Ce este implantul dentar?

Data

Cuprins

Implantul dentar este un “dinte fabricat de om” care inlocuieste cat mai bine ca functionalitate si estetica un dinte natural pierdut. El arata si comporta aproape identic ca un dinte, lucruri foarte importante atat pentru pacient cat si din considerente medicale pentru stomatolog.

Din ce este compus un implant si care sunt etapele de lucru?

Implantul dentar este compus din 3 elemente principale: o radacina artificiala- surub de titan, un bont protetic si coroana dentara. Radacina artificiala-surubul de titan tratat cu diverse substante pentru a fi biocompatibil cu osul si organismul uman este implantul dentar in sine si este cel care se insereaza la prima sedinta. De foarte multe ori aceasta procedura de inserare a implantului dentar se poate realiza in aceeasi sedinta cu extractia dintelui afectat, astfel ca pacientul nu este nevoit sa treaca prin doua interventii chirurgicale. Acest lucru este posibil cu ajutorul tehnicilor de extractie atraumatica si aditiei de os care ofera un teren favorabil implantului imediat dupa extractie. Un ajutor foarte util in chirurgia dentara este exceptionalul laser dentar cu ajutorul caruia putem decontamina foarte eficient locul extractiei si putem realiza anumite proceduri pe mucoasa fara sa fim prea invazivi, astfel ca timpul de recuperare este mult mai scurt.

Anumite implante pot beneficia imediat de bontul protetic si o coroana, astfel ca avem un dinte functional inca de la prima sedinta, dar in majoritatea cazurilor este necesar un timp minim de 3 luni ca osul sa se formeze in jurul implantului si sa poate fi pus in functia masticatorie.

Cum este experienta inserarii implantului pentru pacient?

In primul rand trebuie sa intelegem ca stomatologia moderna nu mai este asociata cu durere. Tehnicile de anestezie si substantele anestezice au avansat foarte mult, iar pacientii care sunt supusi unor interventii chirurgicale beneficiaza din plin de aceste lucruri.

De cele mai multe ori pentru inserarea implanturilor dentare sau efectuarii extractiilor dentare este suficienta anestezia locala injectabila pentru ca pacientul sa nu resimta niciun disconfort. Atunci cand este o interventie mai laborioasa si de lunga durata, de exemplu fast&fixed (procedura de inserare a mai multe implante si realizarea unei lucrari in aceeasi sedinta pentru pacientii care nu mai au dinti deloc) pentru pacientii edentati total, se poate apela la sedare intravenoasa realizata de un medic specialist anestezist pentru ca intreaga interventie sa fie mai relaxanta si mai usor de indurat pentru pacient.

Anterior sedintei chirurgicale, pacientul va avea nevoie de un CBCT (investigatie 3D a calitatii osului ce urmeaza a primi implantul dentar) la cererea medicului implantolog, anumite analize de sange si i se vor lua niste amprente pentru realizarea unui ghid chirurgical pentru planificarea cu precizie a interventiei.

Inserarea a 1 sau 2 implante de cele mai multe ori este o procedura destul de rapida, iar disconfortul resimtit de pacient dupa este foarte mic mai ales prin utilizarea unui laser dentar.

Dupa perioada de 3-4 luni in care implantul se integreaza, pacientul revine in cabinetul stomatologic pentru realizarea coroanei dentare.

De ce sa aleg un implant dentar?

  • Asa cum am mentionat anterior, implantul dentar este ca un “dinte artificial” deci este singura varianta de a inlocui un dinte cu ceva care sa se comporte similar acestuia. Implantul face corp comun cu osul si ajuta foarte mult la conservarea lui, lucru deosebit de important in special in zonele estetice (din zambet) pentru ca retractiile gingivale sau osoase sunt foarte inestetice in aceste zone chiar daca coroana dentara este conforma.
  • Implantul dentar este de sine statator, nu este lipit de dintii vecini astfel ca putem sa igienizam corect si sa evitam posibile probleme gingivale sau parodontale datorita unor posibile zone care retentioneaza placa dentara
  • Implantul dentar are o rata de succes de peste 95%, riscul ca organismul sa il respinga este aproape de zero, iar daca nu optam pentru cele mai ieftine si alegem o marca de calitate, avem si garantie. Exista multe tipuri de implant dentar, acestea se discuta cu medicul implantolog si se alege cea mai buna varianta pentru pacient.
  • Implantul dentar nu afecteaza dintii vecini si este o varianta minim invaziva in special in cazul unui implant dentar asistat laser

De ce nu este bine sa amanam aceasta procedura?

In primul rand ar trebui sa ne gandim ca omul are dinti cu un scop si acela nu este doar estetic. Cu cat pierdem mai mult dinti cu atat functia masticatorie are de suferit, astfel ca alimentele nu mai sunt procesate si pregatite adecvat si stomacul si tractul digestiv la randul lui poate avea de suferit. Atunci cand anumiti dinti lipsesc, ceilalti dinti sunt supusi unor forte mai mari si ei la randul lor vor incepe sa piarda os si sa fie in pericol. In mod ideal un pacient care este in pericol de a pierde un dinte sau a pierdut de curand un dinte trebuie sa constientizeze ca este important sa il inlocuiasca cat mai curand pentru a evita aparitia unor astfel de probleme. Cu cat trece mai mult timp de la pierderea unui dinte cu atat osul din zona respectiva se resoarbe si perspectiva inserarii unui implant devine mai laborioasa si cu implicatii financiare mai mari pentru pacient, dar nu imposibila.

Va asteptam in clinica stomatologica Life Dental Spa pentru o consultatie de specialitate si realizarea unui plan de tratament corect pentru problemele dumneavoastra dentare.

Mai Multe
articole