Ce alte boli pot aparea din cauza parodontozei?

Data

Boala parodontala (sau parodontoza cum este cunoscuta pacientilor) este o boala localizata la nivelul cavitatii bucale, insa cu impact major asupra intregului organism.

Cauze ale aparitiei bolilor parodontale:

Cauza principala a aparitiei bolilor parodontale o reprezinta acumularea de bacterii la nivelul spatiului parodontal (dintre dinte si gingie). Acest fapt se datoreaza

* unei igiene defectuoase la domiciliu (ca tehnica, durata si frecventa)

*lipsei realizarii unei igienizari profesionale de catre medicul stomatolog (detartraj, periaj si air-flow)

Cauze secundare: genetice (pacientii cred ca parodontoza se transmite; in fapt, se transmite o anumita predispozitie a bolii, coroborat cu transmiterea obiceiurilor de igiena dentara, duce la aparitia bolii parodontale), probleme imunitare, pacienti tarati

Simptomatologie pentru parodontoza

Primul stadiu din cadrul bolilor parodontale il reprezinta gingivita. Aceasta se manifesta prin sangerari gingivale in timpul periajului sau spontan, gingie modificata de culoare, inflamata, de culoare rosu aprins-violaceu.

Cauze ale sangerarii gingivale si modificarii aspectului gingiei – bacteriile care duc la aparitia bolii parodontale.

Bacteriile producatoare de boala parodontala raman o perioada cantonate la nivelul gingiei, dar in timp avanseaza catre osul sustinator al dintelui. In momentul in care osul de sustinere este afectat, boala trece la urmatorul stadiu – parodontita marginala. Aceasta patologie evolueaza pana in momentul in care apare mobilitatea dentara care duce la pierderea dintilor si a osului sustinator.

Aceste bacterii ajung in tot organismul o data cu fiecare inghititura de apa, mancare sau saliva. Ele ajung la nivelul tractului digestiv, la inima unde produc infarct miocardic si la creier unde produc Alzhaimer.

Tratament paradontoza

Pana recent, in tratatele de paradontologie, nu era mentionat un tratament eficient cu rezultate pe termen lung.  O data cu descoperirea cauzei care duce la aparitia bolilor parodontale, s-a incercat descoperirea unui tratament. Pana de curand, tratarea paradontozei se efectua cu ajutorului chiuretajului subgingival manual. Operatiunea se efectueaza cu anestezie locala, la nivelul intregii cavitati bucale, cu ajutorul unor chiurete care curata peretele gingival si dentar. Aceasta metoda isi are limitele ei, datorita faptului ca este o manopera ce tine in special de indemanarea medicului curant si nu are o predictibilitate in timp.

O data cu descoperirea laserului dentar, studiile au avansat si s-a ajuns la concluzia ca cel mai bun tratament pentru paradontoza este reprezentat de chiuretajul subgingival laser. Aceasta este o operatiune care se realizeaza fara anestezie, fara ace si fara durere, nefiind o manopera chirurgicala. Marele avantaj il reprezinta faptul ca rezultatele sunt predictibile, manopera este placuta pentru pacient si tesuturile parodontale au o vindecare spectaculoasa. 

Eliminand bacteriile din spatiul parodontal (dintre gingie si dinte), gingia se va vindeca, nu va mai fi inflamata, culoarea si aspectul revenind la normal – culoare roz, aspect ca de portocala, tip gravura punctata. Mobilitatea dintilor va scadea sau va disparea in functie de nivelul de mobilitate de la care se porneste. Avantajul suprem este ca sunt pastrati dintii naturali, cei mai potriviti pentru fiecare om in parte.

Tratament paradontoza – tratament gingivita

Diferenta de tratament intre cele doua patologii este ca in cazul gingivitei, sunt necesare mai putine sedinte de chiuretaj subgingival efectuate cu laserul, vindecarea este mai buna, mai rapida si poate sa nu lase urme pe termen lung. In cazul paradontozei, retractia osului se va mentine, dar se obtin rezultate foarte bune in ceea ce priveste scaderea mobilitatii dintilor.

Daca aveti unul dintre semnele si simptomele mai sus mentionate, va sugerez sa va programati la o consultatie la un cabinet stomatologic Bucuresti cu medici specializati pe terapia laser.

Mai Multe
articole