Cariile la dintii de lapte

cariile la dintii de lapte

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Multi parinti evita sa trateze cariile la dintii de lapte pentru ca spun ca „oricum vor cadea”. Netratarea lor la timp poate avea consecinte grave pe viitor, si pot afecta chiar dintii permanenti. Multi parinti isi duc copiii la un medic pedodont abia in momentul in care copiii prezinta dureri de dinti, aspect total incorect din mai multe considerente ce tin de morfologia si anatomia dintilor de lapte, de structura diferita a dintilor. O carie pe un dinte de lapte avanseaza MULT MAI REPEDE decat pe un dinte permanent, dat fiind faptul ca stratul de smalt al dintelui temporar este mai subtire si poros, iar pulpa dentara mai aproape de suprafata si de un volum mai mare. Din cauza mineralizarii mai scazute ei sunt mai predispusi la atacul acid din cavitatea bucala si la producerea de carii. Astfel, la dintii de lapte NU exista cavitati medii/carii medii. Iar cel mai des, cariile apar pe maselele de lapte, acolo unde relieful anatomic al dintelui nu este unul neted. Cariile pot aparea si in zone neaccesibile din punct de vedere vizual, ca de exemplu in spatiile foarte stramte dintre dinti.

 

Necesitatea tratamentului cariei la dintii de lapte

 

Principiul de baza ramane insa necesitatea tratamentului cariei la dintii de lapte, avand in vedere rolul lor in desfasurarea functiilor aparatului dento-maxilar, in asigurarea cresterii si dezvoltarii armonioase a acestuia, in pastrarea starii de sanatate a copilului. In stabilirea tratamentului, un rol insemnat il are varsta copilului, dar mai ales varsta dentara. Diferente de tratament apar si in functie de localizarea cariei la nivelul dintilor frontali sau a zonei de sprijin laterale.

Evolutia cariilor la dintii de lapte poate fi astfel foarte rapida si poate deveni critica intr-un timp scurt, in 2 luni fiind posibila aparitia durerii si a infectiei. In acest stadiu se trece la un tratament de canal. Multi parinti cred ca dintii de lapte nu au nerv si ca nu dor ca dintii permanenti. Este gresit! Acestia sunt doar mai mici dar ei prezinta nerv ca si dintii permanenti.

Astfel, dintii definitivi care au erupt si sunt inconjurati de dinti de lapte cariati vor fi mai usor afectati de carii dentare. Dezvoltarea armonioasa a dintilor permanenti depinde de sanatatea dintilor de lapte. Tratarea tuturor cariilor la timp si controalele stomatologice o data la 6 luni previn aparitia diferitelor anomalii dentare. O ingrijire corespunzatoare a dentitiei copiilor ajuta la prevenirea aparitiei problemelor. Aici sunt incluse atat periajul dintilor, cat si folosirea atei dentare si a apei de gura, iar cei mici trebuie incurajati sa faca acest lucru din primii ani de viata.  

O carie dentara reprezinta o problema de sanatate orala, copilul nu se mai alimenteaza cum trebuie, are dureri de dinti, prezinta o calitate a vietii scazuta, le este afectat somnul si concentrarea iar cu timpul cariile netratate duc la infectii si pierderea dintelui cu consecinte de aliniere incorecta sau de afectare a mugurilor dintilor permanenti. Dintre efectele nocive secundare cariei dentare pe dintii de lapte amintim:

  • scaderea sau disparitia spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti
  • modificarea muscaturii (ocluziei)
  • afectarea masticatiei
  • tulburari fonetice, estetice, de deglutitie.

 

Optiunile pentru tratarea cariilor la copii

 

Dintii de lapte sanatosi creeaza conditiile prielnice pentru o dantura sanatoasa la maturitate. Prevenția (sigilarea dintilor de lapte, sedinte frecvente de remineralizare), igiena orala corecta si vizitele periodice la medicul dentist sunt cele 3 reguli de baza pentru o sanatate orala buna la orice varsta

Tratarea cariilor cu freza 

Pentru cariile cavitare (unde deja s-a pierdut din smalt si dentina) tratmentul clasic cu freza poate fi nedureros sau poate duce la aparitia doar a disconfortului in stadiile de carie superficiala (in smalt). Pe masura ce distructia avanseaza prin dentina spre camera pulpara, apare durere din ce in ce mai pronuntata la momentul prepararii cavitatii. Atunci exista varianta de efectuare a unei anestezii locale prin injectarea unor substante care blocheaza durerea. Anestezia locala doar cu gel sau spray nu este suficienta pentru a opri durerea. La tratamentul pentru dintii de lapte, anestezia este intotdeauna un punct sensibil al sedintei de tratament, fiind dificil de efectuat pentru ca cei mai multi copii se sperie de ac si de ideea de injectie. Uneori reusim sa facem relativ usor anestezia, dar ulterior copii refuza sa mai colaboreze pentru ca sunt speriati de senzatia de amortire pe care o au.

Tratarea cariilor cu laserul dentar 

O modalitate complet lipsita de durere este tratarea cariilor cu laserul dentar. Acesta se foloseste de proprietatile undelor de lumina cu o anumita lungime de unda si de prezenta apei pentru a indeparta tesutul afectat la dintii de lapte. Aceasta metoda este non contact (nu atinge dintele), astfel ca sansele de aparitie a durerii este mult redusa. Racirea continua prin apa si aer duce, de asemenea, la un grad scazut de stimulare a nervului dentar. In situatiile cand copilul incepe sa aiba orice urma de sensibilitate, medicul stomatolog poate modifica parametrii de lucru in asa fel incat sa previna instalarea durerii. Laserul dentar este eficient pentru indepartarea structurilor cariate atat la dintii de lapte cat si la cei permanenti. Deasemenea, leziunile de la baza dintelui foarte sensibile sau chiar dureroase la periaj se pot trata in multe cazuri fara anesteziei.

 

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre cum sa-i ingrijesti dintii de lapte ai copilului tau sau ai nevoie de un tratament dentar, viziteaza-ne intr-una dintre clinicile stomatologice Life Dental Spa sau programeaza-te online!