Apropierea sarbatorilor de Craciun, presupune o frenezie a romanilor sa cumpere multe cadouri, multa mancare, diversificata, mai multa decat de fapt este necesara organismului. Astfel incat, pe aproape toata durata sarbatorilor, timp de 1-2 saptamani, romanii au un regim alimentar dezechilibrat, cu ore de masa neregulate, mese care se intind pe durata a cateva ore, cu ingestia unor cantitati de mancare mai mari decat are nevoie de fapt organismul nostru, toate culminand cu un desert…sau mai multe.
De fapt, atat sarbatorile de Craciun, Revelion, cat si cele de Paste, ar trebui sa fie despre introspectie, meditatie, familie, petrecut timpul cu oamenii dragi, mai mult decat despre mancare. Se intampla deseori ca la serviciul de primiri urgente al spitalelor sa vina un numar impresionant de pacienti cu probleme digestive. Mai ales ca multi dintre ei au tinut post o perioada inaintea Craciunului. Trecerea brusca de la un regim alimentar restrictiv, la unul foarte permisiv, este un soc pentru organism si sunt sanse mari ca acesta sa intre in colaps. Sigur ca perioadele de post sunt sanatoase pentru organism, insa este necesar ca trecerea de la un regim alimentar la altul, sa se desfasoare lent, pe parcursul mai multor zile.
O alta problema o constituie zaharurile din aceasta perioada. Cand spun zaharuri, nu ma refer la zaharul din cafea. Ma refer la toate dulciurile pe care le mancam, dulciurile pe care le primesc de la mos Craciun copiii, dulciuri care de cele mai multe ori contin cantitati mari de zahar rafinat. Rar vad copii care mananca dulciuri sanatoase. Fie ca ma refer la fructe uscate (stafide, prune, curmale), sau fructe fresh sau chiar si dulciuri, dar fara zahar, cu indulcitori naturali, de genul fructelor uscate. Pe langa aceste aceste cadouri, exista cozonac, toruri, prajituri. Toate mancate in fiecare zi, poate de mai multe ori pe zi, pe o perioada lunga de timp.
Tot acest regim alimentar, coroborat cu faptul ca uneori nici igiena nu este constanta, corecta (de obicei seara, dupa o zi in care s-au ingerat cantitati mari de mancare, persoana este obosita si “uita” sa se spele pe dinti…timp de mai multe zile la rand) duc la:
-aparitia cariilor
-aparitia problemelor parodontale – gingivita sau parodontita marginala (cunoscuta pacientilor sub denumirea de parodontoza)
–halena (miros neplacut al gurii)
Ele necesita tratament de indata ce au aparut. De aceea pacientii trebuie sa vina la un control la maxim 6 luni.
Copiii sunt cei mai predispusi ca in aceasta perioada sa dezvolte carii. Ei ingera cantitati impresionante de dulciuri, nepotrivite organismului lor. Dulciurile, pe langa faptul ca au cantitati mari de zahar care produc carii, multe din ele sunt lipicioase, astfel incat stau in contact cu dintii perioade lungi de timp.
In plus, in cazul copiilor:
– ingestia de lichide nu e suficienta,
– dintii copiilor au alta structura decat cei permanenti, sunt mai porosi si mai susceptibili la carie
– copiii accepta mai greu periajul sau daca isi realizeaza singuri igiena orala, aceasta nu este cea mai corecta pana la varste mai mari.
Toate aceste aspecte inseamna ca, de fapt un copil ar trebui sa vina la control al 3-4 luni. O data ce a aparut o carie la un copil, aceasta trebuie imediat observata si tratata. Altfel,ea va avansa repede catre o patologie pulpara (este afectat nervul) si va fi necesar tratament de canal. Copilul va suferi dureri mari care cedeaza greu la administrarea de antiinflamatoare administrate pe cale orala (de tipul Nurofen, Para
cetamol). O data intrat in cercul durerii, copilul va avea o colaborare mai grea cu medicul si restabilirea unui echilibru va dura mai mult timp, timp care este in defavoarea copilului.
Din pacate insa, putini parinti inteleg ca prima vizita la medicul stomatolog trebuie sa fie atunci cand copilul nu are probleme. Este necesar sa se creeze o legatura medic-pacient, legatura care necesita incredere si empatie. Pacientul trebuie sa se obisnuiasca cu mediul cabinetului, cu sunetele si mirosurile specifice si sa nu le asocieze cu durerea.
Consider ca echilibrul este cheia in sanatatea orala atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor. Acest lucru inseamna:
-controale periodice, nu numai la nevoie
-igiena orala realizata corect
-alimentatie echilibrata, inclusiv in perioadele de sarbatori.