Sfat pentru parinti: Cum sa se spele copiii pe dinti?

noiembrie 25, 2019by Dr. Cosmina Maftei

Cred ca este întrebarea cea mai des întâlnită , atât în cabinetul de stomatologie cât și în viata de zi cu zi.

 

Citim foarte des tot felul de site-uri, blogguri referitoare la acest subiect și de multe ori ne întrebam cum de noua nu ne iese  🙂

Va povestesc din propria experienta cu băiețelul meu, dar si  din ce a funcționat în cabinet și în baia? altor părinți.

 

Cand ne dorim sa-i formam un nou obicei celui mic, o noua deprindere, cel mai important este sa fie facut într-un mod cât mai natural, prin exercițiu și răbdare.

?  Incă din primele luni de viata  curățatul gurii, ar trebui făcut înainte de apariția dintilor, cu un tifon înfășurat pe deget și puțin ser fiziologic ștergem ușor gingiile masandu-le in acelasi timp. Il va ajuta pe cel mic sa elimine bacteriile care provoaca cariile dentare, obisnuindu-l, totodata, cu periajul de mai tarziu al dintilor de lapte.

 

Ce periuta de dinti sa folosim?

 

Odata cu aparitia primului dinte, intre lunile 6-12 de viata, ii poti face cunostinta celui mic cu periuta de dinti. Asigura-te ca este o periuta moale, cu margini rotunjite, pentru a nu-i rani gingia. Periuta cu peri de silicon care se introduce pe degetul mamicii este foarte indicata pentru aceasta perioada. Perierea simpla, doar cu putina apa, e suficienta.

După vârsta de 1 an, introducem si pasta de dintii, una cu ingrediente cat mai naturale, fără fluor.

 

Periajul dintilor ar trebui sa devina o rutina pentru copil.

Dimineata si seara obligatoriu,  ne spalam impreuna pe dinti, lasandu-l pe el sa-i curete singur, ulterior ajutandu-l si noi.

Cei mai mulți copii reacționează mult mai bine dacă ii lasam pe ei întâi, în timp ce ii explicam ce urmează sa-i facem. Este absolut necesar sa-l implicam și pe tati în astfel de activitati, făcându-l pe copil sa înțeleaga importanța familiei și a lucrurilor făcute împreună. ?‍?‍?

 

Apoi, depinde mult și de temperamentul fiecărui copil în parte, unul e mai activ, mai independent,  altul mai analitic, placandu-i sa descopere pe indelete lucrurile. Noi, părinții, ne cunoaștem cel mai bine copilul și putem găsi împreună cu el o metoda ce funcționează. Forțând-i  nu prea rezolvam nimic, împotrivirea lui va fi evidenta, nici noua nu ne-ar fi bine sa ni se impună astfel de lucruri.

 

Cărțile despre medicul dentist și spălatul pe dinti sunt o alta varianta ce ajuta, nu întotdeauna pe moment, dar citindu-le de mai multe ori, informația se sedimenteaza și copilul reacționează dupa o perioada scurta.

 

Facem  baie cu jucării și în timpul acesta spalam si dintii ? și ai lui și ai jucăriilor. ( la noi a funcționat )

 

Iar dacă nu vrea și nu vrea, putem sa îl  lasam câteva zile, timp în care doar ii povestim ce se întâmplă cu dintii murdari ( devin galbeni, miros urat ? se cariaza și vor fi dureroși) și le citim în continuare povesti. ( voi lasa câteva poze cu cărțile preferate 🙂

 

Mergem impreuna la cumpărături lăsându-l sa își aleagă periuta, cea mai colorata și mai minunata, periuta magica?

 

Sau un spălat pe dintii cu prietenii ? ( nu am încercat-o, dar suna funny) , iar pentru unii copii poate fi un inceput.

Spor la treaba și cât mai mulți dinti curățați ??

Autor:

Cosmina Maftei

Medic stomatolog

Dr. Cosmina Maftei

Afla mai multe detalii aici

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Life Dental Spa Cluj
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te