De multe ori pacientul ajunge in clinica de stomatologie din cauza unei dureri. Durerea resimtita este semn ca bacteriile au ajuns aproape de zona in care se afla pulpa dentara (nervul), determinand inflamatia acesteia.
O igiena orala corecta ajuta la prevenirea aparitiei cariei dentare. Periajul dentar este indicat sa fie realizat dimineata si seara. Ca mijloc de igienizare adjuvant, utilizarea atei dentare ajuta la curatarea punctelor de contact dintre dinti, zona inaccesibila periutei dentare.
Un alt mijloc de prevenire il reprezinta controalele periodice la cabinetul stomatologic, ideal de doua ori de an. Initial caria nu are niciun simptom si anumite localizari ale acesteia nu sunt vizibile cu ochiul liber, asa ca o vizita la medicul stomatolog ajuta la identificarea si tratarea problemei din timp, inainte sa evolueze spre afectarea pulpei dentare.
Este foarte importanta corectitudinea tratamentului cariei dentare. Daca nu este realizata corect obturatia, poate duce la evolutia unei alte carii la limita dinte-obturatie (carie secundara). Daca nu se indeparteaza caria in totalitate, aceasta va continua sa evolueze.
Atunci cand exista un proces carios este imperativ sa se apeleze la medicul dentist. Daca se iau medicamente pentru stoparea durerii fara sa se faca si o vizita la cabinetul stomatologic inflamatia poate afecta pulpa dentara ireversibil si va fi necesar un tratament endodontic.
Dupa ce tratamentul de canal este finalizat, dintele trebuie sa isi recapete imediat functiile – estetica, masticatorie. Un dinte ce a suferit un tratament de canal are un grad mai scazut de elasticitate. Din acest motiv el trebuie reabilitat ulterior protetic cat mai repede dupa tratamentul de canal pentru a ne asigura ca el are o viata cat mai indelungata pe arcadele dentare.
Daca nu se respecta indicatia medicului referitoare la protezarea ulterioara, dintele se poate fractura. Acest lucru poate avea numeroase consecinte. Una dintre ele este expunerea in cavitatea orala a materialului de obturatie ce se afla in canalul radicular si infectarea cu bacterii. Va necesita refacerea tratamentului endodontic
Netratarea la timp a unei inflamatii sau infectii de la nivelul pulpei dentare (nervului) poate duce la complicatii. Nervul inflamat in urma cariei sufera un proces de degradare biologica. In urma acestui proces se formeaza bacterii (microbi) si se elimina anumite toxine ce patrund in spatiul periapical (de la varful radacinii) provocand infectii.
La fel se intampla si in cazul tratamentelor endodontice realizate incorect. Daca nu se respecta regulile de antiseptizare, daca se omit canale, daca nu este indepartat nervul de pe toata lungimea canalelor, se pot forma infectii. Pe lângă durere, există posibilitatea apariției unei infecții la nivelul osului maxilar și a țesuturilor moi învecinate, aceasta putându-se extinde la nivelul țesuturilor oro-faciale (adesea însoțită de durere).
De cele mai multe ori consecințele unui tratament endodontic incorect nu sunt vizibile imediat și e posibil ca în prima fază să nu apară dureri sau umflături, iar pacientul este mirat de existenta unor infectii ce au evoluat din dinte in osul inconjurator de sustinere al dintelui in cauza, fara sa fi simtit vreodata durere.
Pacientii asociaza lipsa durerii cu o corectitudinea tratamentului executat. Insa anumite afectiuni evolueaza silentios si nedepistate la timp, pot duce pana la pierderea dintelui. Daca atunci cand se realizeaza prima data tratamentul endodontic bacteriile nu sunt îndepărtate, acestea vor înainta până în vârful rădăcinilor ajungând într-un final la os.
Se poate identifica un tratament incorect si daca exista afectiuni asociate, cu ajutorul unei radiografii panoramice. Aceasta ofera medicului o imagine de ansamblu a situatiei stomatologice ale pacientului.
Un tratament endodontic realizat corect, in care se indeparteaza bacteriile din canalul radicular, va da sansa organismului sa elimine bacteriile de la nivel osos si sa refaca tesutul afectat.
Pentru a nu se ajunge la infectia osului ce sustine dintele, caria dentara trebuie tratata din timp si corespunzator de catre medicul dentist, actiune ce uneori implica si tratament endodontic.