Care sunt cele mai des intalnite tratamente in protetica dentara ?
blank

Data

 Atunci cand vorbim despre protetica dentara, ne referim in principal la Fatete si coroane. Insa, cu trecerea timpului, au aparut variante minim invazive de a reconstrui un dinte. Ne referim la lucrarile protetice de tip inlay, onlay sau overlay , cunoscute clasic si sub denumirea de incrustatii.

 

Ce sunt coroanele? 

Coroanele reprezinta piese protetice care refac functiile pierdute ale unui dinte.  

Cand discutam despre coroane defitnitive, acestea se pot realiza pe suport dentar sau implantar. Dupa integrarea unui implant sau in cadrul interventiilor de tip fast and fixed, noi putem ancora coroanele pe un implant. Aceste coroane pot fi cimentate direct in cavitatea orala sau in laborator si insurubate dupa in gura. 

Materialele folosite pentru realizarea unor coroane definitive au evoluat foarte mult. Daca clasic, se foloseau foarte mult structurile de metal, modern incercam sa inlocuim acesta cu materiale cat mai biocompatibile. 
Aceste coroane modern sunt realizate prin frezare computerizata si proiectare digitala. Precizia este foarte mare iar adaptarea este perfecta daca pasii sunt realizati corect.

Coroanele pe structure de metal au marele dezavantaj al realizarii printr-o tehnica clasica de turnare. Precizia se pierde, putand aparea diferente la adaptarea in cavitatea orala. 

Un alt mare dezavantaj al coroanelor pe structura de metal ( metalo-ceramice, metalo- acrilice ) o reprezinta grosimea lor. Slefuirea trebuie sa fie mai agresiva pentru a avea sufficient spatiu atat pentru metal cat si prentru componenta estetica.
Metalele din cavitatea orala elibereaza ioni metalici, iar daca avem mai multe tipuri de aliaje metalice putem face o pila electrica ce modifica proprietatile salivei.

Daca vorbim despre coroane unidentare , estetica maxima o au coroanele integral ceramice, cunoscute ca “e-max”. Translucenta si proprietatile optice il fac materialul de electie pentru reabilitari estetice.  Un alt mare avantaj al coroanelor de tip “e-max” este adeziunea chimica pe care o realizeaza cu dintele restant, asigurand faptul ca nu se va descimenta prea curand. Riscul de a se caria la interfata coroana- dinte este iarasi scazuta. Grosimile lucrarilor protetice pot fi minime, in cazul fatetelor putand fi si de 0.2 mm.

Rezistenta maxima este data de coroanele integral zirconiu. Zirconiile de generatii noi, au proprietati optice ce incearca sa se apropie de ceramica. In schimb , marele lor avantaj este rezistenta la uzura si ciobire. Zirconiile de tip multistratificat au luat din ce in ce mai mare avant , avand proprietati estetice si functionale diferite in functie de fiecare zona a coroanei. 

Un dezavantaj al oxidului de zirconiu este lipsa adeziunii chimice. Anumiti adezivi moderni ( panavia , noritake ) promit si o usoara adeziune chimica daca zirconiul este de calitate. 

Daca dorim lucrari mari, ample care sa fie si estetice, vorbim despre coroane ceramica cu zirconiu. Structura de zirconiu ofera rezistenta, iar ceramica stratificata deasupra da translucenta si proprietatile optice. 

 Coroanele ceramica pe zirconiu au iarasi un alt mare avantaj , cel al mascarii bonturilor dentare discromice sau pivotii metalici.

 

Ce sunt fatetele?

Fatetele dentare sunt piese protetice minim invazive ce refac sau modifica forma unui dinte. Ele sunt indicate in special in zona frontala, estetica.  Materialul de electie pentru o fateta este ceramica, aceasta fiind de mai multe feluri. 

Ele se cimenteaza adeziv si protejeaza dintele in interior. 

 

Ce sunt lucrarile minim invazive de tip inlay, onlay, overlay?

Odata cu dezvoltarea stomatologiei, medicina doreste sa realizeze piese protetice minim invazive pentru a nu distruge foarte mult din tesuturile dentare restante. Astfel, au aparut lucrarile de  acest tip.

Aceste piese protetice sunt de obicei realizate din ceramica de tip e-max si se cimenteaza adeziv precum fatetele. Legatura dintre dinte si aceasta piesa protetica este una atat de puternica incat aceasta face corp comun cu dintele distrus.

Rezultatele sunt spectaculoase, iar dintele este protejat pentru o perioada cat mai lunga.

Fast & Fixed

O alta categorie de lucrari protetice din ce in ce mai des intalnite sunt cele de tip fast & fixed.
Acestea au rolul de a inlocui clasicele proteze. Se insera 4/6 implanturi per arcada si se realizeaza lucrarea provizorie FIXA in maxim 48 de ore. Pacientul beneficiaza de dinti ficsi intr-un interval scurt, sub 2 zile. Dupa cele 4 6 luni de osteointegrare si vindecare gingivala, se realizeaza lucrarea protetica definitiva.

Mai Multe
articole