ce nu pot efectua anestezie sau tratamente chirurgicale.

 

Laserul se poate folosi si in cadrul tratamentului bolii parodontale

Parodontoza este o afectiune ce intereseaza sanatatea dintilor si a testutului din jurul acestora, gingiile. Este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator.

Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.

 

Avantajele tratamentului cu laser

  • Anumite operaţii nu mai au nevoie de anestezie. Mulţi pacienţi nu se simt confortabil în prezenţa turbinei dentare. De aceea, laserul poate reduce anxietatea acestora, făcând tratamentele mai uşor de suportat.
  • Unul din marile avantaje ale laserului este reducerea sângerării în timpul intervenţiilor chirurgicale datorită efectului de cauterizare instantanee asupra vaselor de sânge.
  • Operaţiile executate cu ajutorul laserului au un timp de recuperare mult mai scurt iar durerea şi inflamaţia post-operatorie este mult mai mică. Precizia operaţiilor este mai ridicată; astfel, se reduce riscul lezării accidentale a ţesuturilor învecinate.

Laserul are capacitatea de a steriliza câmpul operator datorită fasciculului puternic de energie pe care îl emite. În acest fel, riscul infecţiilor bacteriene este mai redus iar prognosticul anumitor tratamente (tratamentul endodontic, tratamentul cariilor etc.) este mai bun.

blank

Autor:

Dr. Laura Mircea

Medic stomatolog

Mai Multe
articole