Care este ritualul zilnic de igiena orala la copii?

Data

Cuprins

Sa fii parinte este de multe ori coplesitor. Sunt multe aspecte care trebuie urmarite si este nevoie de un efort uneori sa ducem la bun sfarsit responsabilitatea zilnica legata de ingrijirea lor.

Cand vine vorba despre sanatatea orala, cei mai multi parinti stiu ce au de facut legat de ingrijirea dintilor temporari (de lapte), dar se pare ca beneficiarii nu sunt mereu cooperanati.

Cand se pun bazele obiceiurilor sanatoase de ingrijire orala?

Am putea crede ca trebuie sa asteptam o anumita varsta pentru a incepe periajul dentar, dar de fapt primul pas este modelajul. Parintele are o influenta deosebita asupra copilului.

Igiena acasa si un periaj profesional periodic sunt importante pentru sanatatea dentara.

S-a observat ca bebelusii cu varste intre 4 si 6 luni sunt curiosi sa observe activitatile parintilor. In aceasta perioada putem lua bebelusul cu noi atunci cand ne spalam pe dinti. Vazand in mod constant (zilnic) aceasta activitate, ei vor fi mai deschisi catre a participa.

Prima periuta de dinti?

Nu este nevoie de prezenta dintilor pentru a experimenta periajul. Exista modele de periuta de dinti sau mai bine spus dispozitive pentru masaj gingival care pot fi folosite fie de catre adult, fie chiar de catre copil.

Putem sa incepem sa le oferim in mod constant ocazia de a avea gingiile masate cu aceste periute dupa 4 luni de viata. Daca le introducem in rutina de baie seara si petrecem cateva secunde (un minut) in in fata oglinzii exersand in joaca un masaj bland al gingiilor pasul urmator va fi mai usor de facut.

Cum alegem periuta de dinti?

  • La varsta aceasta gurita copilului are dimensiuni reduse, iar primii dinti erup aproape intotdeauna in zona frontala, asadar alegem o periuta de mici dimensini, cu peri foarte moi.
  • Culorile variate si modelele imprimate sunt un avantaj pentru ca le face mai atractive. Suprafata manerului trebuie sa fie suficent de lata sa poata fi manuita de catre copil, Exista si variante multiple de degetare, dar acestea au de multe ori dezavantajul de a putea fi folosite doar de catre adult, lucru care ii poate nemultumi pe unii dintre micutii pacienti.

Cand introducem pasta de dinti si ce trebuie sa stim cand alegem o pasta?

In primele sedinte de periaj-joaca nu este nevoie sa folosim pasta de dinti. Periuta este suficient de interesanta pentru ei.

Pana la varsta de doi ani recomandarea noastra este ca suprafata periutei sa fie doar stersa putin cu pasta (cantitate minima).

Rolul esential in periaj il are tehnica in sine, nu pasta. Cand alegem o pasta pentru grupa de varsta sub 1 ani, ne vom orienta catre una cu igrediente cat mai simple si mai naturale, obligatoriu fara fluor, cu arome subtile si fara agenti de spumare.

Cantitatea uzuala pentru copii sub 6 ani este dimensiunea unui bob de mazare.

Prima vizita la un medic stomatolog?

In jurul varstei de 1 an este momentul ideal pentru vizita le dentist. O sedinta scurta de imprietenire si o consultatie rapida reprezinta ocazia pentru parinte sa primeasca multe raspunsuri legate de periaj si alimentatie potrivita pentru prevenirea cariilor.

Toddleri si prescolari

Dupa varsta de 2 ani il putem lasa pe copil sa aleaga periuta de dinti din magazin, acesta fiind capabil si de obicei dornic sa isi exprime preferintele. Le putem oferi posibilitatea sa faca alegeri legate de pasta sau periuta, dar nu si legate de efectuarea periajului.

Acesta trebuie sa ramana un lucru constant in viata lor chiar si in perioadele de afirmare a independentei. Copilul poate sa incerce foloseasca singur periuta de dinti dar pana spre 6 ani si chiar mai mui tarziu adultul este cel responsabil de periajul corect.

Cu blandete si joaca se pot trece si de perioadele mai delicate.

Nu doar periaj, ci timp petrecut impreuna

Puteti profita de rutina periajului de seara si de dimineata pentru a petrece timp alaturi de copil.

Un cantecel legat de dinti sau periaj, un scurt joc care sa implice si spalatul dintilor fac din acest moment un eveniment de conectare cu parintele. Incercati sa evitati lupta de putere si ghidati momentul printr-o poveste sau alta activitate placuta.

Clinica noastra nu este doar un cabinet stomatologic, ci este un mediu prietenos pentru intreaga familie, ideal pentru a intari obiceiurile bune dezvoltate acasa.

Programeaza-te ACUM

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole