Cand ai nevoie de tratament de canal? Top 5 semne ca ai nevoie de un endodont
blank

Data

De multe ori pacientii se confrunta cu dureri de origine dentara. Nu de multe ori aceasta poate sa fie cauza unei carii simple sau alte afectiuni de origine dentara simpla sau complexa. De cele mai multe ori durerea de cauza dentara poate sa fie de scurta intensitate si de scurta durata, dar acest tip de durere poate sa mascheze in esenta afectarea pulpara (nervul dintelui). Durerea simpla este o durere de intensitate scazuta, perceptibila la un singur dinte sau mai multi – daca avem o durere la maseaua de jos stanga poate sa doara chiar si cea din sus stanga fara o afectare aparenta. 

Tratamentul de canal

Tratamentul de canal trebuie instituit atunci cand durerea incepe sa aiba dureri prelungite ( zeci de minute sau chiar ore). Tipul durerii doar ii face cunoscut medicului stomatolog ce fel de abordare trebuie sa aiba in functie de aceasta. De exemplu, daca pacientul simte durere la un dinte care nu cedeaza la antialgice, antiinflamatoare atunci cel mai probabil acestuia ii trebuie un tratament de canal pentru dintele in cauza. Sunt cazuri in care durerile dentare sa se exacerbeze – sa creasca in intesitate seara, in momentul in care acesta se aseaza cu partea afectata pe perna. 

Doua cauze sunt prezente aici care influenteaza cresterea durerii.

1- in a doua parte a zilei, spre seara, circulatia sanguina devine mai proeminenta, astfel creste raspunsul inflamator la nivelul dintelui afectat.

2- din cauza caldurii provocate de asezarea cu partea afectata pe perna, aceasta durere creste in intensitate din cauza cresterii caldurii locale. In astfel de situatii, pacientii simt usurare atunci cand pun ceva rece – o compresa langa partea afectata sau chiar beau apa rece. 

O alta cauza destul de frecvent intalnita este atunci cand pacientul vede ca un dinte ”i se misca”. In aceasta situatie, dintele are cel mai probabil o afectiune parodontala, asociata cu o afectiune pulpara (nervul dintelui). 

In aceasta situatie tratamentul de electie consta in identificarea tuturor leziunilor parodontale, deoarece nu putem avea grija de o parte fara a avea grija de un intreg – aici ma refer la intreaga cavitate bucala. Trebuie instituit tratamentul parodontal anterior tratamentului de canal. Daca sunt urmariti acesti pasi, atunci dintele care se misca are de obicei o speranta de viata prelungita si nu va trebui extras. Tratamentul corect va duce de cele mai multe ori spre o vindecare spectaculoasa, dintele nemaiavand mobilitate si acesta putand fi ulterior folosit pentru o restaurare protetica unitara sau complexa – o coroana sau o lucrare ce include mai multi dinti. 

O cauza importanta a durerii de natura endodontica este aceea cand pacientul trece prin mai multe faze de durere dentara, imperceptibila, chiar absenta si se ajunge la durerea in momentul masticatiei. De fiecare data cand pacientul mesteca alimente dure sau semidure, acesta simte usor disconfor sau chiar disconfor accentuat localizat la unul sau mai multi dinti. 

De regula aceasta afectiune este de tip cronic – adica dintele a trecut prin fazele mai sus mentionate fara sa fie vreun semnal de alarma dureros. in aceste situatii dintele incepe sa dezvolte un proces cronic la nivelul varfului radacinii. Daca pacientul amana in aceasta situatie vizita la medicul stomatolog, acest proces apical (varful radacinii) are doua directii: 1- acesta tinde sa se dezvolte in marime si in consecinta sa creasca si resorbtia osoasa ( procesul creste si osul dispare) – afectand in timp stabilitatea lui pe arcada dentara si 2- acesta poate ramane la aceeasi marime sau sa creasca dar sa aiba episoade repetate de infectare si reinfectare cu efecte negative asupra intregului sistem stomatognat dar si asupra organismului! 

O cauza aparte a afectiunilor de origine endodontica este aceea cand pacientul sufera un traumatism. De regula copiii in varste fragede, din cauza activitatii lor crescute, reusesc sa muste de la jucarii pana la borduri si ghidoane de biciclete. In urma acestor traumatisme, dintii se rup. Daca vrem ca dintii sa aiba inca un drum lung de parcurs alaturi de noi, acestuia ii va trebui un tratament endodontic corect conceput. 

O alta cauza mai putin cunoscuta unde trebuie efectuat tratamentul endodontic, este acela unde pacientul a avut parte de un tratament ortodontic. De multe ori se intampla ca pacientul sa perceapa durerea dentara dupa ce i-a fost inlaturat aparatul dentar. Aceasta se traduce prin faptul ca fie fortele de activare ale aparatului au fost dozate necorespunzator – forte prea mari, fie dintele nu a mai rezistat din cauza intinderii ca durata a tratamentului. In urma unei radiografii dentare se poate stabili cu exactitate care dinte sau dinti au fost afectati de patologie pulpara(nervoasa). De multe ori pacientul, in urma unui tratament stomatologic, trebuie sa isi insuseasca un stil de viata sanatos si echilibrat care va amplifica beneficiile tratamentului stomatolog.

 O dieta bazata pe legume si fructe, un somn odihnitor de minim 7 ore pe noapte, si relatii bune cu sine si cu ceilalti duc de regula la niste reusite ale tratamentelor exceptionale. Cum spunea si Zalmoxe, zeul dacilor. Nu putem avea grija de corp fara sa avem grija de minte si nici sa ne ingrijim de mintea noastra fara a avea grija de corp. Mintea si corpul sunt in stransa corelatie si de aceea trebuie privit totul ca un intrag.

 

Mai Multe
articole