Ce presupune sigilarea dintilor la copii?

iulie 25, 2019by lifedentalspa
https://www.lifedentalspa.ro/wp-content/uploads/2021/02/Reconturare-Gingivala-1280x853.jpg

Omul de-a lungul vietii trece prin doua seturi de dentitie. Copilul are 20 de dinti temporari, cunoscuti si sub numele de dinti de lapte. Incepand cu varsta de 6 ani, incep sa erupa primii molari definitivi si pe masura ce copilul creste dintii de lapte cad si sunt inlocuiti de cei definitivi. Adultul ajuge sa aiba 32 de dinti. Denimirile lor sunt : incisivi centrali, incisivi laterali, canini, premolari ( 2) si molari (3). In fisa de consultatie a copiilor notam la fiecare control situatia eruptiei ( schema dinti), pentru a sti cum evolueaza aceasta putand astfel sa vedem din timp problemele ortodontice.  

Prima vizita la stomatolog

Desi teoretic fiecare medic stomatolog are cunostintele necesare sa trateze toata patologia intalnita la pacientii copii si adolescent, multi prefera sa sugereze parintilor o programare pedodont. Un medic stomatolog pedodont cunoaste mai multe tehnici de abordare a copiilor, are mai multa rabdare si de cele mai multe ori isi formeaza o relatie de cooperare chiar si cu copiii cu un grad mai crescut de anxietate. La prima cosultatie care ideal ar trebui programata in jurul varstei de 1 an, parintele primeste informatii despre evolutia eruptiei dintilor, despre metode de igienizare (curatarea cavitatii orale), despre alimentatie, despre metodele care pot fi folosite pentru ameliorarea disconfortului creat de eruptie. Medicul se imprieteneste cu micul pacient si face o scurta examinare a dintilor. 

Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea este o tehnica de preventie a cariei la molari, atat cei de lapte cat si cei definitivi. Sigilantul este o rasina fotopolimerizabila ( se intareste la lumina ultravioleta), care poate avea culoarea dintelui, poate fi transparenta sau chiar poate avea unele culori ( roz, albastru, portocaliu). Aceast material se aplica pe suprafetele ocluzale ( pe care se mesteca), doar in santuri si fosete pentru a le bloca. O data ce santurile sunt  inchise , resturile alimentare si placa bacteriana sunt mai usor de indepartat si dintele astfel este protejat importiva cariei.  

Cine are nevoie de sigilare?

Pentru spalatul pe dinti se realizeaza de multe ori greu la copii foarte mici, acestia dezvolta frecvent carii la nivelul molarilor ( au masele cariate). Sigilarea dintilor temporari este utila pentru a proteja restul de molari daca deja a aprut o carie sau daca copilul este adus suficient de devreme cand inca dintii sunt indemni. 

Cel de-al doilea grup care ar beneficia de o sigilare dinti copii este format de copii peste 6 ani la care au erupt primii  molari definitivi. Acestia sunt intr-o pozitie posterioara in gura, de multe ori greu de curatat corect de catre un copil de scolar.  

Cum se realizeaza sigilarea dentara?

Medicul stomatolog inspecteaza temeinic dintele ce urmeaza sa primeasca sigilantul, asigurandu-se ca nu exista carie pe sufrata acestuia. Foloseste o perie si realizeaza un periaj profestional cu sau fara pasta profesionala. Usuca si izoleaza dintele. Pentru ca sigilantul sa aiba o aderenta mai buna la suprafata dentara este foarte important sa se limiteze umiditate in zona. In mod clasic se folosea un acid demineralizant pentru asperizarea suprefetei santurilor si fosetelor, dar in tehnica moderna acest lucru este inlocuit de LASER. Laserul pe langa pregatirea suprafetelor, are si mare avantaj de a fi bactericid si astfel scade spre 0 riscul de aparitie a carei sub sigilant. Dupa pregatirea suprafetelor se aplica sigilantul. Acesta se intareste cu o sursa de lumina speciala. Dupa intarire se verifica felul in care se ating dintii ( ocluzia) care in  mod normal nu ar trebui sa fie modificata. 

Cum trebuie îngrijite sigilarile si cat timp rezista?

Dupa plecarea dintr-un cabinet stomatologic dupa aplicarea de sigilant nu este nevoie de ingrijire deosebita. Periajul obligatoriu seara si dimineata se fac fara sa afecteze in vreun fel materialul.  Durata de retentie a matrialul este variabila si tine foarte mult de corectitudinea tehnicii si de calitatile materialului, dar si de tipul alimentatiei si nivelul de ingrijire orala. In medie un sigilant previne 80% din carii in primii de 2ani, 50% din sigilari fiind inca prezente si la 4 ani dupa aplicare, unii molari ajungand sa fie protejati pana la 9 ani. 

Ce se poate intampla daca nu se realizeaza sigilarea dintilor?

Santurile si fosetele sunt locuri de pe suprafetele dintilor greu de igienizat, unde placa dentara si resturile alimentare pot ramane blocate. Aici se dezvolta rapid carii care daca nu sunt tratate la timp pot evolua spre afectarea nervului. Se poate ajunge la dureri dentare, abcese , nevoia de tratament endodontic si chiar dinti imbracati ( coroane dentare). Uneori cariile pot afecata si tesutul moale, astfel apar gingii inflamate, fiind ulterior nevoie de tratament pentru gingivita. 

Unde se pot face sigilari dentare asistate de laser?

In general orice medicul stomatolog poate face o sigilare, dar pentru a beneficia de avantajele laserului si a materialelor alese cu atentie va puteti programa pentru o consultatie in cadrul Clinicii Life Dental Spa.  

Pentru a beneficia de avantajele laserului va puteti programa o vizita in cabinetul stomatologic pentru o consultatie cu camera intraorala. 

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Life Dental Spa Cluj
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te