Care sunt cele mai intalnite probleme dentare la copii?

Data

Cuprins

De cele mai multe ori parintii tind sa nu atribuie o  grija, o preocupare la fel de mare “dintilor de lapte” , asemeni dentitiei permanente. Insa este intr-u totul gresita atitudinea. Dezvoltarea armonioasa a unei dentitii temporare va asigura sanatatea dintilor permanenti.

Printre cele mai des intalnite probleme ale dintilor copiilor, mici si mari, se numara:  

 

  • Caria de biberon – din ce in ce tot mai raspandita in randul celor mai mici pacineti, inca de la varsta de 2-3 ani. 

 

  • Localizate pe incisivii superiori, este intotdeuna usor de recunoscut, dintii fiind macinati, “rontaiti” ajungand pana distrugerea in totalitate a coroanei dentare
  • Laptele si toate bauturile indulcite (sucuri de fructe, ceai indulcit cu zahar) consumate mai ales pe timpul noptii, se descompun,ca orice alt aliment indulcit,in zaharuri simple care se transforma la randul lor in bacterii ce produc cariile.
  • Spalatul pe dinti ajuta la impiedicarea aparitie carie. 

 

  • Obiceiurile vicioase, precum suptul degetului  sau a suzetei  – contribuie la aparitia anomaliilor dento-maxilare (dinti inghesuiti, strambi, etc.).
  • Acest tip de supt este absolut normal pentru sugari si copii mici. Acesta le ofera siguranta. Pentru copiii mici, este un mod de a lua contact cu si sa invete despre lume. De fapt, copiii incep sa isi suga degetele chiar inainte de a se naste.
  • Insa este bine de stiut ca dupa varsta de 3 ani, copilul trebuie dezobisnuit pentru a preintampina viitoaorele probleme. Dupa vastra de 4 ani doar medical se poate repara. 

 

 

  • Pierderea timpurie a dintilor de lapte –  un alt motiv ce poate duce la probleme in alinierea dintilor permanenti, pentru ca se pierde spatiul necesar. Daca nu sunt luate masuri, restul dintilor se pot aduna in locul destinat celui permanent.

 

  • In cazul in care se produce pierderea unui dinte temporar inainte de vreme, trebuie monitorizat cel permanent, eventul in unele cazuri ,mentinut spatiul necesar cu ajutorul unui sistem special. 

 

  • Fracturile si traumatismele dentare au nevoie de o atentie sporita. Lasate netratate pot duce chiar la pierderea dintelui definitiv, fie prin avulsia, fracturarea lui sau prin producerea unei infectii la cel temporar. 

 

 

NU UITATI! Daca nu sunt tratate la timp, problemele dentare pot provoca dureri sau afecta masticatia, ducand chiar la anomalii dentare sau tulburari de ocluzie. De aceea, clinica Life Dental Spa ofera servicii de stomatologie perfecte pentru cei mici.

Mai Multe
articole