Lunile decembrie si ianuarie au doua parti:
- 2-3 saptamani lucratoare, urmate de un concediu de alte 2-3 saptamani in care pacientul este bine sa fi finalizat lucrarile dentare incepute sau temporizate tratamentele astfel incat sa nu apara probleme acute in vacanta.
Pe de o parte pacientul poate considera ca i s-a stricat concediul, pe de alta parte se poate ca medicul curant sa nu fie disponibil sa ii rezolve eventuala urgenta stomatologica.
Un alt aspect este ca in concediu este indicat ca pacientul sa aiba finalizat tratamentul protetic, sa aibe coroanele montate pe dinti sau implanturi, astfel incat sa poata sa se bucure atat de zambete oferite, de incredere in sine dar sa si poata avea o masticatie corecta.
In special in timpul sarbatorilor, cand mesele sunt pline de alimente mai greu de mestecat (ex:sorici) este total neplacut sa mestece doar pe cativa dinti.
De asemenea, probleme de mult amanate, cu posibilitatea de a se acutiza e bine sa fie rezolvate, ca de exemplu cariile profunde. Pacientii nu isi doresc sa inceapa o durere dentara in ziua de Craciun.
Cariile profunde trebuie remediate cat mai curand si puse noi obturatii coronare (plombe) sau realizat tratamentul de canal acolo unde situatia o impune. Folosind laserul, pacientul beneficiaza de o serie de avantaje:
- nu simte durere in timpul tratamentului cariilor;
- riscul aparitiei unei carii secundare este mai mic;
- nervul este stimulat sa se “vindece”.
Daca insa, prin indepartarea plombei vechi se ajunge la nerv si este necesara o interventie mai complexa, atunci ea nu trebuie temporizata pana dupa sarbatori.
Tratamentul de canal se va efectua cat de repede posibil pentru a ii oferi dintelui cat mai multe sanse de vindecare. Frecvent inainte de o vacanta mai lunga, pacientul alege sa ii fie inserate implanturile necesare in zonele unde sunt dinti lipsa. Pacientul se va bucura de concediu pentru a astepta integrarea implanturilor pentru a nu pierde timp si a nu lasa dintilor vecini zonelor edentate posibilitatea de a migra. Acestia sunt pacientii care stiu ca timpul trebuie castigat in favoarea lor.
Pacientii cu probleme parodontale doresc rezolvarea acestora inainte de concediu. Pe de o parte doresc sa vindece o boala care s-a dezvoltat in timp, pe de alta parte, pe multi ii indeamna mirosul neplacut al gurii. Acestia isi doresc ca in concediu sa aibe o respiratie proaspata, sa le creasca stima de sine, sa aibe structurile de sustinere ale dintilor sanatoase.
Tratamentul bolii parodontale dureaza, in medie, 2-4 saptamani in functie de diagnostic, de gravitate si de evolutia acestuia. Este indicat a se incepe la inceputul lunii decembrie pentru a fi finalizat pana inainte de Craciun si dupa sarbatori sa fie perioada de mentinere a rezultatelor.
Tratamentul bolii parodontale cu laserul este nedureros, este efectuat fara anestezie, este neinvaziv si pacientul va simti o imbunatatire a situatiei cavitatii orale inca dupa prima sedinta de tratament parodontal:
- va scadea cantitatea si frecventa sangerarii parodontale la periaj sau spontane;
- gingia se va dezinflama;
- gingia va recapata culoarea specifica, roz;
- dintii vor avea mobilitatea mai scazuta;
- mirosul gurii se va schimba, respiratia devenind proaspata;
- gustul dimineata nu va mai fi neplacut.
Apoi, pacientul va avea grija pentru tot restul vietii de igiena sa bucala si sa schimbe anumite obiceiuri care l-au dus in situatia de a avea probleme parodontale. Acestea vor fi discutate cu medicul curant, pentru fiecare pacient in parte existand un alt cumul de factori cauzali sau favorizanti.
Fiind acasa in concediu, pacientul va putea respecta mai minutios indicatiile oferite de catre medic pentru a asigura succesul tratamentului efectuat.
Dupa ce problemele care pot sa dea dureri sau se pot exacerba in concediu au fost remediate, se poate realiza o albire dentara. Albirea dentara cu ajutorul laserului este neinvaziva, nedureroasa, oferind pacientilor incredere in sine si placerea de a zambi.
Aceasta se realizeaza intr-o ora, intr-o singura sedinta. Dintii vor arata mai stralucitori, mai albi, pastrandu-si totusi o nuanta naturala In momentul in care pacientul stie ca are dinti sanatosi si stralucitori, va pasi mai increzator in anul care urmeaza.
Tratamentele cu laserul, fie ca vorbim despre tratamentul cariilor, al bolilor parodontale, albiri, sunt neinvazive, nedureroase, nu este necesar a fi efectuata anestezia si beneficiile pentru sanatate sunt maxime.