Care sunt cauzele aparitiei cariilor la copii?

Data

Cuprins

Un zambet frumos este un zambet sanatos Cu totii ne dorim un aspect plăcut si o stare de sanatate optima. Pentru cei care sunt parinti unul dintre cele mai importante lucruri este sanatatea copiilor.

Dintii copiilor sunt inca din primele luni de viata o grija pentru parinte. De la primele simptome ale eruptiei pana la cum se ingrijesc corect, toate aceste aspecte sunt de multe ori subiecte de discutie in cadrul intalnirilor de joaca.

Medicul stomatolog sau pedodont- unde mergem cu copiii?

In stomatologie exista o ramura clinica dedicată exclusiv interactiunii medicului cu pacientii copii si adolescenti si se numeste pedodontie. Tratarea dintilor de lapte ( dintii temporari) presupune mai mult decat manoperele clinice. Un pedodont cunoaste mai in profunzime notiuni despre evolutia psihosomatica si comportamentala a pacientului pentru a putea stabili o relatie bazata pe cooperare.

Ideal prima vizita la o clinica stomatologica ar trebui programata in jurul varstei de 1 an. Aceasta ar fi o vizita pentru a monitoriza evolutia eruptiei dentare si a modului de ingrijire a dintilor deja aparuti. Parintele ar putea primi informatii despre periaj, despre perioadele de eruptie si simptome, despre alimentatie.

Cum apare o carie dentara?

Mecanismul de producere a cariilor este unul relativ simplu. Resturile alimentare ramase pe dinti dupa mese hranesc bacteriile din flora orala. Acestea produc acizi, care in timpul demineralizeaza stratul auperficial al smaltului. Timpul este un factor cheie in aparitia cariilor. Cu cat bacteriile au mai mult timp la dispozitie sa faca acizi si acestia sa actioneze fara a fi neutralizati de saliva cu atat demineralizarea va fi mai profunda.

Prima faza este pata alba cretoasa, abia apoi apare lipsa de subtanta ( gaura) si acum incep copiii sa aiba si durere de dinte. Uneori pe suprafata dintelui caria e doar un punct pe care părintele il poate trece cu vederea, dar de fapt acesta sa se intinda mai mult in profunzimea dintelui.

Cauzele aparitiei cariei dentare

Incarcatura bacteriana este primul factor de urmarit. La nastere copilul are gura sterila, dar incepe sa fie colonizata cu bacterii de la membrii familiei cu care intra in contact. De aceea, daca vrem sa avem copii cu dinti sanatosi trebuie ca si noi sa ne tratam problemele dentare si gingivale. Un tratament cu laser este compatibil atat cu sarcina cat si cu alaptarea, deci nu este nevoie de amanarea tratamentului in aceste perioade.

Periajul inca de la aparitia primului dinte trebuie sa fie parte din rutina zilnica a bebelusului si a copilului mic. Recomandate sunt periute cu dimensiuni potrivite pentru gurita lor, cu peri moi si evntual pasta de dinti cat in bob de orez in primi 2 ani. Periajul eficient este facut de un adult, copii pot curata si ei dintii inainte sau dupa adult. Cu multa joaca si blandete, dar cu fermitate si constanta rutina peiajului va fi parte din ingrijirea de seara.

Alimentatia este factorul decisiv pentru rapiditatea aparitiei cariilor.

Inca de la diversificare parintii vor sa ofere cele mai bune surse de nutrienti copiilor, de aceea o dieta echilibrata si organizata sunt un mare ajutor al sanatatii dentare. Alimentele integrale preparate cat mai sanatos si cu cat mai putini aditivi sunt cele ce ar trebui intalnite la mesele.copiilor. Zaharul, mancarea procesata si bauturile concentrate sunt cele care hranesc bacteriile care produc acizi. Textura acestora le face sa fie mai greu de indepartat de pe dinti ( sunt lipicioase). In plus au si un efect negativ general, aducand multe calorii fara nutrienti.

O cauza aparte de aparitei a cariilor poate fi boala cronica a copilului. Unii copii cu afectiuni alergice sau din sfera ORL sunt mai predispusi la aparitia cariilor. Respiratia orala din cauza unui nas des infundat, duce la uscarea excesiva a smaltului si o protectie mai scazuta din cauza unei cantitati mai mici de saliva.

Anumite medicamente ( siropuri, vitamine, alte lichide indulcite) administrate pentru boli generale pot fi primite de copil pe timpul noptii sau intre mese avand astfel un rol important in activitatea bacteriilor.

Preventie si tratament

Progresele stomatologie permit acum aplicarea de masuri preventive. Fluorizare locala in anumite situatii, sedintele de remineralizare si sigilarea dentara sunt metode non invazive de preventie a cariilor.

Tratarea cariilor in ultima vreme se poate face si un ajutorul unui laser dentar. Acest aparat se poate folosi pentru indepartarea tesutului cariat asigurand un confort crescut pacientului. Scade nevoie de a folosi un anestezie pentru ca un tratament cu laser este adaptat sensibilitatii individuale si poate fi reglat in timpul sedintei de lucru.

Pentru a beneficia de un tratament carii laser va puteti programa o consultatie in cadrul clinicii Life Dental Spa.

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole