Care sunt primele semne ale aparitiei parodontozei?
blank

Data

Boala parodontala afecteaza un procent semnificant al populatiei Romaniei: aproximativ 8 din 10 persoane sufera de parodontoza! Medicii specialisti Life Dental Spa trag un semnal de alarma in ceea ce priveste gradul de afectare gingivala de care sufera din ce in ce mai multi pacienti! 

Clinica stomatologica Life Dental Spa este situata in centrul capitalei, fiind un adevarat dental spa din toate punctele de vedere: clinica dispune de tehnologia ultramoderna de tratament stomatologic – laserul dentar, iar echipa de medici profesionisti Life Dental Spa sunt pregatiti pentru a oferi tratamente pentru parodontoza la cel mai inalt standard, cu rezultate care se mentin pe termen indelungat! 

Parodontoza este o boala ce afecteaza tesutul de sustinere a dintilor, aceasta evoluand in timp, in lipsa unui tratament. Cauza principala de aparitie a parodontozei este lipsa igienei orale si actiunea nociva a unei bacterii numite P. Gingivalis. 

Initial, afectarea parodontala se traduce prin aparitia gingivitei, care prezinta semne caracteristice si greu de omis de catre pacient. 

Echipa de medici profesionisti Life Dental Spa a descoperit solutia perfecta pentru tratamentul parodontozei! Uita de procedurile invazive, dureroase si de complicatiile care apareau in tratamentul clasic, chirurgical! Laserul stomatologic asigura un tratament FARA DURERE, MINIM-INVAZIV si cu rezultate vizibile inca de la primele sedinte!

Bucura-te de atmosfera calda, profesionista si confortabila din clinica stomatologica Life Dental Spa!

Gingivita – primul semn de afectare parodontala 

Cand vine vorba de parodontoza, pacientii trebuie sa stie ca aceasta afectare apare in timp, in lipsa unui tratament. Inainte de a suferi de temuta boala parodontala, care duce la grade de mobilitate diferite la nivelul dintilor, pacientii sufera de gingivita. 

Gingivita este primul semn de imbolnavire a gingiei. Gingivita reprezinta inflamatia gingiei, care se manifesta prin variate simptome si semne, caracteristice si foarte usor de observat de catre pacienti. 

In cazul in care pacientul sufera de gingivita, acesta va observa urmatoarele semne: 

  • Aparitia sangerarilor gingivale in timpul periajului dentar si nu numai 
  • Aparitia durerilor gingivale in timpul periajului dentar, dar si spontan 
  • Gingia isi schimba aspectul normal: din culoarea sa caracteristica, de roz-pal, incepe sa capete o culoare rosie-violacee 
  • Papilele gingivale incep sa se umfle (apare edemul gingival) 
  • Poate aparea un miros neplacut al respiratiei (halena fetida sau halitoza), provocata de depozitele de tartru dentar si de acumularea de bacterii nocive 
 • In lipsa unui tratament, gingia poate incepe sa se retraga, avand loc fenomenul de retractie gingivala 

Recunosti aceste semne? Nu lasa gingivita sa evolueze in parodontoza! Programeaza-te ACUM la o consultatie realizata cu ajutorul camerei intraorale in clinica stomatologica Life Dental Spa!

Retractia gingivala – semn ca trebuie sa mergi la medic! 

Atunci cand gingivita evolueaza pentru o buna perioada de timp, iar pacientul ignora vizita la cabinetul stomatologic din Bucuresti, sperand ca ”va trece de la sine”, gingia poate suferi procesul de retractie gingivala! 

Retractia gingivala consta in retragerea gingiei de pe radacina. In mod normal, radacina dintilor este acoperita de gingie, in cavitatea orala fiind vizibila numai coroana dintelui. 

Atunci cand radacina incepe sa fie expusa cavitatii orale, pe fondul retractiei gingivale, pacientul poate simti o hipersensibilitate la consumul de alimente prea reci sau prea calde. Aceasta hipersensibilitate se datoreaza faptului ca radacina este formata, la exterior, dintr-un stat de cement. Cementul este un tesut mai slab mineralizat decat smaltul, avand proprietati de protectie termica mai scazute in comparatie cu acesta. 

Pe de alta parte, odata cu apartia fenomenului de retracie gingivala, isi pot face aparitia cariile la nivelul radacinii. Din pricina faptului ca cementul nu este asa de bun protector precum smaltul, acesta este mult mai predispus la activitatea nociva a bacteriilor si la aparitia cariilor dentare. 

Cauza principala pentru care gingia sufera procesul de retractie este cantitatea mare de depozite dure dentare de tartru dentar (piatra dentara), care actioneaza ca un factor iritant la nivelul gingiei. Pentru a se apara, tesutul gingival incepe sa se retraga din calea depunerilor de piatra dentara, expunand radacina in cavitatea orala.

Pe masura ce retractia gingivala avanseaza, expunand o portiune din ce in ce mai intinsa de radacina, resutul de sustinere al dintilor devine din ce in ce mai afectat. 

Astfel, aparitia pungilor parodontale pe fondul intensei activitati nocive bacteriene si retractia gingivala reprezinta motivele principale pentru care stabilitatea dintilor incepe sa scada – semn ca boala parodontala incepe sa isi faca aparitia. 

De ce apare afectarea gingivala? 

Cauza principala pentru care gingia incepe sa aiba de suferit, facandu-si aparitia initial gingivita, urmata de parodontoza, este neglijarea igienei orale. 

In mod normal, pacientii ar trebui sa se ocupe de igiena orala zilnic, ritualul de igienizare avand urmatoarele caracteristici: 

 • Periajul dentar trebuie efectuat de minimum doua ori pe zi, daca nu chiar dupa fiecare masa 
 • Indiferent ca se utilizeaza o periuta de dinti clasica, manuala, sau una electrica, este esential ca perii periutei sa fie moi, pentru a nu irita gingia in timpul periajului
 • Pasta de dinti nu trebuie sa lipseasca, #LifeDentist-ii recomandand alegerea unei paste de dinti din ingrediente naturale, fara coloranti, aditivi si conservanti artificiali 
 • Apa de gura si ata dentara ar trebui folosite de fiecare data, pentru a putea curata in profunzime, chiar si la nivelul spatiilor interdentare unde periuta nu poate ajunge 
 • Dusul bucal utilizeaza jeturi de apa pulsate cu o anumita intensitate, fiind recomandat in special pacientilor care sufera de parodontoza si de afectare gingivala, realizand o curatare in profunzime. 

Atunci cand pacientii nu respecta aceste indicatii ale #LifeDentist-ilor cu privire la mentinerea unei bune igiene orale, resturile alimentare incep sa se acumuleze in zonele retentive, in special la nivelul spatiilor interdentare. 

Resturile alimentare necuratate reprezinta combustibilul perfect pentru bacteriile care se gasesc in mod normal in cavitatea orala. Atunci cand mediul este favorabil dezvoltarii bacteriilor, microorganismele vor incepe sa se inmulteasca si sa isi exercite actiunea nociva, formand placa bacteriana. 

Pe masura ce pacientul continua sa neglijeze igiena orala si resturile alimentare se acumuleaza, iar bacteriile isi exercita actiunea nociva, placa bacteriana poate suferi un proces numit mineralizare. Astfel, sub influenta salivei, placa microbiana se transforma in tartru dentar (piatra dentara). 

Tartrul dentar reprezinta un factor puternic iritant pentru gingie, deoarece se formeaza la limita dintre dinte si gingie. Este foarte important ca pacientii sa cunoasca faptul ca, odata format, tartrul dentar nu mai poate fi eliminat prin simplul periaj oral (acesta este foarte aderent de dinte), fiind necesara o vizita la cabinetul stomatologic din Bucuresti. 

Depozitele de tartru dentar se pot curata eficient de catre #LifeDentisti in cabinetul stomatologic din Bucuresti, unde, in cadrul unei singure sedinte, medicul specialist poate efectua un pachet complet de igienizare orala, care cuprinde urmatoarele proceduri: 

 • Detartraj cu ultrasunete – utilizand vibratii cu frecvente intre 25000- 40000 de Hz, detartrajul are rolul de a elimina de pe suprafetele dentare depunerile de tartru, fara a afecta in niciun fel smaltul dentar
 • Periajul profesional – periajul dentar realizat cu ajutorul unei periute circulare este realizat in scopul de a lustrui suprafetele dentare abia detartrate
 • Procedura de Air-Flow – Air-Flow-ul utilizeaza instrumente cu un design special care pulseaza jeturi de apa cu bicarbonat, acesta permitand curatarea spatiilor interdentare, mai greu accesibile, de ultimele depuneri de tartru dentar 

Pe langa lipsa igienei orale si depunerile de tartru, mai exista si alte cauze care pot duce la aparitia gingivitei, printre care se numara:

  • Lucrarile protetice fixe (de tipul coronitelor dentare sau puntilor dentare) incorect adaptate la nivel gingival: acestea joaca rolul unui factor iritand pentru gingia care poate suferi procesul de retractie gingivala
  • Schimbari hormonale: in special in timpul sarcinii, femeile pot suferi de gingivita de sarcina
 • Stresul cotidian 
 • Alimentatia dezechilibrata, bogata in carbohidrati simpli, dulciuri din comert, sucuri acidulate indulcite cu zahar artificial 

 

Specialistii Life Dental Spa sunt aici pentru tine! Scapa de afectarea gingivala cu ajutorul tratamentului laser si beneficiaza de sfaturile personalizate ale echipei de #LifeDentisti!

Boala parodontala se poate mosteni? 

Atunci cand pacientii care sufera de parodontoza calca pragul clinicii stomatologice Life Dental Spa, una dintre intrebarile pe care medicii specialist o primesc frecvent este cu privire la riscul de a mosteni parodontoza.

Conform studiilor de specialitate, parodontoza nu se poate mosteni genetic, insa exista riscul de a mosteni o predispozitie la aparitia bolii, mai ales in cazul familiilor in care mai multi membri sufera de boala parodontala. Cu alte cuvinte, in cazul in care in familia ta exista cazuri de parodontoza, este foarte posibil sa poti dezvolta boala mult mai usor. 

Pacientii care au rude apropiate care sunt afectare de parodontoza sunt sfatuiti de catre #LifeDentisti sa respecte vizitele periodice la medicul specialist in parodontologie, pentru consultatii de rutina. In acest fel, se poate mentine nivelul de sanatate orala si eventualele afectiuni gingivale pot fi tratate inca dintr-un stadiu incipient. 

De asemenea, din pricina faptului ca parodontoza se datoreaza actiunii nocive a bacteriilor, exista posibilitatea ca intre cuplurile in care unul dintre parteneri sufera de parodontoza, celalalt sa dezvolte boala, prin prisma schimbului de microorganisme care poate avea loc. 

Ideal, pacientii care sufera de parodontoza, precum si partenerii lor, sunt asteptati la cabinetul stomatologic din Bucuresti pentru tratamentul parodontozei cu laserul si pentru consultatii de rutina. 

Stomatologia holistica – o noua viziune Life Dental Spa 

Echipa de medici stomatologi Life Dental Spa, insipirata de medicul fondator al clinicii, dr. Cristina Obreja, medic specialist in laser stomatologic, a spus adio principiilor stomatologiei clasice, imbratisand stomatologia holistica. 

Stomatologia holistica reprezinta o noua viziune, un refresh adus asupra medicinei dentare clasice. 

Atunci cand vorbim despre holistica, acest lucru inseamna ca intregul nu este redus la partile sale componente. Cu alte cuvinte, atunci cand pacientul alege tratamentul holistic in cadrul clinicii Life Dental Spa, pacientul nu are parte doar de tratamentul bolii efectuat la standardele stomatologiei moderne, ci beneficiaza si de recomandari si sfaturi personalizate cu privire la mentinerea sanatatii orale pentru mai multi timp. 

Cand vine vorba de parodontoza, dr. Cristina Obreja propune pacientilor Protocolul holistic de tratament al parodontozei, unic in Romania. Pacientii care au ales Protocolul holistic au avut numai cuvinte de lauda cu privire la acest tratament modern, care cuprinde: 

 • Pachetul complet de igienizare profesionala (detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, procedura de curatate in profuzime cu Air-Flow), efectuat inaintea sedintelor de terapie laser, pentru a indeparta depunerile de tartru dentar, asigurand un efect mult mai benefic 
 • Tratamentul parodontozei cu ajutorul tehnologiei moderne a laserului dentar 
 • Recomandari personalizate cu privire la eliminarea obiceiurilor nocive din stilul de viata care au dus la imbolnavire si  prevenirea recidivei. Lista de recomandari pe care pacientul o primeste la finalul tratamentului contine si anumite suplimente nutritive pentru regenerarea osului si a gingiei.

Principiile stomatologiei holistice practicate cu succes de catre echipa de medici profesionisti Life Dental Spa sunt: 

 • Tratamente MINIM-INVAZIVE, cu ajutorul laserului stomatologic 
 • Utilizarea unor materiale biocompatibile, prietenoase cu organismul, care sa nu contina compusi daunatori organismului pe termen lung
 • Consiliere medic-pacient cu privire la cum pot fi eliminati din stilul de viata factorii nocivi care au dus la aparitia bolii, precum si cum se poate imbunatati starea de sanatate dentara
 • Promovarea profilaxiei si a preventiei, prin stimularea pacientilor sa respecte vizitele periodice la medicul specialist pentru igienizare profesionala, alimentatie sanatoasa si igiena corectam folosind produse cu ingrediente naturale.

Cat costa tratamentul parodontozei in clinica stomatologica Life Dental Spa? 

Cand vine vorba de costuri, medicii specialisti Life Dental Spa au mare grija sa informeze complet pacientii cu privire la toate procedurile care urmeaza a fi realizate. In acest sens, este esential ca pacientii sa se prezinte initial la o consultatie realizata cu o camera intraorala. Astfel, medicul specialist in parodontologie poate evalua corect statusul oral si gradul de afectare parodontala. 

In urma efectuarii consultatiei, echipa de #LifeDentisti va efectua un plan complet de tratament, care cuprinde toate manoperele ce urmeaza a fi realizate. Fiecare pacient este diferit, motiv pentru care procedurile realizate si tratamentul in sine poate fi altfel de la un pacient la altul, inclusiv costurile. 

Medicii specialisti Life Dental Spa au mare grija ca pacientii sa aiba parte de un tratament complet, conform pricipiilor stomatologiei holistice, care sa asigure cele mai bune rezultate valabile pe termen indelungat. 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si bucura-te de tratamentul parodontozei cu laserul dentar!

Mai Multe
articole