Ce este halitoza si cum o tratam?

Data

Cuprins

Halitoza sau halena este termenul medical folosit pentru respiratia urat mirositoare. Halitoza a fost considerata in antichitate un motiv de invocare al divortului si intradevar poate fi un motiv de afectare al comunicatiei intre persoane si motiv de prezentare la medicul stomatolog. Halitoza poate fi jenanta iar in anumite cazuri poate duce la anxietate. 

Orice persoana poate ajunge sa sufere la un moment dat in viata de halitoza. Statisticile arata ca 1 din 4 persoane au o respiratie urat mirositoare in mod regulat. Halena este cauzata in 85% din cauze de afectiuni ale cavitatii orale, restul fiind o vaietate de afectiuni sistemice si cauze extra-orale. 

Bacteriile cauzale pot fi prezente la nivelul gingiilor afectate sau in zonele de afectare parodontala, in special atunci cand sunt prezente ulceratii sau necroze. La pacientii cu tesut parodontal sanatos, aceste bacterii sunt depozitate pe partea dorsala posterioara a limbii. Factorii care contribuie la inmultirea exagerata a acestor bacterii includ scaderea debitului salivar (ex: din cauza unei boli parotidiene sau sindromul Sjögren), stagnarea salivara si Ph-ului salivar crescut.

Cancerul necrotic oral sau nazofaringian este o cauza rara de halena. Anumite substante ingerate (alcool, tutun) si unele alimente (ceapa, usturoi, unele condimente) contin compusi volatili care sunt eliberati in aer prin expir dupa absorbtia sistemica.

Halena poate avea o cauza cronica sau poate fi ocazionala. Prevalenta acesteia dupa unele studii este estimata la 30-50% din motivele de prezentare la medicul stomatolog in Uniunea Europeana. 

Cauzele aparitiei halitozei pot fi:

  • gura uscata, deshidratarea mucoasei bucale cu formare de celule moarte
  • infectii ale plamanilor
  • formarea unor compusi cu sulf prin degradarea resturilor alimentare din cavitatea bucala
  • igiena orala defectuasa
  • reflux gastric
  • tatru dentar, placa bacteriana, carii, infectii ale dintilor
  • consumul anumitor alimente: ceapa, usturoi, dulciuri in exces, lactate si produse din carne ( resturile alimentare ce raman in cavitatea bucala duc la formarea unor compusi din sulf prin actiunea florei microbiene locale)
  • fumatul
  • alcoolul
  • boala parodontala, gingivita, abcese dentare, lucrari dentare vechi sau proteze neigienizate
  • afectiuni ale sistemului digestiv, cetoacidoza din diabetul zaharat
  • deficite de vitamine prin producerea unor afectiuni ce produc halioza : deficitul de vitamina C poate duce la formarea gingivitei, deficitul de vitamina A poate duce la formarea mai rapida de tartru
  • anumite medicamente

 

Cum putem preveni sau stopa aceasta afectiune neplacuta? 

  • Igiena orala adecvata: periajul dintilor in fiecare dimineata si seara, folosirea dusului bucal si atunci cand este posibil periajul intre mese
  • control stomatologic periodic 6 luni – 1 an
  • igienizare profesionala : detartraj, periaj, air-flow periodic ( 6 luni – 1 an sau la pacientii cu probleme parodontale in functie de recomandarea medicului )
  • evitarea anumitor alimente
  • schimbarea lucrarilor dentare incorect adaptate ce cauzeaza acumularea de resturi alimentare in cavitatea bucala
  • evitarea fumatului si a consumului de alcool
  • evitarea consumului de bauturi cu continut crescut de zahar
  • schimbarea periutei in mod regulat, o data la 3 luni periuta manuala si capatul periutei electrice este recomandat sa se schimbe la 1,5 luni din cauza gradului de uzura mai mare fata de periuta clasica
  • curatarea protezelor sau a aparatelor dentare
  • evitarea uscaciunii gurii
  • reglarea dietei alimentare

In magazine si farmacii exista numeroase bomboane, medicamente, ape de gura sau solutii care promit eliminarea mirosului neplacut, dar majoritatea sunt doar masuri temporare si trebuie aflata exact care este cauza care a determinat aparitia halenei si eliminarea acestor factori printr-un tratament corespunzator.

Mai Multe
articole