Sunt multe situatii in care evolutia patologiei endodotice poate fi complicata de anumite situatii particulare pe care le prezinta pacientii. Sunt acele situatii in care evolutia in directia vindecarii este mult intarziata sau incerta uneori din cauza mai multor factori precum:
- Agresivitatea crecuta a unor bacterii ce nu cedeaza in fata medicatiei uzuale, de multe ori fiind necesare multiple sedinte de tratament pentru o se obtine un rezultat favorabil.
- Imunitatea scazuta a pacientilor, situatie in care este necesar un interval mai mare de timp pentru a combate o afectare endodontica.
- Prezenta unor boli asociate precum diabetul, care incetinesc mult ritmul de vindecare.
- Alergii sau anumite intolerante pentru medicatia necesara in anumite cazuri, situatie ce necesita gasirea de alternative viabile pentru finalizarea tratamentului.
Despre aceasta ultima situatie vom vorbi in continuare avand la baza un caz clinic concret.
Pacient in varsta de 41 de ani se prezinta la cabinetul de medicina dentara acuzand o durere puternica la nivelul frontalilor inferiori.
In urma consultatiei clinice si radiologice s-au constat:
- Prezenta unei lucrari protetice fixe cu elemente unite, la nivelul dintilor inferiori de la al doilea premolar inferior dreapta pana la al doilea molar inferior stanga, incorect adaptat.
- Inflamatie putenica a gingiilor pe toata lunginea lucrarii.
- Prezenta unui abces la nivelul primului incisive inferior de pe partea dreapta- ce a reprezentat si cauza durerii puternice resimtite de pacient.
- Percutia vertical intens pozitiva la nivelul tuturor celor patru incisive inferiori.
- Radiologic prezenta unor tratamente de canal incomplete si neomogene si aunor infectii cornice la nivelul fiecarui dinte aflat sub lucrare.
Prima sedinta
- Am stabilit ca vor trata urgenta dureroasa, iar ulterior recomandarea noastra a fost aceea de a reface in mod corect toate tratamentele de canal si schimbarea lucrarii protetice. Pacientul a fost de acord.
- Asfel, am realizat retratamentul de canal pentru toti cei patru incisive inferiori: dezobturarea, lavajul corespunzator si aplicarea unui pansament medicament cu hidroxid de calciu pentru sapte zile.
- A foat necesara si prescrierea unei retete cu antibiotic, moment in care pacientul ne-a relatat ca nu poate tolera majoritatea antibioticelor, singurul pe care il poate lua fiind Amoxicilina.
Sedinta 2
- Pacientul ne-a relatat ca se simte mai bine, durerile disparand aproape complet.
- Atunci am decis sa finalizam tratamentul pentru cei 4 incisivi si sa continuam si cu refacerea celorlalte tratamente de canal incorecte.
- Pasii urmati au fost aceeasi: dezobturarea cu ajutorul sistemelor rotative, lavajul endodontic, sterilizarea canalelor cu laser si obturarea acetora.
- La finalul sedintei a fost refacut tratamentul pentru cei 2 premolari de pa partea dreapta, pentru canin si pentru cei 4 incisivi.
Sedinta 3
- Dupa 3 zile de la finalizarea tratamentelor pacientul se prezinta la cabinet cu dureri puternice la nivelul celor doi premolari obturati.
- Radiologic obturatiile erau corect executate dar percutia veticala intens pozitiva si la nivel gingival se putea observa un inceput de abces.- dupa cum am mentionat si in alte articole reactivitatea organismului este complet imprevizibila.
- S-au dezobturat cei doi premolari, s-au realizat din nou lavaje si sterilizarea canalelor cu laser si am stabilit aplicarea unui paste cu antibiotic la nivelul canalelor pentru 7 zile.
- Am prescris din nou o retata cu antibiotic si antinflamator pentru durere.
Sedinta 4
- Dupa 7 zile simptomatologia s-a mai redus, dar nu a disparut complet, percutia fiind inca usor pozitiva. Pe langa toate acestea pacientul ne-a relatat prezenta unor usoare stari de ameteala cauzate de administrarea indelungata a antibioticului.
- Atunci am hotarat doar sa reinnoim pasta cu antibiotic pentru cei doi premolari astfel incat sa nu riscam un nou episod dureros prin obturarea acestora.
Sedinta 5
- La urmatoarea sedinta s-a constata o imbunatatire a simptomatologiei, dar nu disparitia complete, percutia fiind inca usor pozitiva.
- Am hotarat sa mai asteptam pana la obturarea definitiva a acestora si am stabilit sa incepem retratamentele de pe partea stanga.
- Am realizat doar dezobturarea si lavajul si am hotarat sa aplicam pasta cu antibiotic pentru a evita o posibila reacutizarea in cazul obturarii.
Sedinta 6
- Pacientul revine acuzand durere puternica la nivelul primului premolar de pe partea stanga si din nou un inceput de abces.
- Abordarea a fost aceeasi, lavaj, sterilizare cu laserul si schimbarea pastei cu antibiotic si din nou a fost necesara administrarea de antibiotic.
- Din pacate nici starea generala a pacientului nu era foarte favorabila ca urmare a administrarii de antibiotic- pacientul fiind un caz particular ce nu poate tolera majoritatea antibioticelor ca urmare a unei administrari intempestive a acesora in perioada copilariei.
Sedinta 7
- Pacientul relateaza o usoara ameliorare, si in continuarea o stare generala usor alterata.
- Am hotarat atunci sa recurgem la o varianta naturista, o alternativa pentru antibioticele sintetice.
- Pacientului i s-a recomandat Biomicin- antibiotic natural ce contine ulei essential de cimbru si cuisoare, si uleurile esentiale de scortisoara, oregano si teetree. Pe langa acestea s-au relizat injectii cu dexametazona la nivelul dintilor problematici.
Sedinta 8
- Dupa alte doua saptamani, simptomatologia s-a remis complet iar starea pacientului s-a imbunatatit vizibil.
- Astfel am putut finaliza tratamentele de canal.
Uneori reactivitatea unui organism este complet imprevizibila si nu poate fi controlata, oricat de corect si judicious am realiza fiecare pas al tratamentului. De aceea trebuie sa incercam orice varianta posibila si sa fim deschisi si la alternative, toate pentru binele si siguranta pacientului.