Coroanele dentare se plaseaza deasupra dintilor afectati. Ele se folosesc pentru a proteja tesuturile dentare si a restabilii functionalitatea dintelui. 

Cariile, traumatismele si alte leziuni pot sa afecteze dintele, sa ii submineze rezistenta acestuia, dintii isi pot pierde forma si dimensiunea. Coroanele dentare restabilesc forma, dimensiunea, aspectul si rezistenta dintelui. 

Cand am nevoie de o coroana dentara? 

 

Ce este, de fapt, o coroana?

O coroana dentara este ca si un capac  care acopera dintele. Se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara, pe baza amprentei luate de medicul stomatolog. In ceea ce priveste materialele, exista mai multe tipuri din care poate sa fie realizata. 

La momentul actual materia

La momentul actual, materialul de electie pentru coroane este ceramica, deoarece aduce numeroase avantaje:

 

La dintii care preiau forte mari folosim ceramica pe suport de zirconiu. Zirconiul inlocuieste metalul din vechile coroane metalo-ceramice. In cazul acestor coroane pe suport de zirconiu, gingia nu se coloreaza in timp, ca si la vechile lucrari metalo-ceramice. 

 

Este indicat sa folosim coroane denatare si la copii pe dinti temporari (dintii de lapte) atunci cand:

 

Este foarte important sa nu amanam consultul la medicul stomatolog pentru a alege ce tip de coroana se potriveste cel mai bine pentru cazul nostru.