Boala parodontală este o afecțiune ce interesează țesuturile parodontale (țesuturi ce mențin dintele in os), respectiv osul din jurul unui dinte, în timp ducând la distrugerea acestora.
Boala parodontală, întâlnită și sub numele de parodontită sau „parodontoză”, întotdeauna va începe prin inflamația gingiei, numită gingivită (gingivita este o situație reversibilă, adică, tratarea ei duce la însănătoșirea gingiei fără alte pierderi). De această inflamație este responsabilă acumularea în exces de placă bacteriană.
De regulă, aceasta inflamație a gingiei se traduce prin sângerare la periaj, o modificare de culoare (roz este normal, roșu-violaceu este inflamat) și de o modificare de volum (gingiile par a fi mai „umflate”). Totodată, se poate observa un strat albicios de placă bacteriană pe dinte care, dacă nu este îndepărtat eficient, în timp se va mineraliza și astfel se formează tartrul.
Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periajul acasă, ci doar prin igienizarea profesională în cabinetul stomatologic. Acest tartru ușurează colonizarea bacteriilor pe suprafața lui și are și un rol de acoperire pentru bacteriile ce se află sub el (unde periuța nu va reuși să ajungă niciodată).
Inflamația, care inițial afectează gingia, dacă nu este tratată la timp, va evolua de-a lungul rădăcinii dintelui și va cauza alte distrugeri permanente țesutului parodontal și al osului din jurul dintelui. Ceea ce se traduce prin apariția mobilității dentare și chiar pierderea dinților. În timp, acest lucru va duce la probleme de masticație, de vorbire, precum și probleme estetice ce ne va face automat să ne ascundem zâmbetul prin a duce mâna la gură . De regulă, acest proces de distrugere a țesuturilor parodontale și al osului este unul lent, ce se desfășoară pe parcursul a mai multor ani.
Cum putem preveni apariția bolii parodontale?
Putem preveni apariția bolii parodonale prin prevenția și menajarea gingivitei. Altfel spus, trebuie să adoptăm obiceiuri sănătoase în ceea ce privește sănătatea noastră orală și să mergem regulat la medicul stomatolog pentru un consult (cel puțin o dată pe an).
Igiena dentară trebuie individualizată pentru fiecare pacient, dar elementele principale pentru a avea o igienă dentară bună sunt următoarele:
- Să ne spălăm pe dinți obligatoriu de două ori pe zi, pentru cel puțin 2 minute, folosind ori o periuță electrică, ori o periuță manuală, cu o tehnică corectă. Periajul să fie făcut prin mișcări dinspre gingie spre dinte! Niciodată să nu folosim mișcări orizontale, intrucat acestea ne pot face mai mult rău decât bine.
- Periuța dentară nu reușește să curețe foarte bine spațiile dintre dinți și atunci, pe lângă periuța dentară, trebuie să folosim și alt mijloc de igienizare dedicat acestor spații. Dușul bucal pentru marea majoritate este o alegere bună și nu necesită o tehnică anume, deci este foarte ușor de folosit. Alt mijloc pentru a îndepărta placa bacteriană dintre dinții sunt periuțele interdentare (ele sunt ordonate pe culori, în funcție de mărimea lor). Recomand a se face instructajul pentru folosirea lor în cabinetul stomatologic. Iar pentru spațiile foarte înguste, unde periuta dentară este prea mare, putem folosi ața dentară.
- Adoptarea unui stil de viață sănătos, prin reducerea stresului, prin reducerea consumului de alimente bogate în zahăr rafinat, renunțarea la fumat și la consumul de alcool și prin practicarea unei forme de exercițiu fizic.
- Și sa nu uitam de respectarea vizitelor regulate la medicul stomatolog, atât pentru un consult, cât și pentru o igienizare profesională, care cuprinde un detartraj cu ultrasunete, air-flow și periajul profesional.
Ceea ce vreau să mai rețineți este că boala parodontală întotdeauna este cauzată de acumularea de placa bacteriană. În mod normal, gura noastră este colonizată de mai mult de 700 de specii diferite de bacterii, dar care sunt complet inofensive și trăiesc în armonie.
Dar printr-un periaj care nu este eficient, vom permite bacteriilor să se acumuleze în straturi mai mari și astfel vom crea condițiile perfecte pentru dezvoltarea unor bacterii mult mai periculoase.
În încheiere, vreau să precizez că gingivita este o afecțiune foarte comună, ce poate să se dezvolte la orice persoană și, la primele semne de inflamație a ei (sângererea la periaj), trebuie să ne adresăm medicului stomatolog. Să nu uităm, gingivita este o afecțiune reversibil, deci prin tratarea ei ne putem întoarce la o stare de sănătate gingivală.
Însă neglijarea acestei afecțiuni și practicând o igienă dentară insuficientă, cu vizite foarte rare la medicul stomatolog, ne vom îndrepta către boala parodontală, unde osul, odată pierdut, nu mai poate fi câștigat de la sine, ci doar prin intervenții chirurgicale de augmentare osoasă, precum și gingia care s-a pierdut nu va mai crește la loc, ci doar chirurgical prin augmentarea acesteia.
În clinicile Life Dental Spa, pentru tratarea gingivitei și a bolii parodontale, ne folosim de avantajele laserului pentru a vaporiza țesutul infectat prin acțiunea lui bactericidă.Totodată, el realizează o biostimulare locală, care accelerează vindecarea și scade inflamația.