Extractia molarului de minte – cand este recomandata

octombrie 19, 2020by Dr. Cazimir Vlasie0

Molarii de minte sunt dinti permanenti ce sunt regasiti din ce in ce mai rar la pacienti in zilele noaste. Odata cu evolutia omului, arcadele dentare au devenit mai mici iar acest dinte nu a mai erupt la majoritatea populatiei. Sunt si oameni care nu prezinta nici mugurele de crestere al acestui dinte.

Sunt situatii in care acest molar trebuie scos. Printre acestea se regaseste eruptia sa intr-o pozitie nefireasca care lezeaza tesuturile moi. In alte cazuri, prin eruptie se pot resorbi radacinile molarului de 12 ani, ajungandu-se la extractia amandurora pe termen lung. 

Din pacate, in multe cazuri molarul de minte nu poate fi igienizat bine, fiind intr-o pozitie foarte in spate si deseori rotat. Astfel se dezvolta carii, iar dintele poate avea intr-un scurt timp o patologie endodontica. 

In unele cazuri se pot dezvolta formatiuni chistice sau tumorale din sacul de formare al molarului de minte. Molarii inclusi  trebuie monitorizati radiologic  o data la 6 luni- 1 an.

O alta situatie in care trebuie sa scoatem molarii de minte este scopul ortodontic, daca avem dinti cu inghesuiri mari. Atunci cand dintii sunt foarte inghesuiti iar ortodontul trebuie sa faca loc pentru a derota dintii, se scot si acesti molari de minte. Un alt motiv pentru care se scot in cazurile cu inghesuire este ca acestia migreaza spre centrul gurii activ chiar si la varste inaintate, pacientii avand recidive la patologiile cu inghesuire.

Sunt si situatii in care acest molar este esential intr-un plan de tratament. De exemplu, atunci cand avem lipsa dinti in zona molara, acest molar poate deveni un stalp intr-o punte. 

Daca avem multi dinti lipsa si asteptam integrarea implanturilor, molarul de minte poate fi un bun stop al dimensiunii verticale a pacientului, prevenind problemele articulatiei temporo mandibulare, musculare  si ligamentare. 

Dr. Cazimir Vlasie

Afla mai multe detalii aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te