Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar reprezinta o colectie purulenta care se acumuleaza la nivelul gingiei, osului sau a dintelui. Abcesul apare deseori din cauza unei multiplicari bacteriene la nivelul pulpei dentare.

Cate tipuri de abces dentar exista si ce simptome prezinta? 

  Ce simtim mai exact cand avem un abces dentar?

Cum se diferentiaza tipurile de abces dentar? 

Cum se trateaza abcesul dentar?

Primul pas pe care medicul stomatolog il va face este incizia abcesului. Se administreaza anestezic local si abcesul se incizeaza cu un bisturiu ca secretia purulenta sa dreneze.

In abcesul periapical, incizia este urmata de un tratament de canal. 

Medicul stomatolog va elibera secretia purulenta din dinte cu ajutorulunui tratament laser sau a frezei si va efectua curatarea canalelor. Dupa caratare si dezinfectie canalele sunt inchise cu obturatie de canal.

In cazul unui abces parodontal in urma inciziei se va curata punga parodontala cu instrumente speciale desemnate acestei manopere si se va face dezinfectia lor cu laserul dentar

Cand se recomanda tratamentul chirurgical al abceselor?

In cazul unui abces pericapical sunt cazuri care din diverse motive necesita o reinterventie. Un tratament de canal nu asigura niciodata vindecarea unei astfel de leziuni dar creeaza mediul potrivit pentru a da cele mai bune sanse de vindecare. In cazul in care ne luptam cu o infectie recurenta care nu cedeaza in urma tratamentului de canal este nevoie de o interventie chirurgicala. Varful radacinii afectate este indepartat chirurgical si infectia este curatata din os cu instrumente speciale si se face sterilizarea cu laserul dentar. De asemenea tratamentul de canal va trebui inlocuit pentru a indeparta in totalitate populatia bacteriana care intretine procesul infectios.

In orice caz inainte de acest pas se va incerca un tratament minim invaziv(tratamentul de canal) pentru a pastra cat mai mult din structura dentara.

Ce medicatie este  indicata in astfel de cazuri?

De regula medicatia antiinflamatoare este suficienta si disconfortul dureros dispare cu ajutorul ibuprofenului sau a altor substante antiinflamatorii(paracetamol,aspirina).

In functie de posibilele afectiuni generale de sanantate medicul va va indrepta catre o anumita grupa de antiinflamatoare. De tinut cont ca ibuprofenul este contraindicat in afectiuni astmatice sau ulcere gastrice iar aspirina nu este recomandata gravidelor sau femeilor care alapteaza.

De asemenea trebuie avut in vedere ca in cazuri mai grave sau in care organismul pacientului nu este capabil sa combata singur infectia, antibioticele sunt indicate. In functie de cazul clinic medicul va poate recomanda un tratament cu antibiotice(ex: amoxicilina,metronidazol etc.) de la 5 la 10 zile.

Care sunt cauzele abcesului dentar?

Intr-o clinica stomatologica holistica aceasta problema va fi rezolvata si de asemenea veti primi sfaturi despre cum sa va intretineti sanatatea orala si ce remedii naturiste puteti folosi pentru a evita astfel de probleme pe viitor.

Autor:

Vlad Marius

Medic stomatolog generalist