Cat de dureroasa este interventia de implant?
cat de durereoasa este interventia de implant

Data

Implantul dentar este o solutie terapeutica prin care se inlocuieste un dinte irecuperabil sau care reface integritatea arcadelor dentare partial sau total edentate. Implantul dentar este o tehnica larg utilizata, sigura si predictibila, asigurand  o functionalitate buna .

Planificarea pentru operatia de inserare a implaturilor dentare trebuie sa fie efectuata cat mai corect pentru a fi cat mai simpla, atraumatica si bine tolerata de catre pacienti.

 

Factorii care influenteaza gradul durerii resimtite de catre pacient la inserarea implanturilor:

 • Tipul si durata interventiei chirurgicale

 • Statusul general al pacientului

 • Pragul de tolerabilitate al fiecarui pacient

 

1. Tipul si durata interventiei chirurgicale

Majoritatea interventiilor de inserare a implanturilor dentare presupun o tehnica simpla si rapida care se efectueaza sub anestezie locala , fara sa existe durere sau disconfort. 

 

 • Operatia de inserare a implanturilor dentare

Se poate asocia si cu alte interventii chirurgicale, crescand astfel timpul si durata actului operator.

 

 • Aditia osoasa

Reprezinta tehnica de adaugare de material osos  sub forma de granule de mici dimensiuni sau blocuri osoase sub forma de conformatoare care permit inserarea implanturilor osoase in siguranta atunci cand nu exista os natural suficient . Atunci cand aceasta tehnica este folosita, durata interventiei creste implicit, iar recuperarea postoperatorie poate fi ingreunata.

 

 • Sinus lift-ul

Este o manopera de ridicare a membranei sinusului pentru a permite inserarea implanturilor in siguranta atunci cand nu este spatiu suficient pana la aceasta, riscand sa se perforeze. De obicei atunci cand se foloseste tehnica de sinus lift, este necesar sa se adauge si material osos sub forma de granule pentru a creste inaltimea osoasa si pentru a departa membrana sinusului fata de varful implantului. 

Aceasta interventie prezinta o complexitate crescuta si o durata mai mare, iar tehnica poate prezenta o recuperare postoperatorie mai ingreunata, dependenta de factori externi dar si de statusul general al fiecarui pacient.

 

Este o interventie chirurgicala complexa care presupune extractiile dintilor irecuperabili, regularizarea crestei alveolare postextractionale si inserarea de implanturi dentare pentru a realiza o lucrare provizorie imediat postoperator. Aceasta tehnica necesita o analgezie eficienta fiind adesea  necesara si sedarea pacientului pentru a nu se confrunta cu fenomene dureroase.

 

2. Statusul general al pacientului

In anumite situatii starea generala a pacientilor impune folosirea unor tehnici adecvate de analgo-sedare in vederea controlului durerii si pentru a spori actul operator.

Pacientii care sunt anxiosi, sau care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala complexa, pot beneficia de sedare alaturi de anestezie locala pentru un confort sporit ,si o e eficienta crescuta a actului operator.

 

3. Pragul de tolerabilitate al fiecarui pacient

Fiecare pacient percepe senzatia dureroasa in mod particular, de aceea trebuie sa se discute inainte cu acesta pentru a stabili de  comun acord care tehnica de anestezie este cea mai potrivita.

Medicul este cel mai in masura sa sfatuiasca pacientul care este cea mai buna atitudine privind tehnicile de anestezie, deoarece acesta poate estima daca o anestezie locala este suficienta pentru actul operator pe care il va efectua.

 

 • Recuperarea postoperatorie

Aceasta presupune o serie de procese fiziologice care pot sa apara frecvent si pregatesc organismul pentru integrarea implatului dentar. 

Acestea presupun:

 • jena sau sensibilitate la nivelul zonei operatorii;
 • edem local sau umflatura care trece in cateva zile , compresele reci grabind recuperarea;
 • echimoze care se vindeca in 5-7 zile.

 

In oricare din situatiile prezentate, pacientul este rugat sa ia legatura cu medicul curant pentru a evalua situatia si pentru a sfatui pacientul in legatura cu ce trebuie sa faca.

 

De obicei, pacientul primeste urmatoarele sfaturi:

 • Regim igieno-dietetic insemnand sa nu consume lactate, alimente si bauturi prea fierbinti sau prea reci, sa evite bauturile carbogazoase, sa evite spalatul pe dinti in zona operatorie, sfaturi ce se refera pentru primele  24 de ore postoperatori.
 • Umflatura locala este normal sa apara si s-ar putea sa persiste chiar 3 sau 4 zile, timp in care sa se mentina comprese reci pe zona edematiata.
 • Sensibilitatea locala este normal sa apara, uneori resimtita chiar postanestezic, dar printr-un tratament eficient recomandat de medicul curant, se tine sub control.
 • Tratamentul antibiotic este recomandat uzual inainte si dupa interventia chirurgicala, pentru a preveni o infectie bacteriana.

Mai Multe
articole