Laserul dentar ia locul frezei dentare. Cum pot fi trataţi dinţii fără durere?

iulie 10, 2019by Dr. Maria Craiciu

Laserul este o tehnologie veche de 70 de ani care in ultimii ani a intrat si in domeniul medical si al medicinei dentare. El are multiple intrebuintari, atat pe tesut dur, cat si pe tesutul moale. Tesutul dur este alcatuit din os si componentele dintelui (smalt, dentina, cement), in vreme ce tesutul moale este alcatuit din gingie.

Tipuri de lasere stomatologice

Exista doua tipuri de lasere in stomatologie, fiecare cu indicatiile lui. Primul, se adreseaza ambelor tipuri de tesuturi, cu diferite interactiuni ale energiei asupra tesutului, dar folosit in special in tratarea cariilor. El foloseste principiul vaporizarii pentru a elimina procesul carios si nu atinge dintele. Astfel incat, nervul nu se incalzeste si pe termen lung sansa ca dintele sa aibe nevoie de tratament de canal din cauza supraincalzirii, scade pana aproape de zero. Pentru ca nervul nu se incalzeste, el nu simte niciun stimul care sa il faca pe pacient sa simta durerea pe care o simte la tratarea cariilor cu freza. Asadar, pacientului nu i se va face anestezie indiferent de profunzimea cariei, este un tratament fara durere, nu va vedea ace, nu vor exista intepaturi, confortul lui fiind maxim, aparatului I se vor regla parametrii in functie de sensibilitatea fiecarui pacient. La finalul indepartarii cariei, zona va ramane fara bacteriile care au produs caria pentru ca el are proprietati bactericide, motiv pentru care riscul aparitiei unei carii pe dedesubtul plombei este foarte mic si ele nu mai necesita schimbare frecventa datorita infiltratiilor. Laserul va indeparta doar tesutul cariat, fara sa intre in zona de dinte sanatos datorita selectarii parametrilor corecti, deci el este mai putin invaziv fata de freza, ramanand mai mult tesut sanatos, de sustinere. In momentul folosirii frezei, ea creeaza niste microfisuri in profunzimea dintelui care il fac sa fie mai putin rezistent. Laserul nu are acest efect, deci dintele isi va mentine rezistenta. La finalul obturatiei (plombei), pentru ca pacientul nu are anestezie, el va simti mult mai corect daca aceasta este corect adaptata in ocluzie (muscatura).
Cel de-al doilea tip de laser se adreseaza gingiei. Fie ca necesita ajustari, fie ca apar diferite leziuni care trebuie indepartate sau pentru pacientii cu probleme parodontale.

Folosirea laserului in tratarea bolii parodontale

Boala parodontala incepe cu gingii inflamate, sangerande care isi modifica aspectul, textura si culoarea. Pacientul observa ca ii sangereaza gingiile la periaj si se adeseaza medicului stomatolog. Daca acest lucru nu se intampla, boala va avansa, ea transformandu-se din gingivita (afectarea gingiei) in parodontita (afectarea gingiei si a osului care sustine dintii – cunoscuta de pacienti ca parodontoza). Gingivita se trateaza mai repede, mai usor si mai ieftin. Pe masura ce pacientul asteapta, timpul este in defavoarea lui, boala va avansa, complicatiile cresc si reusita tratamentului va scadea. In plus, starea de vindecare la pacientii parodontopati inseamna mentinerea situatiei in care s-a prezentat la medic pe termen lung. Tratarea parodontozei (parodontitei) si a gingivitei se va realiza cel mai bine, cu laserul. Printr-o manopera care se numeste chiuretaj subgingival, se patrunde profund sub gingie si se curata zona de bacterii. Laserul dentar are efect bactericid asupra bacteriilor cauzatoare de boala parodontala.

Folosirea laserului in tratarea gingivitei

In cazul gingivitei sunt necesare 1-2 sedinte de chiuretaj subgingival, iar in cazul parodontitei 2-3-4 sedinte. Numarul sedintelor depinde de cum raspunde corpul la tratament si de cat de rezistente (patogene) sunt bacteriile. Medicul stomatolog va urmari disparitia sangerarilor gingivale, recapatarea unui aspect, textura si culoare normale ale gingiei, diminuarea sau disparitia mobilitatii dentare, disparitia mirosului neplacut al gurii (halena) si diminuarea pungilor parodontale. Apoi igienizarile (detartraj, periaj si air-flow) se vor realiza la 3 luni in primul an si la 4-6 luni ulterior.
Dupa aceasta manopera, pacientul este instruit sa isi realizeze corect igiena acasa si sa foloseasca dusul bucal ca metoda de curatare interdentara. Cu cat pacientul va mentine mai bine si mai riguros dintii curati, cu atat tartrul se va depune mai greu pe dinti si sansele de recidiva sunt mai mici. In cazul pacientilor care nu respecta regulile de igiena, sansa de recidiva este foarte mare si in timp poate ajunge de la mobilitate mare a dintilor, pana la caderea acestora. Pana la remedierea situatiei si la remiterea bolii parodontale, nu se pot insera implanturi in locurile unde nu exista dinti deoarece bacteriile patogene, cauzatoare de boala se vor duce in zona implantului ceea ce duce la pierderea acestuia.

Folosirea laserului in tratarea parodontozei

Asadar, tratarea parodontozei (parodontitei) cu laserul este cea mai eficienta metoda de tratament, cu sanse de mentinere a rezultatelor de pana la 100% daca pacientul are grija la igiena dentara.
Pentru diagnosticarea si tratamentul individual cel mai potrivit situatiei pacientului, este recomandat sa se adreseze cabinetului stomatologic de unde va afla ce factori au dus la aparitia bolii parodontale, cum se poate remite aceasta si cum sa mentina rezultatul pe termen lung, fara a ajunge in situatia de a pierde dintii si de a necesita tratamentte complexe si costisitoare pentru a recupera ceea ce a pierdut.

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te