Caz clinic. Studiu de caz – Tratamentul de canal

https://ml2sycfl8irw.i.optimole.com/kPMk_hE-axkod0GF/w:1280/h:656/q:75/https://www.lifedentalspa.ro/wp-content/uploads/2021/06/image2.png

La momentul actual, datorita evolutiei fulminante a tehnologiei putem oferi un alt standard in ceea ce priveste tratamentul de canal. Faptul ca putem utiliza microscopul operator, laserul, sistemele de ace rotative faciliteaza seria de proceduri necesare si ofera o predictibilitate in timp a tratamentului. In cele ce urmeaza vom prezenta un caz clinic, in care solutia terapeutica finala a depins de avantajul tehnologiei avansate.

Pacient B.C, in varsta de 38 de ani, se prezinta la cabinetul de medicina dentara acuzand o jena dureroasa la nivel mandibular, stanga, in zona premolarilor.  Pacientul ne relateaza faptul ca prezinta disconfort in special la masticatia alimentelor mai dure si de existenta unor perioade de acutizare a durerii. 

Clinic, se observa la nivelul primului premolar inferior, de pe partea stanga (notat 3.4), prezenta unei obturatii coronare incorect adaptate cu margini infiltrate si o culoare gri a intregii coroane dentare. Percutia verticala a dintelui usor pozitiva. Radiologic, la nivelul lui 3.4, s-a observat un tratament de canal incomplet, neomogen, mai scurt, precum si o usoara largire a spatiului periodontal. 

In aceasta situatie, solutia terapeutica o reprezinta retratamentul de canal. Dupa realizarea anesteziei, dintele a fost izolat cu ajutorul digai dentare. Obturatia coronara a fost indepartata si a urmat refacerea peretelui dentar- procedeu numit ,,preendo build-up” necesar, pentru a asigura o buna izolare a dintelui. 

A urmat manopera de dezobturare a canalului dentar- procedeu realizat cu ajutorul sistemelor de ace rotative, pentru a asigura o indepartare optima a vechii obturatii de canal precum si a stratului dentinar infiltrat de bacterii- moment in care datorita magnificatiei oferite de microscopul operator a fost decoperit un al doilea canal ce nu fusese instrumentat si care a costituit cauza continuitatii simptomatologiei clinice resimtite de pacient. 

In cele mai multe cazuri, mai exact in 75% din cazuri primul premolar inferior prezinta un singur canal. Insa in aproximativ 20% din cazuri poate prezenta doua canale, asa cum a foat si in cazul acestui pacient. Cel de al doilea canal descoperit a fost instrumentat mai intai cu ace manuale, apoi s-au utilizat sistemele de ace roative. Lavajul canalelor s-a realizat cu urmatoarea secventa de solutii: hipocloritul de sodium- principala solutie utilizata, actioneaza pe substratul organic, ser, EDTA- sau acidul etilendiaminotatraacetic, un agent chelator ce actioneaza pe substratul anorganic. 

Actiunea hipocloritului de sodiu poate fi potentata prin doua metode: activare ultrasonica- se utilizeaza anse speciale sau utilizarea laserului dentar. Laserul dentar se utilizeaza pentru sterilizarea canalelor radiculare, acesta va emite o lumina in sperctru rosu ce va fi absorbita de bacteriile existente la nivelul spatiului endodontic si va determina autodistugerea acestora. 

Dupa curatarea si sterilizarea atenta a canalelor, urmatoarea etapa va consta in uscarea si obturarea canalelor dentare. Canalele se vor obtura prin tehnica ,,monocon calibrat” cu ajutorul conurilor de gutaperca- un material neutru si biocompatibil.

Dupa obtuarea canalelor se realizeaza obturatia coronara. Orice dinte tratat pe canal devine mai casant, mai friabil existand un risc de fractura- intre materialul de reconstructie si subtanta dentara restanta exista un modul de elasticitate diferit, iar fortele masticatorii vor fi percepute diferit cu riscul ca unul din ele sa cedeze. De aceea se recomanda acorerirea dintilor tratati pe canal cu coroane, astfel incat dintele va fi acoperit cu acelasi tip de material, iar fortele masticatorii vor fi preluate uniform. 

Toate procedurile realizate contribuie la succesul tratamentului de canal in timp. 

Dr. Madalina Sabotnicu

Afla mai multe detalii aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Life Dental Spa Cluj
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te