Operatia de sinus lifting – Intrebari si raspunsuri

martie 5, 2020by lifedentalspa2

Uneori inserarea unui implant necesita operatiuni complementare pentru pregatirea terenul. Decizia in ceea ce priveste planul de tratament este luata de medicul specialist chirurg dupa evaluarea clinica a pacientului coroborata cu evaluarea radiologica a statusului dento-alveolar al pacientului prin investigatii de tip RX panoramic si computer tomograf.

In zona laterala a maxilarului superior, operatia de inserare a unui implant dentar este uneori precedata de operatia de sinus lifting, in cazul in care volumul osos este deficitar.

La acest nivel este, in mod obisnuit, mai putin os fata de mandibula datorita existentei sinusurilor maxilare. doua cavitati pline cu aer, tapetate de o membrana, in interiorul maxilarului superior, de o parte si de alta a nasului, imediat deasupra molarilor si premolarilor.

Cantitatea osoasa este scazuta de afectiuni precum boala parodontala. De asemenea, in urma pierderii dintilor, din diferite motive, se produce consecutiv si resorbtia osoasa. Cu cat inserarea implantului dentar este amanata mai mult, cu atat pierderea osoasa e mai mare si necesita o interventie mai laborioasa pentru a creste masa osoasa.

Operatia de sinus lifting are ca scop cresterea cantitatii osoase la nivelul molarilor si premolarilor maxilari . Tehnica chirurgicala implica elevarea membranei sinusale prin adiție de os, prin actionarea asupra unei portiuni din sinusul maxilar.

Atunci cand pierderea osoasa este minora, se intervine prin sinus lift intern. Când este nevoie de o elevare majoră (pierdere osoasa foarte mare), se apelează la sinus lift extern.

In cadrul operatiei de sinus lift intern se realizeaza o adiție osoasă minimă de 1-2 mm. In situatia respectiva, in aceeasi sedinta se poate pune si implantul.

În schimb, procedura externă este mai laborioasa, aceasta efectuandu-se dinspre obraz . Se face o incizie pe gingie iar osul maxilar se perforeaza  până se ajunge la membrana sinusului. Intre membrana sinusului și maxilar se realizeaza aditia osoasa, cu o grosime în funcție de necesitate.

Pentru că această intervenție este mai complexă față de operația de sinus lift închis, implantul poate fi inserat doar la cateva luni distanta.

Specialistul în chirurgie va prescrie medicatia necesara înainte și după operație, pentru a diminua inflamația și disconfortul resimțit. Urmați tratamentul indicat pe rețetă fără să îl întrerupeți si nu îl modificați fără acordul medicului.

Sunt necesare vizite regulate la cabinet pentru monitorizarea progresului și, dacă apar simptome severe sau neobisnuite, trebuie să contactați de urgență medicul dumneavoastră.

Perioada de vindecare poate varia, de regulă se situează între 4-6 luni dar se poate extinde și la 8-9 luni în funcție de gravitatea cazului si capacitatea organismului de recuperare.

Recomandări după operația de sinus lift:

 • nu suflați nasul timp de 3 săptămâni (folosiți picături și doar ștergeți nasul);
 • nu strănutați cu gura închisă, ci cu gura deschisă, timp de o lună după operație;
 • nu creați presiune asupra sinusurilor maxilare (nu umflați baloane);
 • nu fumați cel puțin o săptămână de la intervenție;
 • evitați băuturile carbogazoase, pe cele foarte reci sau foarte fierbinți;
 • evitati mâncărurile foarte condimentate;
 • nu faceți efort fizic;
 • spălați dinții cu o periuță cu peri moi și evitați zona operată câteva zile;
 • este contraindicat sa folositi un pai.

2 comments

 • Benos

  septembrie 20, 2020 at 9:55 pm

  Buna. Am si eu o intrebare daca sunteti amabil(a) sa-mi răspundeți le ea, multumesc. Am avut o operație la sinusurile maxilare in urma cu un an jumate si nu stiu care-i problema foarte des decretează foarte multă mucoasa toată mucoasa imi merge in gât și imi da senzatie de înec. S-ar putea remedia si care ar fi remedile? Multumesc anticipat

  Reply

  • Dr. Cristina Obreja

   septembrie 21, 2020 at 3:42 pm

   Buna ziua!
   Intervenția a avut loc la ORL sau la chirurgie dentara?
   Ce fel de intervenție a fost?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
S.C. Interga Medical Services S.R.L.
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te