Odontectomia reprezinta extractia dintilor care nu prezinta tendinta de eruptie si care raman inclusi sau semi-inclusi. Incluzia dintilor de cele mai multe ori este asimptomatica, se depisteaza la un control radiologic de rutina sau pentru alte probleme de proximitate. Alteori pacientul poate simti o umflatura in locul unde este dintele in os.
Cele mai dese odontectomii sunt reprezentate de extractia molarilor de minte (masea de minte). Molarul de minte este ultimul dinte care este programat sa erupa pe arcada, din aceasta cauza, de cele mai multe ori el nu mai beneficiaza de suficient de mult spatiu si atunci ramane inclus sau semi-inclus. Uneori se intampla ca directia de eruptie a molarului sa nu fie cu coroana catre planul de ocluzie, ci el sa impinga in dintii vecini sau mai rau cu coroana invers si atunci el nu poata sa erupa.
O alta situatie des intalnita este cea a caninului inclus. Acest lucru se poate suspecta atunci cand caninul temporar este inca pe arcada dupa varsta specifica de exfoliere sau cand caninul permanent lipsește de pe arcada. Uneori in aceasta situatie se gasesc si premolarii.
Complicatii în cazul odontoctomie
In cazul in care nu se recurge la odontectomie pot aparea urmatoarele complicatii:
-
Pericoronarita
Reprezinta inflamatia mucoasei de deasupra dintelui si infectarea ei ca urmare a formarii unui “buzunarel” intre gingie si dinte in care se vor cantona bacterii saprofite. Acolo se gasesc toate conditiile pentru dezvoltarea necontrolata a coloniilor bacteriene. Ca prim tratament se recurge la decapusonare. Daca episoadele de pericoronarita se repeta sau dintele nu prezinta tendinta de eruptie atunci se decide extractia lui.
Pericoronarita este extrem de dureroasa. Pacientul resimte durere la deschiderea gurii si inghitire, durere care se poate intinde si catre gat, limitarea deschiderii gurii.
-
Caria dentara
Din cauza pozitiei deficitare ale dintilor inclusi, poate aparea caria dentara atat a dintelui cauzal cat si a celor vecini. Acest lucru se intampla mai des in cazul in care dintele este usor erupt, exista un spatiu intre dinti, dar si intre dinte si gingie unde pot ramane resturi alimentare care vor determina aparita cariei dentare.
Aparitia cariei dentara este favorizata si de pozitia in spate a molarului de minte; pacientului ii este greu sa se igienizeze, si raman resturi alimentare.
-
Resorbtie osoasa la nivelul dintilor vecini si/sau radiculare ale dintilor vecini
Tendinta de eruptie a dintilor inclusi pot determina resorbtia radiculara a dintilor vecini.
-
Inghesuiri dentare
Din cauza lipsei spatiului si a tendintei de eruptie a dintelui se intampla extrem de des ca dintii, mai ales a celor frontali, sa apara inghesuiri dentare.
-
Aparitia unor tumori benigne sau chisturi odontogene
Se recurge des la odontectomii ca profilaxie a tratamentelor ortodontice. In cazul in care se depisteaza incluzia caninului, atunci tratamentul de electie este cel ortodontic, cu scopul de a-l tractiona pe locul lui pe arcada. Acelasi lucru se intampla si in cazul premolarului.
Dupa odontectomie, pacientul poate resimti urmatoarele simptome:
- Durere la locul extractiei
- Tumefactia obrazului
- Inflamarea locului extractiei
- Trismus(limitarea deschiderii gurii)
In clinica noastra, se foloseste laserul dentar atat pentru sterilizarea locului extractiei pentru prevenirea complicatiilor cat si pentru terapia durerii astfel incat durerea resimtita de catre pacient dupa trecerea efectului anesteziei sa fie minima.