Cu o ingrijire adecvata, chiar si dintii care au avut un tratament de canal pot dura o viata intreaga. Dar, uneori, un dinte care a fost tratat nu se vindeca corect si poate deveni dureros sau cu alte patologii (abces dentar, parodontita apicala) la luni sau chiar la ani de la tratament. Daca dintele tau nu a reusit sa se vindece sau dezvolta noi probleme, ai o a doua sansa. Daca refaci tratamentul endodontic, acesta poate sprijini vindecarea si iti poate salva dintele. Daca ai durere sau disconfort la un dinte tratat anterior, discuta cu un medic endodont despre retratare.
De ce e nevoie sa refaci tratamentul endodontic
Asa cum se intampla ocazional cu orice procedura dentara sau medicala, un dinte nu se poate vindeca asa cum era de asteptat dupa tratamentul endodontic initial din mai multe motive:
- Canalele inguste sau curbate nu au fost tratate complet si corespunzator in timpul procedurii initiale;
- Anatomia complicata a canalului a ramas nedetectata in prima procedura;
- Amplasarea coroanei sau a altei restaurari a fost intarziata dupa tratament de canal si acesta a suferit infiltrare bacteriana;
- Restaurarea post-endodontica nu a impiedicat contaminarea salivara in interiorul dintelui.
In alte cazuri, o noua problema poate pune in pericol un dinte care a fost tratat cu succes. De exemplu:
- Noua descompunere poate expune materialul de umplere a canalului radicular bacteriilor, provocand o noua infectie in dinte;
- O coroana sau umplutura slabita ori infiltrata, crapata sau rupta poate expune dintele la o noua infectie;
- Un dinte sufera o fractura;
In ce consta refacerea tratamentului
In primul rand, medicul endodont va discuta optiunile de tratament. Daca tu si doctorul alegeti sa refaceti tratamentul endodontic, stomatologul va redeschide dintele pentru a avea acces la materialul de umplere a canalului radicular. In multe cazuri, materialele restauratoare complexe – materialul coroanei, stalpului si interiorul – trebuie indepartate pentru a permite accesul la canalele radiculare.
Dupa indepartarea umplerii canalului, endodontul poate curata canalele si examina cu atentie interiorul dintelui, folosind marirea amplificata prin lupe sau microscop dentar si iluminarea, cautand orice canale suplimentare sau anatomie neobisnuita care necesita tratament.
Dupa curatarea canalelor, endodontul va umple si sigila canalele. Daca canalele sunt neobisnuit de inguste sau blocate, medicul endodont poate recomanda o interventie chirurgicala endodontica. Aceasta interventie chirurgicala implica efectuarea unei incizii pentru a permite sigilarea celuilalt capat al radacinii.
Dupa tratament de canal, va trebui sa te intorci la medicul dentist cat mai curand posibil pentru a avea o coroana noua sau o alta restaurare plasata pe dinte pentru a-l proteja si a-i restabili functia mecanica completa.
Avantajul refacerii tratamentului de canal
Ori de cate ori este posibil, cel mai bine este sa iti salvezi dintele natural. Dintii retratati endodontic pot functiona bine ani de zile, chiar si pentru o viata intreaga. Progresele tehnologice schimba in mod constant modul in care se efectueaza tratamentul canalului radicular, astfel incat endodontul poate folosi noi tehnici care nu erau disponibile atunci cand ai avut prima procedura. Este posibil ca medicul specialist sa iti poata rezolva problema prin retratare. La fel ca in orice procedura dentara sau medicala, nu exista garantii. Endodontul va discuta optiunile si sansele de succes inainte de a incepe tratamentul.
Cat costa refacerea unui tratament endodontic?
Costul variaza in functie de cat de complicata va fi procedura. Procedura va fi probabil mai complexa decat primul tratament al canalului radicular, deoarece materialul de restaurare si umplere poate fi necesar sa fie indepartat pentru a realiza noua procedura. In plus, este posibil ca endodontul sa aiba nevoie de timp suplimentar cautand anatomia neobisnuita a canalului. Prin urmare, va puteti astepta, in general, ca tratamentul sa coste mai mult decat tratamentul endodontic initial.
Care sunt alternativele la tratamentul endodontic si/sau la chirurgia endodontica?
Daca tratamentul nechirurgical nu este o optiune, atunci ar trebui luata in considerare interventia chirurgicala endodontica. Aceasta interventie chirurgicala implica efectuarea unei incizii pentru a permite accesul la varful radacinii. Chirurgia endodontica poate fi, de asemenea, recomandata impreuna cu retratarea sau ca alternativa. Endodontul va discuta optiunile si va recomanda un tratament adecvat.
O alta alternativa daca un tratament endodontic sau chirurgia endodontica nu se mai pot face, este extractia dintelui. Dintele extras trebuie apoi inlocuit cu un implant, punte sau proteza partiala detasabila pentru a restabili functia de masticatie si pentru a preveni deplasarea dintilor adiacenti. Deoarece aceste optiuni necesita o interventie chirurgicala extinsa sau proceduri dentare pe dintii sanatosi adiacenti, acestea pot fi mult mai costisitoare si consumatoare de timp decat retratarea si restaurarea dintelui natural.
Oricat de eficienta ar fi inlocuirea dintilor – nimic nu este la fel de bun ca propriul dinte natural. Ati facut deja o investitie in salvarea dintelui. Rasplata pentru alegerea tratamentului ar putea fi un dinte natural sanatos si functional pentru multi ani de acum incolo.