Cand trebuie sa mergem la stomatolog? Recomandarea specialistului

iulie 13, 2020by Dr. Maria Craiciu2

Pacientii intreaba deseori la ce intervale sa vina la un consult sau cand trebuie sa aduca prima data copiii la medicul stomatolog. 

Prima data, pacientul trebuie adus la stomatolog, atunci cand apare primul dinte. Bebelusul va fi adus la medic o data cu aparitia primului dinte care este, de obicei, incisivul central inferior. De cele mai multe ori, aceasta vizita este pentru a face cunostinta bebelusului cu medicul pedodont si cu atmosfera unui cabinet stomatologic

De asemenea, medicul va invata parintii cum sa ingrijeasca dantura bebelusului. Pe o piata plina de produse destinate ingijirii orale a copiilor, e greu de luat o decizie de catre parinti asupra produselor necesare pentru a fi achizitionate. Medicul va face o recomandare parintilor in privinta unui instrument de curatat dintii (fie ca este vorba despre o periuta de dinti sau un “degetar”) si a unei paste de dinti. Pasta de dinti ar trebui sa fie alcatuita din ingrediente naturale, cu cat mai putini (sau deloc) aditivi, conservanti, parfumuri sau agenti de spumare.

Copiii vor veni la intervale regulate de 3 luni pentru a vedea evolutia aparitie dintilor si pentru a observa eventuale modificari in aparitia sau ingrijirea dintilor. In felul acesta, viitorul copil va veni de placere la medic deoarece nu va asocia durerea cu medicul. Daca va aparea o carie, aceasta va fi imediat observata si tratata, fara a ajunge la complicatii pulpare sau pierderea dintilor. Dupa ce copilul se va obisnui cu instrumentarul si aparatura din cabinet, medicul ii va face la fiecare 3 luni si o igienizare care presupune un periaj si/sau un air-flow in functie de nevoie si varsta copilului.

In timp, dintii se vor mobiliza si vor face loc danturii permanente. Si aceasta necesita supraveghere. Medicul va verifica la fiecare control evolutia aparitiei dintilor definitivi, a igienei si a eventualelor probleme care pot aparea astfel incat sa fie imediat tratate.

In jurul varstei de 8-10 ani, daca medicul stomatolog generalist va observa o neconcordanta intre oasele maxilare si dinti, poate trimite copilul la un consult ortodontic. Medicul ortodont va evalua situatia si va oferi o recomandare in ceea ce priveste o revenire la o consultatie ulterioara sau va decide montarea unor aparate ortodontice. Aparatul ortodontic este menit sa creeze o situatie echilibrata intre oasele maxilare – dinti si o muscatura corecta la maturitate. Este posibil sa fie nevoie de o serie de aparate ortodontice, la diferite varste, fiecare avand rolul sau in rezultatul final echilibrat al danturii.

O data devenit adult, acestuia ii vor fi recomandate controale periodice la fiecare 6 luni. La acest control, se va face o igienizare si o verificare a statusului dentar.

Igienizarea adultului cuprinde:

detartraj – se realizeaza cu o ansa cu ultrasunete menita sa dizloce depozitele de tartru. Aceasta actioneaza prin intermediul vibratiilor pentru a indeparta tartrul. Detartrajul nu afecteaza suprafata dintilor, nu strica smaltul si nici nu tine dintii uniti (in cazul pacientilor cu probleme parodontale). Tartrul este un depozit intarit de placa bacteriana, care trebuie indepartat de fiecare data cand apare. In cazul pacientilor cu o igiena precara, este recomandat a fi facut mai des. Ei nu trebuie sa astepte 6 luni doar pentru ca acesta este intervalul recomandat, ci va fi chemat de catre medic, in functie de nevoia pe care o au.

-periaj – se realizeaza cu periuta rotativa si cu pasta de dinti profesionala abraziva. Acesta va indeparta micile depozite sau resturi de tartru ramase in urma detartrajului

-air-flow – se realizeaza cu un jet de pulbere, lichid si aer. Acesta are rolul de a indeparta petele de natura extrinseca de pe suprafata dintilor, de a curata zonele interdentare si subgingivale. Desi este un pas omis de multi stomatologi, efectuarea air-flow-lui este deosebit de important. El ofera o suprafata dentara complet si corect igienizata.

Orice tratament stomatologic incepe cu efectuarea unei iginizari deoarece manoperele ulterioare trebuie efectuate intr-o cavitate bucala curata. Degeaba se efectueaza manopere corecte din punct de vedere medical daca baza pe care se lucreaza este plina de bacterii.

2 comments

 • Boarța vicu

  iulie 14, 2020 at 11:21 am

  Vreau un detartraj profesional

  Reply

  • Dr. Cristina Obreja

   iulie 14, 2020 at 2:44 pm

   Buna ziua! Va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0318 282 274 de Luni pana Vineri in urmatorul interval orar: 8:00-21:00 sau sa ne lasati datele in formularul de contact de pe pagina https://lifedentalspa.ro/contact-cabinet-stomatologic/ si va contactam noi! Multumim!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Life Dental Spa Bucuresti
Life Dental Spa Iasi
Cod Unic de Inregistrare 24144100
Nr. Inmatriculare J40/11701/2008
Social Networks

Viziteaza Life Dental Spa pe mediile de socializare si interactioneaza cu noi. Nu uita sa dai follow si share pentru a primi ultimele noutati.

COPYRIGHT © 2021. Continutul acestui site este protejat de legea dreptului de autor. Reproducerea partiala sau integrala a continutului se va face doar cu acordul Life Dental Spa. Dezvoltat de MBUIDESIGN

Suna
Programeaza-te