Cariile dintilor de lapte. Cat de mult afecteaza dantura copiilor ca adulti?

iunie 18, 2021by lifedentalspa0
https://www.lifedentalspa.ro/wp-content/uploads/2021/06/damaged-teeth.jpg

Cariile dintilor de lapte la copii

     Multi parinti evita sa trateze cariile dintilor de lapte pentru ca spun ca „oricum vor cadea”. Netratarea lor la timp poate avea consecinte grave pe viitor, chiar si asupra dezvoltarii viitorilor dinti. Multi parinti isi duc copiii la medicul stomatolog pediatru abia in momentul in care copiii prezinta dureri, aspect total incorect din mai multe considerente ce tin de morfologia si anatomia dintilor de lapte, de structura diferita a dintilor. O carie pe un dinte de lapte avanseaza MULT MAI REPEDE decat pe un dinte permanent, dat fiind faptul ca stratul de smalt al dintelui temporar este mai subtire si poros, iar pulpa dentara mai aproape de suprafata si de un volum mai mare. Din cauza mineralizarii mai scazute ei sunt mai predispusi la atacul acid din cavitatea bucala si la producerea de carii. Astfel, la dintii de lapte NU exista cavitati medii/carii medii. Iar cel mai des, cariile apar pe maselele de lapte, acolo unde relieful anatomic al dintelui nu este unul neted. Cariile pot aparea si in zone neaccesibile din punct de vedere vizual, ca de exemplu in spatiile foarte stramte dintre dinti.

Necesitatea tratamentului cariei la dintii temporari

Principiul de baza ramane insa necesitatea tratamentului cariei la dintii temporari, avand in vedere rolul lor in desfasurarea functiilor aparatului dento-maxilar, in asigurarea cresterii si dezvoltarii armonioase a acestuia, in pastrarea starii de sanatate a copilului. In stabilirea tratamentului, un rol insemnat il are varsta copilului, dar mai ales varsta dentara. Diferente de tratament apar si in functie de localizarea cariei la nivelul dintilor frontali sau a zonei de sprijin laterale.

Evolutia cariilor pe dintii de lapte poate fi astfel foarte rapida si poate deveni critica intr-un timp scurt, in 2 luni fiind posibila aparitia durerii si a infectiei. In acest stadiu se trece la un tratament de canal. Multi parinti cred ca dintii de lapte nu au nerv si ca nu dor ca dintii definitivi. Este gresit! Dintii de lapte sunt doar mai mici dar ei prezinta nerv ca si dintii definitivi.

Astfel, dintii definitivi care au erupt si sunt inconjurati de dinti de lapte cariati vor fi mai usor afectati de carii. Dezvoltarea armonioasa a dintilor definitivi depinde de sanatatea dintilor de lapte. Tratatrea tuturor cariilor la timp si controalele stomatologice o data la 6 luni previn aparitia diferitelor anomalii dentare. O ingrijire corespunzatoare a dentitiei copiilor ajuta la prevenirea aparitiei problemelor. Aici sunt incluse atat periajul dintilor, cat si folosirea atei dentare si a apei de gura, iar cei mici trebuie incurajati sa faca acest lucru din primii ani de viata.  

O carie dentara reprezinta o problema de sanatate orala,copilul nu se mai alimenteaza cum trebuie, are dureri, prezinta o calitate a vietii scazuta, le este afectat somnul si concentrarea iar cu timpul cariile netratate duc la infectii si pierderea dintelui cu consecinte de aliniere incorecta a dintilor definitivi sau de afectare a mugurilor dintilor permanenti. Dintre efectele nocive secundare cariei dentare pe dintii de lapte amintim: scaderea sau disparitia spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti, modificarea muscaturii (ocluziei), afectarea masticatiei, tulburari fonetice, estetice, de deglutitie.

 De sănătatea dinților de lapte depinde o dantură sănătoasă la maturitate. Prevenția (sigilarea santurilor si fosetelor dintilor de lapte, sedinte frecvente de remineralizare), igiena orală corectă și vizitele periodice la medicul dentist sunt cele 3 reguli de bază pentru o sănătate orală bună la orice vârstă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Life Dental Spa Cluj
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te