Studiu de caz – Tratamentul de canal

ianuarie 31, 2020by lifedentalspa0

Multi pacienti se adreseaza medicului specialist endodont pentru refacerea unor tratamente de canal realizate incorect in trecut (retratament endodontic).  

Daca  initial nu s-au respectat conditiile de izolare, antiseptizare, obturare, bacteriile ramase in canal se multiplica si ajung la nivel osos ducand la parodontita apicala, granuloame sau chisturi radiculare.

Cateodata pot exista ace rupte pe canal, din tratamente anterioare. Este important de stiut ca nu acele sunt cauza disconfortului, ci bacteriile aflate in spatiul endodontic. Acestea nu au fost indepartate in tratamentul initial sau au ajuns in urma evolutiei unei carii profunde. 

In cazul de mai jos pacientul s-a prezentat la cabinet deoarece i s-a fracturat o obturatie coronara (plomba). In urma analizei radiologice am observat existenta unui tratament endodontic incorect  si un instrument (ac) rupt pe canal.

radiografie ac rupt

Una din atitudinile terapeutice in aceasta situatie este bypass-ul acului.

In situatia de fata, deoarece am putut sa curat canalele pe toata lungimea lor, acul a ramas pe pozitie. 

Incercarea de a indeparta acul ar fi dus la distructia inutila a radacinii si la slabirea dintelui.

radiografie ac rupt

Radiografii cu conuri de control, ortoradiala si incidenta distala. Acul, ce era pe radacina meziovestibulara, a fost bypass-at.

radiografie finala

Rx finala. Canalele au fost obturate tridimensional prin condensare verticala la cald.  Pe canalul distal a fost lasat lacas pentru plasarea ulterioara a unui pivot de fibra de sticla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Life Dental Spa Cluj
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te