De doua ori mai multe traumatisme dentare in 2019 la copii

decembrie 9, 2019by Dr. Cosmina Maftei

Accidentele – traumatisme dentare în copilarie 

Traumatismele dentare la copii sunt accidente ce pot apare inca de la varste fragede 1-2 ani, atunci cand cei mici incep sa mearga, pana la adolescenti, in timpul activitatilor sportive ( baschet, mersul pe bicicleta, fotbal sau chiar locuri de joaca ), dar nu numai. Acesta pot afecta coroana dintelui si/ sau radacina.

zambet copil

In ultimii ani au fost inregistrate mai multe cazuri de traumatisme in randul copiilor, aceasta datorandu-se implicarii tot mai acuta a parintilor in educatia si grija pentru cei mici.

Cu cat copilul este adus mai devreme intr- un centru medical si vazut de un specialist pedodont cu atat gravitatea traumatismului poate scadea si rata de vindecare sa creasca.

In cele mai multe dintre cazuri traumatismele pot fi tratate, dar pot aparea si complicatii ale acestora, atunci cand dintele este avulsionat ( iesit din alveola) sau in accidentele mai grave cu fracturi ale maxilarelor. De aceea traumatismele au nevoie de o ingrijire de urgenta pentru a preintampina eventualele complicatii locale sau generale.

 

Medicul specialist va alege cel mai bun plan de tratament, iar impreuna cu parintii vor remedia eventualele traume atat functionale cat si emotionale ale copilului implicat.

Cele mai grave situatii se intalnesc cand ne confruntam cu pierderea unui dinte permanent la o varsta frageda, fiindca lipsa chiar si a unui singur dinte pe arcada modifica functiile masticatorie si estetica, tratamentul putand fiind finalizat abia dupa varsta de 18 ani, moment in care se poate insera un implant dentar. Pana la aceasta varsta spatiul va trebui mentinut liber prin dispozitive unice ce vor ajuta la stabilitatea dentara.

 

Semne ce impun vizita de urgenta la medicul stomatolog

 

  • Mobilitate dintelui sau fractura

  • Sangerare mai mult de 10 minute

  • Durere sau sensibilitate la rece/cald

  • Febra sau stare generala alterata

  • Dificultate la inghitire

 

Consecintele traumatismelor dentare pot fi:

 

  • necroza (nervul moare, iar dintele capata aspect maroniu);
  • infectarea acestuia;
  • posibile fistule;
  • afectarea dintelui permanent cand dintele de lapte intra in os si ajunge la mugurele acestuia.

!Dintele permanent poate suferi modificari de structura (pete pe smalt), modificari de pozitie si de eruptie.

 

Preventia – singura modalitate esentiala pentru evitarea traumatismelor

 

In cazul copiilor ce practica diferite sporturi sau activitati in aer liber sunt recomandata gutierele de protectie, sisteme personalizate in cabinetul de stomatologie.

Autor:

Cosmina Maftei

Medic stomatolog

Dr. Cosmina Maftei

Afla mai multe detalii aici

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te