Perioada sarcinii influențează viața femeilor din toate punctele de vedere și produce schimbări majore.
Una din influențele pe care aceasta le are asupra cavității orale se reflectă atât asupra țesuturilor dure ale dintelui prin demineralizari, carii cât și asupra țesuturilor moi, respectiv asupra gingiei cu apariția gingivitei de sarcina. Sarcina nu produce aceste modificări prin ea însăși, dar influențează prin modificări hormonale reacția locală a țesuturilor față de placa bacteriană sau depunerile de tartru.
Cele mai comune semne ale gingivitei de sarcină sunt :
-
mărirea de volum a gingiei și desprinderea acesteia de dinte;
-
sângerarea care apare la cele mai mici atingeri și îngreunează igiena dentara;
-
culoarea se schimbă de la roz la roșu-viu, uneori cu aspect zmeuriu până la roșu-violaceu;
-
ușoară mobilitate dentară putând ajunge în forme mai grave, până la o mobilitate crescută a dinților;
-
ușoară jenă la nivelul gingiei, dureri gingivale.
În cazuri izolate, într-un procent de 5%, după luna a treia de sarcină se poate ajunge la creșteri gingivale mari, ce iau forma unei ciuperci turtite între 2 dinti și este denumită tumora de sarcina. Aceasta involuează după naștere, dar necesită un control la medicul stomatolog, deoarece în anumite cazuri, prin persistenta factorilor iritativi din cavitatea orală, aceasta se poate menține și după naștere.
Pe perioada sarcinii femeile se confruntă cu forme de gingivită într-un procent de peste 50% pana la 100%, dar o simplă vizită la medicul stomatolog poate atenua aceste simptome și le poate împiedica sa se agraveze. Gingivita devine manifestă încă de la începutul sarcinii, dar semnele se agravează pe măsură ce sarcina avansează.
Netratată, această gingivită va evolua spre forme mai grave de parodontoză, ce poate duce până la pierderea dinților.
În clinicile Life Dental Spa, tratamentul gingivitei se face în 1-2 ședințe, fără sa dăuneze femeilor gravide. Tratamentul include igienizări și manopere cu laserul dentar, ce nu necesită anestezie, sunt rapide și cu rezultate imediate, ce se mențin pe termen lung. Laserul dentar nu produce efecte adverse și nici nu are contraindicații de folosire, de aceea este indicat a fi folosit chiar și la femeile gravide.
LifeDentiștii noștri recomandă vizitele la medicul stomatolog inclusiv pe perioada sarcinii, pentru a stopa problemele dentare și gingivale înainte ca acestea să se agraveze. De asemenea, igiena dentară trebuie realizată de cel puțin 2 ori pe zi și trebuie sa includă periaj și mijloace adjuvante ca dușul bucal pentru menținerea sănătății gingivale optime.