Cand este necesara extractia dentara?

Data

Cuprins

Fiecare adult are in dentitia definitiva 32 de dinti iar pe parcursul vietii ajung sa piarda o mare parte din ei sau chiar toti din diverse motive. 

Dar, cand este indicata extractia dentara ? Extractia unui dinte poate fi indicata din mai multe motive: atunci cand dintele a fost afectat iremediabil de carie si nu mai poate fi salvat, un dinte care a primit un tratament de canal in trecut si in timp a dezvoltat o infectie la nivelul radacinilor si care nu mai poate fi retratat. Extractia dintelui in urma unui traumatism, de obicei o fractura in plan vertical pe lungimea radacinii dintelui, in acest caz extractia dentara este indicata deoarece dintele nu mai poate fi salvat si in zona de fractura se pot infiltra bacterii ce duc la complicatii: infectii, dureri, abcese. 

Refuzul extractiei anumitor dinti cu indicatie de extractie care sunt afectati de carie sau infectii si care nu sunt extrasi la timp pot duce si la afectarea dintilor vecini in multe dintre cazuri. 

Extractia molarilor

Extractia molarilor de minte cu scopul preventiei complicatiilor produse de acestia. Molarii de minte din punct de vedere stuctural sunt mai slabi decat ceilalti dinti, se cariaza mai usor, au o morfologie mai complexa la nivelul radacinilor, uneori prezentand variatii de 3-5 radacini si pana la 6-7 canale fiind greu de tratat endodontic. Fiind ultimii dinti care apar pe arcada de foarte multe ori nu mai exista spatiul necesar ca acestia sa erupa, cauzeaza dureri destul de mari si complicarii. 

Tot din cauza pozitiei acestora, igienizarea in aceasta zona se face cu dificultate, iar alimentele se depun mai usor si mai mult si dintii se cariaza mai repede. In unele cazuri molarii de minte prezinta si anomalii de pozitie, molari orizontalizati ce nu pot erupe si afecteaza si dintii vecini din cauza pozitiei acestora.

Extractia dentara in scopul alinerii dintilor prin aparate dentare: uneori atunci cand pacientii au nevoie de aparat dentar, de cele mai multe ori exista inghesuiri dentare si nu exista suficient spatiu pe arcada pentru alinierea dintilor. In acest caz se recomanda dupa o evaluare amanuntita extractia anumitor dinti: de obicei extractia molarilor de minte si uneori, daca este cazul extractia a doi sau mai multi premolari in functie de caz. 

Extractia dintilor supranumerari 

In sfera orala exista diverse anomalii cum ar fi aparitia unor dinti supranumerari sau hiperdontie, adica un dinte sau mai multi in plus fata de cei 32 pe care trebuie sa ii aiba un om in mod normal.Extractia acestor dinti este indicata deoarece pot crea complicatii, dureri si sensibilitate, Acesti dinti pot fi  pozitionati in orice loc pe arcada. De obicei anomaliile dentare de orice fel apar la pacientii cu afectiuni medicale genetice si diverse sindroame. Extractia acestora este indicata pentru crearea echibrului dentar. 

Extractia dintilor cu afectare parodontala ireversibila

Pacientii cu boala parodontala care afecteaza osul maxilar si dintii prin bacteriile care actioneaza la acest nivel pot ajunge sa afecteze anumiti dinti in mod ireversibil. In acest caz este recomandata extractia dentara si tratamentul bolii parodontale pentru a nu ajunge la extractia tuturor dintilor. 

In oricare dintre aceste cazuri extractia dentara este propusa dupa o evaluare medicala completa si stabilirea tratamentului adecvat alaturi de medicul dentist cat si tratamentul pentru inlocuirea dintilor extrasi in cazul in care acestia nu au fost extrasi in scopul preventiei.

Mai Multe
articole