Gingivita este o boala parodontala care afecteaza gingia care inconjoara dintii. Este stadiul bolii in care, daca se instituie un tratament corespunzator si o mentinere pe termen lung, recuperarea este totala.
Cauzele aparitiei gingivitei
-
Acumularea de bacterii
Cauza principala a bolilor parodontale este acumularea de bacterii. Lipsa igienei dentare acasa, de doua ori pe zi, dimineata inainte de masa si seara dupa masa, alaturi de dusul bucal folosit seara dupa periaj, duce la acumularea placii bacteriene. Aceasta devine imposibil de indepartat acasa daca au trecut mai mult de 12 ore de la ultimul periaj.
Astfel se formeaza primul strat de tartru pe care vor adera alte bacterii care se vor intari, acumulandu-se din ce in ce mai mult tartru. Aceste bacterii se inclaveaza si in gingia care inconjoara dintele si care nu pot fi indepartate prin simplul detartraj.
-
Sistemul imunitar al pacientului
O alta problema o constituie terenul imunitar al pacientului. Daca imunitatea este slabita sau pacientul este tarat, cu boli asociate, corpul o sa lupte mai slab cu bacteriile, acestea capatand potenta.
-
Mostenirea genetica
Mostenirea genetica este si ea un factor, insa cu o igiena buna acasa si vizite regulate la medicul stomatolog, pacientul nu va dezvolta boala parodontala. In lipsa celor doua, predispozitia este marita la aceasta afectiune.
Alti factori pentru aparitia gingivitei
Fumatul
Fumatul face ca circulatia sanguina la nivelul gingiilor sa fie scazuta, acestea nu mai sunt suficient irigate cu sangele care are compusii necesari luptei impotriva bacteriilor.
Consumul de zahar
Consumul mare de zahar face ca imunitatea sa scada.
Semne si simptome pentru aparitia gingivitei
Primul semn pe care pacientul il constata singur este sangerarea gingiilor la periaj. Initial sangereaza dintr-un singur loc, inconstant, apoi sangerarea devine generalizata si la fiecare periaj. De asemenea, pacientul poate resimti durerea de gingie atunci cand o atinge in zonele inflamate.
In acel moment, pacientul ar trebui sa se prezinte la medicul stomatolog unde acesta va constata:
-
Gingii inflamate
-
Gingii rosii, violacee
-
Eventuali polipi gingivali
Toate aceste semne denota o infectie gingivala care netratata, duce la probleme generalizate de tipul Alzhaimer, infarct miocardic. In acest stadiu, igienizarea (detartraj, periaj si air-flow) pot sa amelioreze boala insa fara a o vindeca.
Stadiile avansate ale gingivitei
Daca pacientul nu merge la stomatolog, gingivita se va transforma in parodontita marginala. Diferenta intre gingivita si parogontita marginala este ca in cea de-a doua, sunt afectate si tesuturile care sustin dintele in os. Astfel ca apar:
Retractie gingivala
Mobilitate dentara
Desi poate scadea inflamatia si sangerarea, acest lucru nu inseamna ca boala se vindeca, ci ca devine cronica.
Tratamentul gingivitei
Gingivita – tratament
Gingivita are sanse aproape 100% de vindecare, in special daca pacientul respecta regulile de igiena ulterioare si vine la igienizari periodic, in functie de recomandari.
Parodontita marginala – tratament
In cazul acesta, tratamentul este mai complex, vindecarea insemnand, de fapt, mentinerea unei stabilitati a osului si a gingiei.
Retractie gingivala tratament
Acolo unde exista retractii gingivale, in functie de amplitudinea lor, exista doua posibilitati:
- Fie se face un lambou si se acopera zona expusa.
- Fie se acopera zona de dinte expusa cu material (compozit).
Pentru alegerea celei mai bune optiuni, medicul stomatolog curant va explica avantajele si dezavantajele si decizia va fi luata de comun acord medic-pacient.
Daca sunt zone in care gingia este hipertrofica, cu un sant gingival mai adanc, se va indica gingivoplastie sau gingivectomie pentru a reduce zonele in care se poate produce din nou acumulare de placa bacteriana.
Clinica Life Dental Spa are un protocol unic de tratare a parodontozei (a gingivitei si a parodontitei marginale).
Se va efectua in prima faza igienizarea ce cuprinde detartraj, chiuretaj si air flow, pacientul va primi o serie de instructiuni pe care sa le respecte, va fi instruit cum sa igienizeze corect cavitatea bucala si la cateva zile distanta (timp in care apare o usoara scadere a inflamatiei si sangerarii), va reveni la medicul stomatolog pentru a verifica igiena si a incepe tratamentul propriu-zis. Acesta consta in efectuarea unui chiuretaj parodontal, subgingival.
Acesta se poate realiza in doua feluri :
- Manual – cu instrumente specifice, se face anestezie, nu este o manopera lejera pentru pacient si nici nu este cuantificabila eficienta. Intrumentele respective curata tesutul infectat cu bacterii, practicianul aproximand cand este curatata zona
- A doua varianta este cea cu laserul. Se folosesc mai multe instrumente si o serie de dezinfectanti, laserul fiind cel mai important. Manopera este nedureroasa, fara anestezie si fara ace. Una din proprietatile laserului este de a fi bactericid, astfel incat vor fi indepartate toate bacteriile care au infectat tesuturile inconjuratoare ale dintilor. Manopera se realizeaza efectuand toata cavitatea bucala intr-o singura zi. In functie de gravitatea si afectarea parodontala, exista posibilitatea sa fie necesare mai multe sedinte.
Medicul stomatolog va urmari ca inflamatia gingivala sa scada, mobilitatea dintilor sa
fie diminuata, gingia sa isi recapete forma si aspectul. Dupa ce exista o stabilizare a bolii parodontale, este important sa se evite recidiva.
Acest lucru inseamna, pe langa igiena riguroasa acasa a pacientului, igienizarile la medic, scaderea zonelor de acumulare bacteriana. Acest lucru se realizeaza prin:
-schimbarea lucrarilor protetice care nu mai sunt adaptate corect
-inlocuirea obturatiilor (plombelor ) vechi si neadaptate si curatarea cariilor. Acestea doua se pot realiza fie clasic, cu freza, sau cu laserul .
Tratarea cariilor cu laserul nu necesita anestezia si riscul de aparitie a unei carii secundare este aproape 0.
Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Maria Craiciu
Medic dentist,
specialist laser dentar