Cariile pot fi tratate fara anestezie

Data

Asa cum bine stim caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-98% din populaţia României şi care se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori, printre care amintim: nerespectarea igienei orale, consumul crescut de alimente bogate în zahăr, fumatul, stresul si lipsa de educatie medicala. 

Cariile dentare pot fi de mai multe tipuri in functie de profunzime, numarul de suprafete dentare interesate sau evolutie (activa, inactiva). In situatia in care procesul carios este in profunzime atunci eliminarea lui de pe dinte necesita ,de cele mai multe ori,anestezie din cauza sensibilitatii pe care o da pacientului,cu atat mai mult cu cat este curatata clasic(cu freza dentara). Din fericire,cu noua tehnologie pe care clinica Lifedental Spa o detine, laserul, chiar si aceste carii profunde pot fi rezolvate in cele mai multe cazuri fara anestezie.

Anestezia poate fi un mare impediment in situatile in care exista pacienti la care nu se poate efectua(fobii, copii, probleme de sanatate, sarcina). Atunci, laserul dentar joaca un rol important in rezolvarea proceselor carioase.

Cum funcţionează laserul în stomatologie?

Toate laserele funcţionează prin livrarea de energie sub formă de lumină. Atunci când este utilizat pentru procedurile din sfera medicinei dentare, laserul acţionează precum un instrument de tăiere sau un vaporizator al ţesutului cu care vine în contact dar poate veni în ajutor şi în aplicarea unei simple obturaţii. 

Pe langa avantajul de a putea indeparta proces carios fara anestezie laserul oferă o bună sterilizare a suprafeţelor dentare iar riscul de apariţie a cariilor secundare este scăzut considerabil. În acelaşi timp este eliminat disconfortul fonic produs de  instrumentele mecanice. Cariile mai pot fi tratate fara anestezie in cazul celor incipiente prin sigilare.

 

Avantaje pentru procedura de tratament a cariilor incipiente prin sigilare sunt: 

 • se stopează evoluția leziunii carioase;
 • se conservă zonele neafectate ale dintelui;
 • suprafața are aspecul smalțului sănătos. Aceasta metodă poate fi utilizată și pentru a trata „petele albe” cariogene rezultate după îndepartarea bracket-urilor;
 • se prelungește durata de viață a dintelui;
 • tehnica elimină durerea (fără a utiliza vreun anestezic) și anxietatea pacienților față de frezele dentare;
 • tratament simplu, în cadrul unei singure ședințe. 

Totodata, cariile se mai pot trata fara anestezie, conventional cu freza sau cu laserul in  situatia ca in care dintele este devital (adica a avit parte de tratament de canal). Atunci el nu mai are nici un fel de sensibilitate.

Petele albe reprezintă modificări evidente în compoziția exterioară a smalțului dinților, astfel se produce o demineralizare, care duce în timp la aparitia cariilor. Tratamentul ICON este o soluție revoluționară cu rezultate excelente fără stres și durere. Modelele de tratamente de până acum nu oferă soluții mulțumitoare: tratamentul prin fluorizare, nu este întotdeauna eficient în tratarea cariilor în stadii avansate; iar obturarea sacrifică porțiuni din țesutul dentar sănătos.

Aplicând tratamentul ICON în cabinetul nostru, le oferim pacienților experiența unei intervenții  inovatoare și nedureroase. Practic tratăm cariile incipiente și eliminăm “petele albe” cu o tehnică foarte avansată, care exclude frezele, nu provoacă durere și nu distruge țesuturile sănătoase ale dinților.

Avantajele tratamentului ICON:

 • Suprafața dintelui după tratament are aspectul smalțului sănătos.
 • Tratament simplu, în cadrul unei singure consultații.
 • Conservă țesuturile dentare integre.
 • Stopează evoluția cariilor incipiente.
 • Prelungește durata de viață a dintelui.
 • Metoda este utilizată cu succes și pentru a trata “petele albe” cariogene rezultate după îndepărtarea bracket-urilor.
 • Tehnica elimină durerea (fără a utiliza vreun anestezic).
 • Elimină anxietatea pacienților față de turbină, iar frezele devin inutile.
 • Datorită proprietăților micro-invazive, poate fi utilizat cu succes în pedodonție.

Mai Multe
articole