Parodontoza este o afectiune ce intereseaza sanatatea dintilor si a testutului din jurul acestora, gingiile. Este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator.
Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si a osului care sustine dintii.
Printre primele semne ale parodontozei sunt:
- sangerari gingivale
- sensibilitate in timpul efectuarii periajului dentar
- inflamatia gingivala
Cauzele principale ce pot cauza paradontoza sunt:
- factorii microbieni
- predispozitia genetica care se combina cu factorii favorizanti: fumatul, igiena dentara defectuoasa, diabetul si neefectuarea unei igienizari profesionale in cabinetul stomatologic cel putin odata pe an
- un sistem imunitar slabit
In general, afectiunile parodontale apar la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani dar exista si posibilitatea ca parodontoza sa aiba un debut tarziu ( dupa varsta de 50 de ani) sau dimpotriva, un debut timpuriu si agresiv(pana in varsta de 20 de ani).
Care sunt primele semnale clinice ale parodontozei sesizate de catre pacient?
-
inflamatie gingivala
-
disconfort si o durere usoara in timpul masticatiei si a periajului
-
durere in timpul mestecarii unor alimente de consistenta dura, fierbinte sau acru
-
senzatie de usturime
-
sangerare gingivala in timpul periajului si a masticatiei
-
retractie gingivala
Alte cauze care pot cauza aparitia bolii parodontale sunt:
-
carii multiple
-
lucrari dentare cu o adaptare deficitara fata de gingie
-
ciclul menstrual
-
sarcina
-
menopauza
-
diabetul zaharat
-
leucemii , anemii
-
anumite medicamente
Parodontoza are drept cauza principala placa dentara – pelicula compusa in principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal.
Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scapa de tartru prin periajul dintilor si folosirea atei dentare – este nevoie de un detartraj profesional pentru a-l indeparta.
In cadrul clinicii Life Dental Spa medicii sunt intruiti special pentru folosirea unui protocol holistic unic in Romania de tratament al bolii parodontale. Dupa efectuarea igienizarii profesionale, indeparea tartrului supra si subgingival se efectueaza cu ajutorul unei sonde speciale masurarea adancimii pungilor parodontale pentru evaluarea completa inainte si dupa tratament.
Apoi, tratamentul consta in efectuarea unui chiuretaj gingival asistat laser care are loc in cel putin doua sedinte pana la patru. Acest tratament este minim-invaziv, nu doare si in majoritatea cazurilor nu necesita anestezie. Dupa terminarea tratamentului cu ajutorul laserului acesta mai poate fi completat si de 2-3 sedinte de ozonoterapie. Prin ozonoterapie se introduce un amestec de oxigen si ozon sub gingie iar aceasta este stimulata sa produca celule noi sanatoase spre o vindecare rapida si cu rezultate excelente pe termen lung. Aceasta terapie este non-invaziva si nu doare, are efect antibacterian, antifungic, stimuleaza imunitatea, reduce inflamatia si durerea, revitalizeaza tesutul prin biostimulare si imbunatatirea circulatiei sanguine locale.
Fiecare pacient trebuie sa inteleaga ca fara constientizarea lui deplina asupra afectiunii pe care o are si responsabilizarea acestuia in mentinerea unei igiene orale desavarsite prin detartraje si controale periodice mai ales dupa efectuarea tratamentului parodontal, schimbarea periutei de dinti la fiecare trei luni, mentinerea unui stil de viata sanatos care sa excluda fumatul, alimentele ce contin zahar si contribuie la mentinerea inflamatiei gingivale, consumul de fibre si proteine vegetale. Toate aceste lucruri mentin rezultatul muncii noastre pe termen indelungat de aceea trebuie intelese si explicate foarte in detaliu pacientului deoarece boala parodontala poate recidiva.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Dr. Laura Mircea
Medic stomatolog